Record Store Day is een belangrijke dag voor de onafhankelijke platenzaak. Belangrijker nog dan kerst, volgens de organisatie. Maar hoe feestelijk is deze dag van de platenwinkel eigenlijk? Hoe staat de branche ervoor en is er toekomst voor de platenwinkel in deze tijd van streaming en iTunes? We peilden even de stemming bij Peter van Boheemen van Velvet Music Rotterdam.

Record Store Day (RSD) is de jaarlijkse internationale feestdag waarop muziekliefhebbers, artiesten, eigenaren en personeel hun liefde voor de plaat en de onafhankelijke platenzaak vieren. Ruim tien jaar geleden bedacht in de VS, maar ook in Nederland is deze ‘dag van de plaat’ inmiddels al negen jaar een vast gegeven op de kalender. In honderd
platenwinkels in Nederland is het zaterdag 21 april nog leuker dan anders. Speciaal op deze dag verschijnen er bijzondere albums en uitgaves én in de meeste winkels klinkt livemuziek tussen de platen.

Om met dat laatste te beginnen: de lijst met gratis te bezoeken instore-optredens op Record Store Day is ook op 21 april weer indrukwekkend te noemen. Er zijn rond de 270 optredens van ruim 160 artiesten in platenzaken in heel Nederland. Afterpartees, Blaudzun, Clean Pete, Johan, Racoon, Ruben Hein, Tim Knol, Waylon en ambassadeurs Claw Boys Claw, om er maar eens een paar te noemen. Dat is op zich al een reden om zaterdag de platenzaak in te duiken. En dan zijn er natuurlijk nog de zeer exclusieve releases die alléén op deze dag verkrijgbaar zijn. Ook dit jaar zijn dat er weer honderden releases. Nieuwe liedjes, remixes, gekleurd vinyl, nooit eerder uitgebrachte juweeltjes, stuk voor stuk zijn het bijzondere items.

Velvet-Music Rotterdam

Eerst even voorstellen. Sinds wanneer zitten jullie ‘in de platen’?
“Sinds 1997 heet het Velvet Music. Zowel mijn compagnon Martin van de Kreeke als ikzelf zitten al langer in de business.”

Hoe ziet jullie assortiment er uit?
"Onze kracht is een breed assortiment te hebben van de ‘betere’ popmuziek variërend van jazz tot metal en van hiphop tot singer-songwriters. We kiezen er bewust voor geen tweedehands te verkopen, dus alles in onze winkel is nieuw. De laatste jaren is er ook een groot assortiment vinyl bijgekomen, zowel nieuwe muziek als de ‘classics’. Ook hebben we groot assortiment (arthouse)films en tv-series op dvd.”

Hoe zien jullie de toekomst van de platenwinkel?
“De toekomst ziet er stuk rooskleuriger uit dan vijf jaar geleden. De streamingdiensten zijn niet meer weg te denken. Desondanks komen steeds meer mensen tot het besef dat je bewuster naar muziek luistert als je het fysiek in handen hebt. Dit verklaart mijns inziens ook de opkomst van het vinyl.”

Hoe belangrijk is Record Store Day voor jullie branche?
"Het is natuurlijk heel belangrijk dat één keer per jaar de platenzaak in het zonnetje wordt gezet. Dat mensen beseffen dat het heel leuk is om het over muziek te hebben terwijl je door de collectie heen snuffelt. Ook is de platenzaak een uitstekende plek om nieuwe muziek te ontdekken. Je hoort iets nieuws in de winkel of je vraagt naar tips.”

Welke special releases mogen we niet missen bij jullie op RSD?
“Veel releases van nooit eerder verschenen liveplaten van onder andere David Bowie, Doors, Wilco, Rory Gallagher, The National en Neil Young. Verder wordt er erg uitgekeken naar de vinyl release van 'Dead Bees On A Cake' van David Sylvian. Maar ook bijvoorbeeld een gloednieuwe 12” single van Courtney Barnett. Kortom, voor elk wat wils.”

Jullie hebben ook weer instore optredens op 21 april. Hoe ziet de line-up eruit?
“We gaan op zaterdag 21 april om acht uur ’s morgens open. Voor die tijd trakteren wij de wachtenden al op een kop koffie en een lekker ontbijtje. De instores zijn als volgt:

12.00 uur Tamara Woestenburg
13.00 uur Standup ’69
14.30 uur Nana Adjoa
15.30 uur Novawilde
17.00 uur Case Mayfield
17.30 uur J. Bernardt.”

VelvetMusic Rotterdam, Oude Binnenweg 121a.

Plaatboef

Ook Plaatboef Rotterdam doet mee aan RSD. In de platenzaak op de Nieuwe Binnenweg 81a geven onder meer The Stangs en Ellen Ten Damme instore-optredens. Kijk voor een overzicht van de special releases en de instore optredens op recordstoreday.nl.

In Bar3 heeft Hans Tweedehands platen te koop

Voor alle instores in de regio zie: 

Record Store Day regio Rotterdam

Lees verder op 3voor12 Rotterdam