Diep verstopt in de Rotterdamse havens, timmert powertrio Certain Animals in eigen studio hard aan een nieuwe plaat. Vijf gloednieuwe songs, die elk hun eigen speciale releasemoment krijgen op vijf bijzondere locaties in Rotterdam. Met als klap op de vuurpijl de fysieke release van de EP ‘Down The Rabbit Hole’ tijdens hun show op Zwarte Cross 2018. Maar voor het zover is, reist het drietal samen met een groot deel van muziekmakend Nederland eind deze maand af naar het hoge noorden, waar in Groningen tijdens de week van Eurosonic Noorderslag de pannen van het dak gaan, op eigen showcasefestival AnimalSonic. We spreken Thijs, Niels-Jan en Kees over hun wilde plannen.

Een echt Rotterdams showcasefestival in Groningen, hoe dat zo?

“Heel de week van Eurosonic Noorderslag is hét moment voor de Nederlandse en internationale muziekindustrie om nieuw talent te ontdekken. Maar helaas is een plekje op dit festival niet voor iedereen weggelegd. Voor sommigen is het gewoon nog te vroeg. Voor ons zat een plekje er bijvoorbeeld (nog) niet in. Hopelijk volgend jaar wel, natuurlijk. Maar voor nu doen we het gewoon zelf. Wij komen net uit de Popronde gerold, waar we een supergave tijd hebben gehad en veel vrienden hebben gemaakt. Een aantal oud Popronde-bands staat op Noorderslag, maar een groot deel ook niet. Daarom willen wij alsnog een podium creëeren in Groningen, waar bands zich van hun beste kant kunnen laten zien. En met die insteek hebben we AnimalSonic op poten gezet. Op donderdagavond 18 januari aanstaande in Het Pakhuis aan de Peperstraat in Groningen gaat het van 21.30 tot 01.00 uur flink los.”
 

Wat kunnen we van AnimalSonic verwachten?

“Verwacht een zeer uiteenlopend programma, met bands als We Are Hunters, The Cinema Escape, Ffooss (voorheen FOES) en onszelf: Certain Animals. Wat muziek betreft varieert dat tussen knallende pop-punk, elektropop met een hele stapel old-skool synths, een bak tyfusherrie (in de goede zin van het woord!) voortkomend uit een klein gestalte, en smerige, melodische rock met meerstemmige samenzang. Oftewel: voor ieder wat wils.”

Is het een idee om AnimalSonic volgende jaren weer te organiseren?

“Zeker weten. We hopen volgend jaar zelf op Eurosonic Noorderslag te staan, en als dat het geval is gaat AnimalSonic ook gewoon door. Die naam blijft gewoon jaarlijks terugkeren in Groningen, om bands een platform te bieden tijdens de o-zo-gewilde week. In het jaar dat we nu bezig zijn hebben we veel zelf gedaan en die werkethos bevalt ons wel. Het voelt echt als “wij tegen de wereld”, dat is een gezonde bandvibe. Dat houdt het leuk en spannend binnen de band en dit gevoel straalt door naar AnimalSonic. We weten niet precies wat we kunnen verwachten omdat het pas de eerste editie is, maar we doen ons stinkende best en hopen dat er veel publiek en boekers/programmeurs op afkomen.” 
 

Nog een laatste vraag: hoe zijn jullie op de Zwarte Cross beland? 

“Dat viel ons zelf ook rauw op ons dak. Rauw, als in de zin van aangename verrassing. Eigenlijk dus meer wauw! We hadden al een tijdje goed contact met de programmeur en hij liet blijken onze muziek en liveshows erg te waarderen. Dat daar een boeking uit voort zou komen hadden we zelf niet durven dromen. Zeker zo vlak na de Popronde hadden we niet gedacht nú al op de Zwarte Cross te mogen staan. We spelen trouwens in een heel gave tent: de Roadhouse, waar ook bands als Millionaire, Tusky (met leden van John Coffey en mede oud-Popronde collegae), Death Alley en Kadavar staan. Echt bands die wij cool vinden, dus het is een hele eer om daar het podium mee te delen. Het is nu al een gouden festivalzomer en de rest moet nog komen!”   

AnimalSonic vindt plaats in Het Pakhuis in Groningen, op donderdagavond 18 januari van 21.30 - 01.00 uur.