Record Store Day 2019 staat voor de deur. Aanstaande zaterdag (13 april) komen er meer dan 600 nieuwe releases uit en zijn er verschillende Instore optredens te zien bij de platenzaken.

Dit jaar wordt Record Store Day al voor de 10e keer in Nederland gevierd. Met het thema Record Store Day is 3voor12 Delft naar zowel Sounds Delft als Velvet Delft gegaan voor een interview met wat wij zaterdag kunnen verwachten van deze zaken. Velvet Delft heeft onder meer instore optredens van Son Mieux, Mozes and the Firstborn, Certain Animals en een dj-set van De Staat.

Bij Velvet hebben wij het interview gehouden met Ronald Baden. Ronald werkt al 10 jaar bij de winkel aan de Voldersgracht. Wij werden buiten ontvangen door Ronald, maar hij wilde wel graag snel naar binnen. Of dat door de kou of het draaiorgel voor de deur kwam weten wij niet, maar zijn favoriete muzieksmaak ligt niet bij het draaiorgel.

Wat maakt het werken in een platenzaak zo leuk?

Ronald Baden: 'Het leukste van het werken in een platenzaak is toch wel dat je bezig bent met passie. Je kan daardoor, het klinkt misschien cliché, van je hobby je beroep maken.

Ook maak je mensen heel erg blij met muziek. Het voelt ook alsof je muziek viert met je klanten. Dus je viert hetgeen wat je het leukste vindt. Dat sluit natuurlijk ook aan op Record Store Day! Het vieren van muziek.

Ronald wijst ons er met een knipoog op dat hij het verhaal wel vloeiend laat verlopen. 'Mooi bruggetje voor jullie hè, dat vieren van muziek'.'

Mag je hier, in Velvet, de muziek draaien die je zelf leuk vindt?

“Ja!” antwoord Ronald vol overtuiging.

“Nu draai ik ook heel vaak muziek die ik niet ken. Zo krijg ik iedere week een stapel aan releases, waar ik altijd door heen ga. En natuurlijk zitten hier dingen bij waar ik helemaal niks mee kan. Zo sla ik alles met een beetje een heavy metal cover over. Ook draai je een plaat vaak maar één keer. Dat is dan gewoon puur zodat je dat een kans hebt kunnen geven.

Maar ik draai vooral het gene wat ik zelf heel erg goed vind. Zo maak ik mijzelf daar heel erg blij mee, maar hopelijk ook andere mensen. Ik vind dat niet meer dan normaal ook eigenlijk, het draaien van je eigen muziek. Het straalt een bepaalde eerlijkheid en enthousiasme uit. Dat moet je ook wel echt hebben hier.'

Welke plaat vind jij nou echt onbetaalbaar?

Ronald begint zijn antwoord lachend: “Grappig dat je dit nu vraagt. Een week geleden hebben wij deze plaat namelijk weer binnengekregen. De plaat waar het om gaat is mijn eerste album ooit.”

Ronald loopt ondertussen naar de Cd’s en pakt daar een Cd uit. Hij laat deze met een lach op zijn gezicht aan ons zien. Voor ons ligt nu de Cd van Goldfrapp – Felt Mountain.

“Goldfrapp – Felt Mountain, ja dat was eigenlijk het eerste album wat ik ooit kocht op Cd. Dit was in de Free Record Shop, toen het nog bestond.

Het is gewoon zo’n raar album. Jullie moeten er maar gewoon een keer naar luisteren. De muziek is echt ‘all over the place’. Namelijk een beetje elektronisch, maar er zit ook een orkest bij. Halverwege het album zit er een soort van circusnummer tussendoor. Ook hoor je weer geluiden die mij aan de tango doen denken. Het is heel raar, maar ik raak er mindblown van.” Zegt hij met nog steeds een glimlach van oor tot oor.

De beste platen van 2018 en 2019

Wat vond jij de beste plaat van 2018?

“Wat vond ik de beste plaat van 2018? Villagers (zegt hij vastberaden) – the art of pretending to swim.”

Hij loopt naar de vinyl afdeling en haalt de plaat uit een bak. Daarna loopt hij weer terug naar ons toe en gaat verder: “Oh… ik heb alleen een sticker erop staan waarop staat dat dit mijn een na beste plaat is, maar eigenlijk vind ik deze het leukst.”

En waarom dan?

“Ik ben sowieso een liefhebber van de indie-pop, maar helaas is het momenteel een genre waar niet meer zo veel gebeurt vergeleken met 10 jaar geleden.

Villagers had al een tijdje niks meer uitgebracht en toen kwamen ze met dit album. Er zit elektronische muziek doorheen en je kan er lekker in op gaan. Dat in de muziek kunnen opgaan is ook het mooiste van muziek. Het is gewoon echt een steengoede plaat! “

Dan willen wij ook wel graag weten wat jij de beste plaat van 2019 vindt.

'Methyl Ethel - Triage, dat vind ik tot nu toe de beste plaat van 2019. Het lijkt muzikaal ook wel een beetje op Villagers, dus dat maakt me ook gelijk wel een ‘one-trick pony’.

Dit is intussen hun derde plaat in drie jaar tijd. Ze hebben dus wel een beetje een naam in de muziekwereld, maar nog niet echt een heel groot publiek.

Je kan het volgende verwachten van deze plaat. De plaat heeft iets meeslepends, maar werkt ook aanstekelijk. De drum en bass steken je namelijk helemaal aan en hierdoor is het ook lekker catchy. Hier overheen zit een droompop laag. Ook zit er een beetje elektronica erbij en een geweldige zangstem.’’

Het gekste verhaal van Velvet Delft

Wat is het gekste wat je hebt meegemaakt in de tijd dat je hier werkt?

“Oh… Dat weet ik nog heel goed!  Dat is altijd hetzelfde verhaal bij mij.” Ronald begint al gelijk hard op te lachen terwijl hij begint met de anekdote.

“Een jaar of 8 geleden kwam de laatste plaat van Rammstein uit, ‘Liebe ist fur alle da’.  Er komt binnenkort wel een nieuwe plaat uit, maar nu de nieuwste plaat dus. Het thema van deze plaat was seks, want ze hebben altijd wel een soort van thema bij iedere plaat. Je had dus de hoes en daar stonden gladgestreken lichamen op.

Bij deze plaat had Rammstein dus ook een box gemaakt. De box zag eruit als een flightcase, dus het was een zwarte box met zilveren randen. Deze box stond ook wel bekend als de ‘beruchte’ box. Dat kwam door de inhoud van de box. In deze box zaten tissues, glijmiddel en 6 roze dildo’s. Elk geschapen naar een van de bandleden.

Wij hadden 2 van deze boxen in onze winkel en ze zijn allebei verkocht. Eentje wel pas jaren later, maar het gaat hier over de eerste.

Ik werd een paar weken nadat die uit was, gebeld door iemand of wij die box hadden. Waarop ik antwoordde dat wij die box inderdaad in ons bezit hadden. De persoon die belde zei dat hij dan wel direct voor die box langs zou komen. Het was wel 2,5 uur rijden maar hij kwam eraan.

Toen kwam er ineens een hele familie uit Venlo. En als ik zeg hele familie, dan bedoel ik ook de hele familie, drie generaties. Je had opa, oma, de kinderen met partner en daar dan ook weer de kinderen van! Ze kwamen dus echt met 9 man binnenlopen.

“Ja ja wij zijn hier voor die Rammstein box!” Zei de opa van de familie.

Ze zaten een beetje rond te kijken en uiteindelijk rekenden ze de box af. Daarna gingen ze met z’n allen de box splitsen. Ze kwamen ook echt ook echt alleen voor die box. Ik vond het heel apart dat ze die hele box deelden, met de kennis van wat er in die box zat.”

Record Store Day

Wat kunnen wij hier verwachten op Record Store Day?

Wij hebben 2 componenten op Record Store Day.

Het eerste component zijn de releases die die dag uitkomen. Dat zijn er dit jaar 600(!) Dan gaan we open en staan er mensen voor de deur. Dan staat er ook koffie klaar en croissantjes en kan je op je gemakje lekker snuffelen. Het is ook vooral voor de verzamelaars en het is dan ook altijd mega druk.

En het tweede component is dat wij zoals elk jaar de hele dag lang gratis muziek voor de deur hebben op een podium. Elk uur kan je een andere artiest zien en we hebben ook een bar. Het is gewoon een feestje.

Wij doen het wel elke keer groter dan de meeste winkels en dit jaar dus ook weer. En niet met de minste namen.

Wat ook niet onbelangrijk is, is dat je na het optreden een signeersessie kan verwachten. De artiesten zijn dan ook beschikbaar voor een praatje. Het is heel uniek dat je hier heel dichtbij de artiesten kan staan. Als fan is dat ook gewoon heel erg leuk.’’

Naar welk optreden kijk jij het meeste uit?

“De Staat! Dat is echt al een tijd geleden dat ze hier waren en het is echt een grote naam. Ook vind ik de laatste plaat echt te gek en ben ik benieuwd hoe ze die live tot uiting brengen.”

Wie zou jij hier nog wel eens een keer willen zien bij een instore?

“Radiohead” grapt Ronald.

Optredens:

12:00 - Liquid Sun Orchestra
13:00 - Thijs Boontjes
14:00 - Mozes and the Firstborn
15:00 - Maydien
16:00 - Son Mieux
17:00 - Mitch Rivers
18:00 - Tim Akkerman
19:00 - De Staat (DJ-Set)
20:00 - CERTAIN ANIMALS
(line-up en tijden zijn onder voorbehoud)

Meer informatie over Record Store Day in Velvet Delft

Velvet Delft - Ronald Baden

3voor12 Delft

De net opgestarte 3voor12 Delft redactie zoekt muziekliefhebbers die willen schrijven en fotograferen over alternatieve muziek in Delft op vrijwillige basis. Interesse? Mail naar redactie3voor12delft@gmail.com