Al een half decennium lang maken de mannen van Scotch de straten van Dordrecht onveilig met de Barre Tocht: een pub crawl langs bekende kroegen en podia in de binnenstad. Zaterdag 30 maart vond de vijfde editie plaats. Een fenomeen dat iedere Dordtenaar zijn huis uit lijkt te trekken, de straat op. Met dit jaar een overvloed aan optredens, een ‘three legged race’ en een loterij.

De officieuze aftrap vindt voor de echte diehards al om zes uur plaats, bij Café The Hide Away. Tom Hartman (bekend van Rempejek) staat hier met zijn gitaar voorin de kroeg op een klein podium. Met een sterke slag zweept hij de aanwezigen op een folky en bluesy manier op. Ondanks dat dit optreden niet aangekondigd is, staat de kroeg van begin tot eind propvol. Rond half zeven klimt de presentator van de avond, Nevyn van Nugteren, naast Tom op het podium, om aan te kondigen dat we doorgaan naar de volgende locatie. Dat kan natuurlijk niet voordat Sjoerd van Lee, van Scotch, ook op het podium klimt en de avond officieel opent. Met een biertje in onze hand proosten we op een mooie vijfde editie van de Barre Tocht!

De weg naar Visser’s Poffertjes vliegt voorbij met de muziek van enkele leden van Scotch door hun draagbare speakers. Bij Visser’s is slim ingespeeld op de drukte en het mooie weer, dus bij aankomst kan iedereen direct genieten van een biertje van de buitenbar. Dit is ook de plek om je eerste stempel te halen voor de ‘Barre Tocht 2019 Stempelkaart’, zoals ons binnen door Nevyn verteld wordt. In een overvol Visser’s Poffertjes, worden we even later overspoeld door de energieke folk-klassiekers van Old Baby Mackerel. 

Naarmate de tijd verstrijkt sluiten er steeds meer mensen bij de tocht aan. Als we onze spullen pakken om naar de Trinitatiskapel te lopen, is het echt een indrukwekkende groep geworden. Voorop lopen een aantal leden van Scotch, die ervoor zorgen dat de wandeling naar de volgende locatie alles behalve saai is. Het is onmiskenbaar hoe geliefd en bekend Scotch is in Dordt als er uit volle borst wordt meegezongen tot aan de deur van de kapel.

Daar binnen in de kapel laat Scotch weer zien wat een vakmannen ze zijn. De energie die ze meebrengen op het podium is ongekend, evenals hun samenspel. Er wordt tijdens deze eerste set afgewisseld tussen oude, bekende en nieuwe nummers. De bekende nummers worden dankbaar meegezongen en op elk nummer wordt even hard gedanst. Aansluitend aan het optreden verzorgen Nevyn en zijn side-kick Elzemiek Bartelts een loterij, alsook na het optreden van Old Baby Mackerel. Het duurt even voor ze een lootje hebben gevonden van iemand die daadwerkelijk op aan het letten is en zijn nummer hoort, maar het is een hilarisch spektakel en een welkome manier om de tijd tussen de optredens te vullen.

Op weg naar DOOR wordt er ook nog een ‘three-legged race’ gehouden, voor alle tweetallen die het aandurven om met één been aan elkaar vast getapet naar DOOR te rennen. Voor de verliezers betekent dit waarschijnlijk een verzwikte enkel, voor de winnaars uiteraard eeuwige roem.

DOOR is eigenlijk de eerste locatie waar het publiek daadwerkelijk allemaal naar binnen kan. Oké, in de zaal is op een gegeven moment geen plaats meer over, maar in ieder geval past iedereen door de deur. Het bier is niet aan te slepen en we kunnen het de mensen van DOOR dan ook niet aanrekenen dat we op een gegeven moment lauwe biertjes staan te drinken. Het optreden van Radio Barba maakt dit hoe dan ook meer dan goed: dansbare en opzwepende folk met invloeden van de Balkan. Deze Belgische mannen, en het bier eerder op de avond, maken van de aanwezige Dordtenaren uitbundige dansers.

Met z’n allen koelen we een beetje af onderweg naar Café de Vrijheid. Daar wordt het bij Spacca Il Silenzio zo druk, dat een deel van het publiek even buiten blijft en op adem komt. Het Italiaanse duo bestaand uit de broers Luigi en Felli, brengt ondertussen een goede, energieke set, waar het publiek zelfs in het Italiaans meezingt en Luigi het waagt om te gaan crowdsurfen. Voor de mensen die even iets anders willen, is voor in de kroeg Marienke van Terheijden te vinden, met een stoere stand-up comedy show.

Even later is het om half twee toch echt tijd voor de allerlaatste show van de avond: de tweede set van Scotch. In een afgeladen en erg warme zaal in de Popcentrale gooien ze nog één keer alles eruit. Het publiek heeft het ontzettend naar hun zin, vooral als de Titanic hit van Celine Dion ineens wordt ingezet. Maarten Teekens en Jochem Smaal sluiten af met een gevoelig refreintje. Maar het eind van het optredens, betekent niet het einde van de avond. Er volgt namelijk nog een DJ set van Brayn van Oeveren. Het publiek is nog lang niet klaar om naar huis te gaan!

Al met al heeft Scotch, samen met alle andere organisatoren, weer een fenomenale avond neergezet. Het is prachtig om te zien hoe de bekendste band van Dordt het publiek meekrijgt en enthousiasmeert, een hele avond en nacht lang. Dat kan ons alleen maar doen uitkijken naar de editie van volgend jaar, als de kater eenmaal voorbij is in ieder geval.