Precies een week geleden gingen de deuren van tapasbar Miró op het Scheffersplein na vier en een half jaar leegstand weer open. Dennis van Buuren maakte nieuwe plannen voor het pand, hoog tijd dus voor nog één groot afscheidsfeest. En zo werd het centrum van Dordrecht afgelopen weekend ineens weer een stukje leuker.

Feesten in het Centrum

Hoe vaak maak je mee dat het Scheffersplein het centrum is van het Dordtse uitgaansleven? Veel te weinig, dat bewijst dit feest in het oude Miró-pand. Goede dansfeestjes zijn schaars in Dordrecht, naast natuurlijk het recent geopende Beneej, of de feesten in het Energiehuis of het Dolhuis aan de randen van het centrum. Juist daarom is het zo leuk om te zien wat er mogelijk is in het centrum van Dordt.

Vrijdag: Zwarte Lola

Het eerste feest op vrijdag wordt gepresenteerd door Zwarte Lola. De slogan van deze avond is: “Live music, funk, soul, afrobeat all night long💃🏾📀🎶🕺🏽” Dat blijkt precies te zijn waar Dordrecht zin in heeft, want de avond raakt uitverkocht. In het Facebook-evenement gonst het van de berichten of iemand toch niet toevallig een kaartje over heeft. Dat er weinig begin twintigers zijn zorgt er ook voor dat bezoekers vrij vroeg arriveren.

Het café ziet er in elk opzicht uit als een hoogwaardige club met goed gevoel voor inrichting, met op de begane grond een lange bar, inclusief Spaanse hammen aan het plafond, aan de achterzijde klein podium en op de eerste verdieping een DJ-booth, een balkon en nog een bar. Aan het begin van de avond zien we hoe een kunstenaar een menselijk canvas met glow in the dark-verf schminkt en daarmee omtovert tot een wandelend kunstproject.

De band die begint op het kleine podium op de begane grond is Scotch. Menig Dordtenaar kent deze Dordtse band al langer, maar voor het idee: het is energiek, klinkt vrolijk en vordert vooral veel interactie met het publiek. Vanwege de opbouw van het podium is er bijna geen scheiding tussen de band en het publiek. Voor het geval dat er mensen zijn die zich afvragen of het mogelijk is om in tapasbar Miró te stagediven… Dat kan! Vanaf een kruk springt de accordeonspeler op het publiek en als een van de eerste acts maken ze dit weekend nu al legendarisch.

Zaterdag: De Carrousel

De zaterdag stroomt minder snel vol dan de vrijdag. Organisator Dennis wijt dit aan het jongere publiek dat ze op deze avond trekken. En dit publiek bereiken ze op deze avond met de slogan: “De lekkerste disco, tech house en vieze deuntjes🦐😎🎶📀” Het eerste uur blijft de zaal dan ook vrij leeg. Kreutziger Kollektiv opent de avond met muziek die het best valt te omschrijven als opwarm-house; van die nummers die je in een "summer chill ibiza house"-playlist zou vinden op Spotify. Er wordt nog niet echt gedanst, maar men lijkt het gezellig te hebben. Zoals op bijvoorbeeld een borrel.

Iets na twaalven begint de act waar heel dansend Nederland het nu over heeft; David Vunk. Tot nu toe heeft het publiek vooral met elkaar gekletst, maar er ontstaat een trektocht richting de decks. Een tiental mensen gaat los, terwijl de rest van het publiek nog veelal in gesprek is met vrienden of subtiel met de voet staat mee te tikken.

David Vunk’s signature sound komt goed terug in zijn set, al is wel te merken dat het nog een beetje opwarmen is voor zijn optreden bij Now&Wow in Rotterdam, waar hij direct na deze set heen moet. Qua energie zit David alsnog op 110% en maakt hij volop contact met het publiek. Het kleine groepje dansende mensen is nu uitgegroeid tot een twintigtal, maar aan het einde van de set lijken steeds meer mensen de behoefte te hebben aan frisse lucht die alleen maar buiten te vinden is.

Om 2:00 begint DJ Slumber, AKA Kenny, die ons toevertrouwt wel iets viezere muziek te gaan draaien. En dat is niet gelogen, aangezien het nummer Gasolina alle herinneringen aan het feestje van David Vunk wegvaagt, en hiphop en reggaeton de gemiddelde Dordtenaar wél aan het dansen krijgt. Billen worden geschud, biertjes worden geheven en de oudere bezoekers taaien af.

Vaker Miró?

Het centrum van Dordrecht zou het centrum van Dordrecht niet zijn, als na een uur de eerste klagende buren zich melden. Iemand die zo’n honderd meter verder woont geeft aan: “de televisie trilt van de muren, ik bel de politie”, waarna de politie een rondje Scheffersplein rijdt en ziet dat er niks aan de hand is met dit feest waar uiteraard gewoon een vergunning voor is afgegeven. De geluidsoverlast valt buiten dan ook erg mee. Alleen als de deur wagenwijd openstaat, hoor je de bas licht over het plein, maar verder klinkt het als een gezellige Nederlandse binnenstad zoals elke andere.

Dan resteert de vraag: hoe nu verder? Dennis van Buuren benoemde al eerder grootse plannen te hebben met de locatie, maar wat deze zijn maakt hij nog niet bekend. Aankomende tijd zal er in ieder geval veel geklust worden in het pand. Maar hoe vet zou het zijn als dit het epicentrum wordt van een bruisend Dordts uitgaansleven? Er wonen relatief weinig mensen rond het Scheffersplein, de terrasjes staan er en met twee avonden op rij een uitverkochte avond organiseren, lijkt Dordrecht ook wel zin te hebben in een feestje. Is het mogelijk om hier een club te vestigen die dit gat in de Dordtse markt kan vullen? Het publiek lijkt er klaar voor te zijn in ieder geval; nu de buren nog.