Drie bands, drie prijzen. Maar wie gaat er met de hoofdprijs naar huis? Er staat maar liefst €1250 op het spel, tijdens deze avond van de businessclub van Bibelot. Verliezers zijn er overigens niet, aangezien de derde prijs al €500,- is.

The Zipps

De avond begint met een opening van de business club van Bibelot, ontstaan uit The Zipps, die legendarische Dordtse band uit de jaren ‘60. Zij hebben deze avond georganiseerd om talent uit de Drechtsteden te stimuleren. Na een korte popquiz die iedereen van links naar rechts over de dansvloer sleurt, wordt er geen moment langer gewacht om door te gaan met waar deze avond eigenlijk om draait; de strijd tussen Charmplay, The Artificial en The Empyrean.

Charmplay

Het concept is simpel. Alle bands spelen 20 minuten en moeten voor hun set wat vragen beantwoorden. Charmplay geeft aan het geld te willen gebruiken om hun muziek te pluggen, en dat is niet gek, want hun liedjes hebben al vaker op het randje gestaan om opgepakt te worden door het grote publiek. Zonder enige moeite lukt het Charmplay dus ook om iedereen aan het swingen te krijgen. Met een act die barst van exentrieke deuntjes, enorm strakke ritmes en energieke dansjes wordt het publiek goed warm gemaakt. De dynamische show overrompelt een beetje, maar dat kan ook liggen aan de muziek die zo hard staat op het begin, dat je door het hele publiek schrikgeluiden hoort.

The Artificial

Dan is de beurt aan The Artificial. Op de vraag wat hun lievelingsnummer van Abba is, geeft de bassist van de band zonder twijfel aan: ‘Lay All Your Love on Me’. Op de vraag wat ze met het geld willen doen, komt er een lang antwoord uit, wat neerkomt op: professionaliseren en Dordrecht op de kaart zetten als muziekstad. Als ze spelen laten ze merken hoe ze dat willen doen. Ze krijgen het publiek misschien zelfs nog beter mee dan Charmplay, wat misschien ook komt door het enthousiasme dat ze uitstralen op het podium. Op ons eigen wolkje zweven we door een ruimte vol rustgevende melodieën en worden we ontspannen weer op de grond gezet.

The Empyrean

Deze rust blijft echter niet lang bij ons, want al snel staan de heren van The Empyrean klaar om het publiek mee te nemen op hun eigen wolk; Een donkere metal-wolk. De band wil met het geld een derde album opnemen en hun lievelingsnummer van Abba is volgens zanger Nevyn: “Die ene met Money Money Money, of zo”. Als ze hun set beginnen staat het publiek verbijsterd te luisteren hoe de gitaren, met veel vaardigheid in hun spel, een verhaal lijken te vertellen. Het is een ineenlopende symfonie die de heren uiteindelijk de tweede prijs opleveren, maar wie gaat er dan naar huis met de eerste prijs?

De winnaar

Het stemmen gaat als volgt; je gaat naar een bepaalde link en daar voer je een code in. Vervolgens kan je aangeven welk optreden je het best vond. Dan vragen de presentatoren of de bands naar voren willen komen voor de bekendmaking van de winnaar. De tweede prijs is dus voor The Empyrean, die met €750,- en een fles whisky naar huis gaat. De spanning wordt opgebouwd en de overige twee bands staan met zichtbare spanning op het podium. De winnaar is...

…The Artificial! De band wint hiermee €1250,-, een optreden op het Dordtse Muziekgala, een fles whisky en ze mogen nog twee nummers spelen deze avond. Charmplay gaat naar huis met het ook niet schamele bedrag van €500,- en uiteraard ook met een fles whiskey. The Artificial breekt tijdens deze laatste set per ongeluk de ingelijste cheque met het gewonnen geldbedrag, maar deze mag naar alle waarschijnlijkheid alsnog verzilverd worden.