We spreken af met mede-oprichtster Ofra Beenen in het net nieuwe kantoor dat zich om het hoekje van Biergarten bevindt. Met uitzicht over Biergarten, Annabel en BAR heeft het online radiostation de perfecte plek gevonden. De broedplek van Operator is niet alleen perfect om met bijvoorbeeld een club als BAR samen te werken, maar het is ook de plek waar verschillende scenes samenkomen. Dit is dan ook waaruit Operator Radio uit is ontstaan: “We zijn geïnspireerd door Red Light Radio in Amsterdam en NTS in Londen.' Vrijdag 13 april viert Operator het éénjarig bestaan in Worm met onder andere David Vunk, Jeff Solo, TITIA, Tango Soundsystem en The Lumes (live)

“We hebben geluk met de mensen achter Biergarten en dat zij onze locatie hier wilden sponsoren”, vertelt Ofra. Jeff van Hoek, Osman Bas en Jorn de Vries hadden het idee voor Operator en vonden dat het nog te beperkt was met z’n drieën, daarom zou het goed zijn om nog mensen uit andere disciplines erbij te halen, zodat er nog meer verschillende scenes vertegenwoordigd zouden kunnen worden. Ik ben er al gauw bij gekomen en zo is het eigenlijk gewoon begonnen”. Ondanks dat de locatie gesponsord werd, was dat natuurlijk niet genoeg. “De locatie en de ontwikkeling van de website hebben we gekregen, maar ja, daarna moet je het zelf gaan doen. Dit betekent zelf investeren, maar we hebben ook een fundraising in Bar georganiseerd. Dat was wel belangrijk voor het opstarten van Operator”. Nu heeft Operator niet alleen een studio en een kantoor, maar wordt er binnenkort ook een platenzaak onder de naam Pinkman Records geopend door mede Operator eigenaar Patrick Marsman. Het is een goed jaar geweest voor Operator. Een jaar dat gevierd moet worden als het aan de oprichters ligt, daarom is er 13 april in WORM een clubnight ter ere van het éénjarig jubileum.

Hoezo wilden jullie zo graag radio maken?

Ofra: “We zijn allemaal DJ’s en werken allemaal in de muziek. We zijn programmeurs, promotors, een labeleigenaar en zijn heel erg geïnspireerd door radio DJ’s. Het eerste radiostation dat mij bijvoorbeeld heel erg heeft geïnspireerd was IFM in Den Haag. We willen laten horen wat er in Rotterdam is, maar zo komen er ook andere nationale en internationale DJ’s langs. Via radio kunnen we het beste deze muziek laten horen, want het is snel en makkelijk toegankelijk. Naast dat we een platform met muziek zijn, proberen we ook andere disciplines samen te laten komen, zoals kunst, design, architectuur en sport.”

Jullie willen de afspiegeling van de stad laten zien. Wat moeten wij ons bij deze afspiegeling voorstellen en waarom willen jullie deze afspiegeling laten zien?

“We komen zelf uit Rotterdam en houden van de stad. Er gebeurt veel in Rotterdam en vooral de laatste jaren zie je een grote ontwikkeling. We wonen in Rotterdam en er was nog niet een station zoals dit en wij vonden dat dit er moest komen. We dachten, dit kunnen we en zo zijn we begonnen. We willen ons allereerst focussen op Rotterdam, maar later ook internationaal meer bekendheid creëren.”

'Voor dit jaar willen we ook internationaal gaan met events in andere steden buiten Nederland. We willen daarnaast ook nieuwe samenwerkingspartners aanknopen en gewoon groeien.'

Hoe zou jij Rotterdam en haar muziekscene typeren?

“Heel divers. Rotterdam heeft zoveel: underground dance, hiphop, een hele grote urban scene, maar ook een hele grote punkscene die vroeger al groot was en er nog steeds is. Er is heel veel diversiteit en mensen willen graag en gaan er dan ook voor. Niet lullen, maar poetsen!”

Is Rotterdam een goede stad om je te kunnen ontplooien?

“Zeker! Ik kom oorspronkelijk uit Dordrecht, maar woon al twaalf jaar in Rotterdam en voel me dan ook echt wel Rotterdammer. Ik heb mezelf hier ook echt ontwikkeld, zowel privé als professioneel.”

Wat is op dit moment een hoogtepunt uit je carrière?

“Wauw. Nou ja, ik denk dat Operator wel iets is waar ik heel trots op ben. Operator zijn we een jaar geleden begonnen en het heeft bloed, zweet en tranen gekost. Het was gewoon hard werken en moet je kijken waar we nu staan!”

Het is wel risicovol om een platform als Operator op te starten, hoe zie jij dat?

“Ja, zeker. Ik heb er nu ook wel m’n baan voor opgezegd, haha, dus nu moet ik wel. Ik merkte dat door 32 uur elders te zijn mijn creativiteit voor Operator een beetje stagneerde. Ik wilde meer tijd maken voor de ontwikkeling voor operator en die tijd heb ik nu. We doen wel allemaal klussen naast Operator, want ja, er moet natuurlijk ook brood op de plank komen. Zo ben ik dit jaar ook betrokken bij het muziekprogramma van filmfestival Roffa Mon Amour en dat vind ik super leuk. Ik ben nu dus vooral een beetje aan freelancen. Ik heb vier jaar als programmeur voor Bibelot gewerkt, wat ik met heel veel plezier heb gedaan. Daarnaast ben ik dus nog actief binnen de DJ scene.”

Hoe was het om als DJ te werken?

“Ik heb zes jaar onder het duo Hollywood & Vine gedraaid. We draaiden veel in Nederland. Ik ben sinds dit jaar weer voor mezelf begonnen en draai als DJ in verschillende clubs. Ik doe dit eigenlijk gewoon voor erbij, maar ik vind het ook echt leuk. Ik ben begonnen met oefenen in de Vagebond, een oud café op de Nieuw binnenweg dat niet meer bestaat. Een vriend van mij werkte daar en ik ging daar als het café gesloten was oefenen met de apparatuur.” 

Op dat moment komt medeoprichter van Operator Radio en DJ onder de naam Jeff Solo, Jeff van Hoek het kantoor binnenlopen, waarna hij ietsjes later aanschuift bij het gesprek.

'De alternatieve geluiden zijn nog te onderbelicht. Er gebeurt wel wat, maar heel vaak zijn die avonden niet druk bezocht. Wij willen er wel aan bijdragen om daar meer aandacht aan te geven.”

Hoe is het jaar van Operator dan geweest?

Ofra: “We hebben een heel goed jaar gehad! Het is gewoon de geboorte van Operator en het is allemaal snel gegaan als je ziet hoeveel organisaties er met ons willen samenwerken. Dat is heel tof en dat is wel iets waar we trots op kunnen zijn. En naast online radioshows hebben we ook evenementen lopen om niet alleen inkomsten maar ook zichtbaarheid te genereren.”

Met wat voor organisaties werken jullie zoal samen?

“We werken samen met organisaties die bij onze identiteit passen, zoals bijvoorbeeld de Kunsthal of Blijdorp festival. Zo gaan we bijvoorbeeld ook tijdens Motel Mozaique 65 uur radio maken in het kader van 65 jaar Groot Handelsgebouw, wat een hele toffe samenwerking is en waar we veel zin in hebben. We zijn nu op dit moment ook druk bezig met ons eigen evenement in Worm ter ere van ons éénjarig bestaan dat we gaan vieren met een heel gevarieerd programma.”

Zijn er nieuwe doelstellingen voor het nieuwe jaar?

Ofra grappend: “Geld! We hebben sinds kort een kantoor wat wel een doelstelling was. Voor dit jaar willen we ook internationaal gaan met events in andere steden buiten Nederland. We willen daarnaast ook nieuwe samenwerkingspartners aanknopen en gewoon groeien.”

Hoe ziet jullie werkweek er een beetje uit?

“Woensdag is echt Operator dag en dan vergaderen we vooral heel veel. Eromheen werken we de hele tijd voor Operator, tussen de bedrijven door of in de avond, we hebben eigenlijk altijd wel contact met elkaar.”

Hoe zijn jullie eigenlijk op de naam Operator gekomen?

Ofra lachend: “Dat is een hele goeie!"
Jeff: “Ja, dat heeft heel lang geduurd. Het vinden van de naam duurde maar en uiteindelijk besloten we om allemaal een top drie te maken en daar dan weer uit te kiezen. Iedereen had weer een andere top drie, maar op een gegeven moment hadden twee mensen ‘Operator’ als naam en uiteindelijk vonden we allemaal dat die naam de lading wel dekte. 

Wat voor lading hebben jullie aan deze naam gegeven?

Jeff: “We vonden het best wel Rotterdams, want heel veel dingen in Rotterdam die het goed doen bestaan uit één woord. Gewoon niet te moeilijk en lekker concreet.”

Hoe gaat het programmeren bij dit radiostation te werk? Gaat het op basis van objectiviteit of subjectiviteit?

Ofra: "Naja, kwaliteit is gewoon heel belangrijk en wij hebben ervaring en kennis genoeg om dat te kunnen toetsen en beoordelen. Je kunt dat wel eens mis hebben, maar het belangrijkste is dat het moet passen bij de identiteit van Operator. Ik denk dat we daar allemaal op onze eigen manier wel goed in zijn.”

Welke Rotterdamse acts moet iedereen in de gaten houden?

Beiden: “Heel veel.”

Beiden nadenkend.
Ofra: “Ja, er zijn zoveel lokale jongens die echt heel goed zijn. Een jongen als Pierrot bijvoorbeeld, die eigenlijk nog niet zoveel ervaring heeft met draaien in clubs, maar wel zo’n enorme verzameling aan muziek bezit. Het leuke aan Operator is dat we mensen op deze manier een kans kunnen geven. Zo is Operator in die zin ook een vorm van talentenontwikkeling waar we door hen een podium te bieden aan meewerken.”

Moet je wel eens je eigen smaak opzij zetten?

Ofra: “Het gaat gewoon om kwaliteit. Dit betekent niet dat ik er gelijk fan van hoef te zijn, maar als het goed is, is het goed.”
Jeff: “Ja en als iemand goed kan onderbouwen waarom iets goed is en waarom iemand echt achter een product staat dan staan wij daar in ieder geval voor open."

Zou er iets in de Rotterdamse muziekscene anders kunnen?

Jeff: "De alternatieve geluiden zijn nog te onderbelicht. Er gebeurt wel wat, maar heel vaak zijn die avonden niet druk bezocht. Wij willen er wel aan bijdragen om daar meer aandacht aan te geven.”

Welke evenementen of clubavonden zijn echt heel tof om te bezoeken?

Jeff: “Het programma van Bar is vaak zo tof dat ondanks de avonden die super goed gaan, sommige avonden wel meer aandacht zouden verdienen. Bar heeft bijvoorbeeld heel veel buitenlandse acts die best bijzonder zijn.”
Ofra vult aan: “En het is tof dat zij hun artiesten dan ook meenemen naar Operator om bij ons te komen draaien.”

Welke clubs zijn leuk om te bezoeken?

Beiden: “Mono!”
Ofra: “De sfeer is tof, het is een hele ruime locatie en ze hebben lekkere drankjes.”
Jeff: “Worm is natuurlijk ook heel leuk.”
Ofra: "Ja, Worm heeft hele interessante avonden die best wel niche kunnen zijn.”

En er komt ook een platenzaak?

Ofra: ‘“Ja! Pinkman store waarvan 2 april de opening is geweest.”

Op dat moment komt nét initiatiefnemer Patrick Marsman binnenlopen.

Wat voor platen komen er dan bij Pinkman labels te liggen? 

Patrick:  'Ik had al twee platenlabels, namelijk Pinkman en Charlois en de winkel zal in het verlengde van die platenlabels zijn. Muzikaal zal het dus aansluiten op wat ik al deed met mijn platenlabels.'

Met Patrick erbij wordt het wel duidelijk dat de oprichters van Operator uit verschillende hoeken komen, maar wel allemaal op dezelfde lijn zitten. Op de vraag op wat voor muziek ze luisteren of welke namen ze nog graag eens over de vloer zouden willen hebben, komt de verscheidenheid meteen naar voren. Operator staat voor alles en iedereen open en heeft dat dan ook hoog in het vaandel staan. 'Als je namen zegt die je tof vindt of graag zou willen zien, dan sluit je anderen weer uit', merkt Patrick op. Daar kunnen Jeff en Ofra zich beiden ook wel in vinden, blijkt als ze overtuigd ja knikken op wat Patrick zegt. 

Na het interview is het tijd om de container waar de studio zich in bevindt te bezoeken. Ofra klimt zonder enige moeite de ladder op die naar de studio leidt. Hoewel je zou verwachten dat op dat moment een DJ een set zou draaien, bleek het op dat tijdstip moment te zijn voor de zogenaamde ‘Happy Bachdag’ waarin er anderhalf uur lang lekker Bach gedraaid wordt. Zo zie je maar, diversiteit all the way bij Operator Radio. 

Meer informatie over Operator

Vrijdag 13 april viert Operator het éénjarig bestaan in Worm. Meer informatie

Website Operator - met uitzendschema, dj-sets en meer informatie

Facebook Operator

Instagram Operator

Mixcloud Operator

Lees verder op 3voor12 Rotterdam