Een groot deel van de Dordtenaren heeft afgelopen weken vol spanning afgeteld naar het antwoord op de beruchte vraag ‘waar ze in hemelsnaam waren’. Letterlijk afgeteld trouwens, want de enige aanwijzing was een site waar alleen een klok te zien was. Maar goed, lang verhaal kort; het gaat dus om de Dordtse Cultuurnacht die op 13 oktober plaatsvindt.

Of zit er meer achter?

Na een flink onderzoek zijn we in contact gekomen met (vlnr.) mede-organisatoren Louisa Steenbakker (Bibelot), Lieke Visser (Kunstmin) en Bart Kuntz (Popcentrale). Volgens Bart is de vraag waar we nou waren niet heel gek. 'We zijn deze campagne begonnen om te laten zien wat er in Dordrecht allemaal te doen is. Heel veel mensen zeggen dat er zo weinig te doen is, of dat het niet leeft hier. Daarom willen we laten zien dat er eigenlijk heel veel te doen is. Want als je zulke dingen over Dordrecht kan zeggen, kunnen wij vragen: 'Waar was je nou?'. En zo willen we mensen op 13 oktober laten zien wat we wel allemaal in huis hebben.”

De Cultuurnacht

Niet alleen de Popcentrale, Bibelot en Kunstmin zijn de initiatiefnemers. Ook Dordrecht Marketing, het Dordrechts Museum, Onderwijsmuseum, ToBe, de Bibliotheek, Hollands Diep en DOOR hebben meegewerkt. Louisa: “We hebben in Dordrecht een soort van cultuurcollectief met verschillende culturele instellingen en partijen. Om onze krachten te bundelen komen we een paar keer per jaar samen. Normaal doen we dingen op een wat meer traditionele manier, zoals bijvoorbeeld met advertenties, maar dit keer wilden we de Dordtenaren er meer bij betrekken.”

Lieke voegt toe dat ze dit vooral willen doen om mensen uit hun schulp te lokken en dingen te laten ontdekken. De campagne is daarom bedoeld voor mensen die niet zo vaak naar het Energiehuis, het museum of Kunstmin gaan, maar die het misschien wel heel leuk zouden kunnen vinden. De Cultuurnacht is daarom een uitgelezen mogelijkheid om alle cultuur in Dordrecht te ontdekken.

Smoel vormen

Het gaat niet alleen om de aanloop naar de Cultuurnacht. Waar was je nou? moet ook na 13 oktober centraal blijven staan in het cultuurleven van Dordrecht. Louisa: “We willen dat waarwasjenou.nl de site wordt waar je kan zien wat er op cultureel gebied gebeurt in Dordrecht.” Het is uiteindelijke de bedoeling dat je op de site een gezamenlijke agenda kan vinden, dingen kan delen die je hebt gezien en dat de site een groot verzamelpunt is van ervaringen en evenementen, zodat je op de site kan zien dat het wel degelijk leeft in Dordrecht.

De website zal dus het hele jaar doorlopen, maar het hoogtepunt is volgens de organisatoren wel de Dordtse Cultuurnacht die elk jaar weer terugkomt. “Dit is de tweede keer dat we de Cultuurnacht organiseren, maar de eerste keer was nog een soort trial om te kijken wat er allemaal mogelijk is. En dan moet je echt nog een beetje je smoel vormen. En na die eerste editie hebben we een veel duidelijker idee van wat er mogelijk is en wat we zelf kunnen en willen.”

De gemeente

Burgemeester Wouter Kolff is ook te zien in het promofilmpje. Is hij ook initiatiefnemer, of is de campagne echt ontstaan uit het collectief? Bart: “Dat laatste. De burgemeester hebben we wel betrokken bij de campagne, want hij is ook een gezicht van Dordrecht en als hij ons gezamenlijke belang deelt, is het alleen maar sterker voor ons, maar dat heeft ook een wisselwerking. Hij heeft ons in ieder geval geen opdracht gegeven om dit te gaan doen.”

Dat dit vanuit eigen initiatief is ontstaan zegt veel over de drang van Dordtenaren om te laten zien hoeveel ze in huis hebben. Daarom wil de organisatie met de Cultuurnacht ook grenzen opzoeken. Bart “Er zit enorm veel potentie in Dordrecht en in bijvoorbeeld het Energiehuis. Maar er kan nog zo veel meer.” Overigens hebben ze van de gemeente helemaal geen weerstand gekregen, ze waren dus helemaal vrij om te doen en laten wat ze wilden.

Het programma

Op iedere locatie is er de hele avond iets te doen. In DOOR en de musea vind je bijvoorbeeld exposities en in Kunstmin kan je bij voorstellingen gaan kijken. Tussen de locaties kan je mee met het hop on hop off-treintje (waar ook in is geprogrammeerd), maar dat is volgens Bart niet per se nodig, aangezien alles wel op loopafstand is.

Louisa voegt eraan toe: “Er zit een logisch verloop in dat je eerst alle locaties afhopt en vervolgens om negen uur in het Energiehuis bier naar binnen stouwt en er de volgende ochtend nog steeds bent.”

In het Energiehuis gebeurt het meest. Voor het nachtprogramma hebben Bibelot, Kunstmin, ToBe en de Popcentrale de handen ineengeslagen om zo veel mogelijk neer te zetten. En dat gaat van optredens voor één man publiek en gigs in het loading dock, naar een expositie van roemruchte memes ‘Dordtse plaatjesmoppen voor Eilandkids en Schapenkoppen’, naar een rave in een aquarium.

Huh, een aquarium? Dat klopt. En daar móet je heen volgens de organisatoren. In het midden van het Energiehuis staat een met glas omgeven balie, die ’s nachts in een aquarium wordt getransformeerd, gehost door Curfew. Daar speelt vanaf 23:00 DJ Marco van Zomeren een live technoset, met bijpassende visuals en lichteffecten. Denk aan de Windows 98 aquarium screensaver, maar dan met lekkere muziek. Let op: er passen volgens de brandweer maar 15 mensen in het aquarium.

Waar je verder moet gaan kijken laten we in de aankomende week weten. Dan duiken we namelijk verder in het programma.

Teleurgesteld

De organisatoren zijn ongeveer een half jaar bezig geweest met het opzetten van de campagne. Voor een project als deze was dat best ambitieus. Toch geven ze aan dat ze blij zijn met hoeveel ze er in vrij korte tijd hebben uit hebben geknald en dat het goed is opgepakt door de media. Wel zijn ze bang dat Dordtenaren een beetje teleurgesteld zijn en denken ‘was dit het nou…’ Maar ze hopen vooral dat mensen door al het gehype geïnteresseerd zijn geraakt en toch komen kijken.

Meer informatie

Meer informatie over Waar was je nou? vind je op de site

Dordtse Cultuurnacht op zaterdag 13 oktober

http://www.waarwasjenou.nl/

https://www.instagram.com/waar_was_je_nou/

Facebook Waar was je nou?

Tips voor muziekliefhebbers in Dordrecht:

- Zaterdag 6 oktober is de releaseparty van I Against I met Here Today

- Zondag 7 oktober is Popronde Dordrecht

- Rond december begint de Grote Prijs van Dordt (eerst Band Boost). De inschrijving voor bands sluit op dinsdag 2 oktober, 14:00 uur en de inschrijving voor DJ-producers sluit op donderdag 1 november, 14:00 uur. Zie: https://www.popcentrale.nl/GrotePrijsvanDordt