Green Cabin is één van de winnaars van de open call van Motel Mozaique in het Groot Handelsgebouw. Ze hosten op zaterdagmiddag een Game of Skate, een kunstveiling, live street art en live perfomances met verschillende DJ sets. We ontmoeten de helft van de groep - Elijah Waters, Grown George en M3SEN - in het backstagecafé van Rotown. De plek waar ze met de rest van Green Cabin, China Viking, Big Cam, Roca Beats en Nash Crebula, als groep op 24 maart hun eerste clubavond genaamd Djoenta hebben gehouden. Het collectief heeft al optredens gedaan op Metropolis, Kralingse Bos Festival, een eigen avond in Bird (Homegrown), Triangle festival en ADE.

Van het begin tot het eind van het interview gooien de jongens er wijsheden uit, maar laten ze ook hun kritische kant zien. “We zijn heel picky met muziek”, vertelt M3SEN. “Maar we vinden wel veel dingen leuk hoor”, vult Elijah Waters aan. Green Cabin is ontstaan vanuit vriendschap en bouwt daar nog steeds op voort. “Ik hoef niet in m’n eentje te staan, in mijn eentje kan ik niks doen. Maar met z’n zevenen is het genoeg”, zegt Elijah bedachtzaam. Het lijkt dan ook niet alsof de jongens bezig zijn met geld of met commercieel succes. Ze zijn vooral bezig met het hebben van plezier en gefocust op het creëren van muziek die zij tof vinden. “Het is fijn om geld te krijgen, maar dat geld is binnen een paar dagen op. Herinneringen blijven daarentegen altijd”, merkt Elijah op. Green Cabin houdt de touwtjes in eigen handen door alles wat er naast het maken van muziek gedaan moet worden, zelf te regelen. Het hiphopcollectief is daarmee meer dan een groep jongens die muziek maken en ze zijn niet gekomen om half werk te leveren. Green Cabin is hier om de wereld te veroveren. 

Het begin

Even in jullie eigen woorden: wat of wie is Green Cabin?  
Elijah: Green Cabin is een groep van zeven jongens die muziek maken en lol hebben met elkaar. We zijn vooral vrienden die toevallig pokoes maken.

Toevallig?
Elijah Waters: We zijn geen muzikanten, maar we doen dit als hobby. We chillen met elkaar, maken muziek en het is fire.

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
M3SEN: Op West Blaak door het skateboarden.
Elijah: Het begon met Roca, M3SEN en China Viking, toen ben ik daar later bijgekomen en uiteindelijk zijn Big Cam, George en Nash er ook bijgekomen.

Hoe zijn jullie de hiphopwereld ingerold?
Grown George: We zijn allemaal muzieknerds en luisteren allerlei soorten muziek.
M3SEN: Ook wel pokoes ontleden. Mensen horen artiesten zingen, wij horen die percussie die heel zacht van links naar rechts gaat.
Elijah Waters: Vooral nerding out op muziek toch. Iedereen kan altijd alles doen wat hij of zij leuk vindt. Als je iets leuk vindt, kun je daar goed in worden. Iedereen kan dat.

Muziek + maandelijkse avond in Rotown

Hoe zijn de rollen binnen de groep verdeeld?
Grown George: Ik en Big Cam doen het meeste van de visuals, dus zeg maar de covers en de graphics enzo. We maken allemaal beats en zijn allemaal wel beetje aan het leren om te mixen en masteren.

Is het maken van muziek voor jullie alles of niets?
Alle drie: Ja. Sowieso.
M3SEN: Muziek maken is alles.
Elijah Waters: Als je je best doet en je werkt gewoon dan kan er niks misgaan.

Jullie zijn goed bezig, zo hebben jullie je eigen clubavond Djoenta in Rotown. Hoe was de eerste editie?
Grown George: Hard!
M3SEN: Ja het was heel vol, de lichten gingen aan terwijl iedereen nog aan het dansen was. Mensen moesten eruit gezet worden.

Hoe hebben jullie dit voor elkaar gekregen?
M3SEN: Lit zijn! En muziek maken, mensen houden van onze muzieksmaak. Mensen weten dat wij de muziek doen en dat het daarom gewoon hard is.

Motel Mozaïque

Jullie staan 21 april ook op Motel Mozaïque, waar jullie je eigen event hosten. Hoe is dit tot stand gekomen?
Elijah Waters: Dat was een open call die we hadden gewonnen. Dat was heel nice. Wij zijn hyped. Voor ons is het heel natuurlijk, omdat de concepten die we naar buiten brengen heel dicht bij ons staan. We doen niet heel veel moeite om ideeën te bedenken, want het is er gewoon al.

Meer informatie: Green Cabins programma in het Groot Handelsgebouw

Waarom rappen jullie eigenlijk in het Engels?
Elijah Waters: Stel je voor je wordt super poppin' als Nederlandse artiest. Wat ga je doen? Heel misschien toer je door Europa. Wij hoeven niet eens super poppin' te zijn om door Europa te toeren. We willen heel de wereld pakken toch. Dus dan moet je vanaf het begin al de juiste stappen nemen.
Grown George: We focussen er erg op om internationaal te klinken.
Elijah Waters: We zijn nerds.

Hoe worden de beats gemaakt?
M3SEN: Je moet gewoon maar wat doen. Je moet nooit bedenken van ik wil iets lits maken, het is nog steeds kunst. Je moet gewoon plezier hebben en je gevoel uiten. Als mensen horen dat jij er plezier in hebt, dan luisteren mensen ook met plezier.

Wat vinden jullie van het huidige hiphoplandschap?
Elijah Waters: Er zijn op dit moment veel mogelijkheden. Er zijn veel subculturen en er komt veel omhoog.
M3SEN: Maar alsnog komt bijna alles qua sound uit Amerika en dan zie je dat er uiteindelijk een half jaar later de Nederlandse versie van die Amerikaanse sound verschijnt.

Rotterdam

Vinden jullie wel dat jullie je goed in Rotterdam kunnen ontplooien?
M3SEN: Ik niet.
Grown George: We hebben internet.
Elijah Waters: Rotterdam is op dit moment de beste plek in Nederland om je te ontplooien. Amsterdam had dit 5 jaar geleden, maar Roffa is nu echt omhoog aan het komen. Voor ons is dit alleen niet per se heel relevant, omdat we niet plaatsgebonden zijn. Toch zijn we alsnog verbonden met de stad, want we geven bijvoorbeeld events en shows, maar dat is iets dat wij zelf doen en regelen.

Jullie zouden in een andere stad dus precies hetzelfde kunnen doen als wat jullie in Rotterdam doen?
Elijah Waters: Sowieso.

Zijn er volgens jullie nog dingen die anders kunnen in de Rotterdamse muziekscene?
Elijah Waters: Wij vinden daar wel dingen van, maar dat veranderen we zelf. We hebben niks te klagen, want we doen het zelf.
Grown George: Onze avond Djoenta is daar een voorbeeld van. Vaak kom je op een clubavond en denk je 'als ze dit of dit nou net anders hadden gedaan was het beter geweest'.

De vibe die jullie afgeven is er eentje van: ‘Leuk, maar wij kunnen het honderd keer beter’. Zijn jullie zo kritisch?
M3SEN: Ja, maar we maken het wel waar.
Elijah Waters: Wij hebben talks, maar doen er ook wat aan. We blijven niet praten zonder actie te ondernemen. En voor Rotterdam willen we dingen beter doen. We doen het niet alleen voor onszelf, maar vooral ook voor anderen.
Grown George: Ik heb altijd de regel dat de ik van 14 jaar oud de dingen die ik nu doe hard moet vinden.
Elijah Waters: We weten wat we waard zijn, maar we kijken niet alleen naar onszelf. Als dat zo was dan waren we in de studio gebleven en nooit naar buiten gegaan.

Zijn er andere Rotterdamse acts die jullie aanraden om te checken?
M3SEN: Daan Koens, ANDIJ, So Unknown en Duitenkornuiten.
Grown George: Big Cam!
Elijah Waters: Ja! Shout out naar Big Cam.

Hoe zijn jullie bezig met bekendheid creëren?
Grown George: Het is heel lastig, maar het belangrijkste is dat je muziek geluisterd wordt en dat we muziek blijven maken.
Elijah Waters: Zoveel mogelijk ondernemen. Dan komt er altijd wat voor terug. Er is natuurlijk geen formule voor, maar gewoon doen en gaan.

Weten jullie waar jullie muziek het meest wordt beluisterd?  
Elijah Waters: Amerika voornamelijk. Nu langzamerhand ook in Rotterdam meer dan eerst en Amsterdam natuurlijk.
Grown George: En Canada!

Wakkert dat de drang om naar Amerika toe te gaan aan?
Elijah Waters: Ja, dat staat ook al op de planning. We willen daar een maand naartoe om op te treden en vooral muziek te maken, maar daar kunnen we niet teveel over zeggen.  

Plannen

Wat staat er op de planning voor de komende zomer?
Elijah Waters: We hebben een paar shows en we gaan onze eigen minifestivals neerzetten waar je nog veel over gaat horen. We gaan de hele zomer in Rotterdam events geven, maar alles daarover komt nog.

Hoe jullie over alles praten, klinkt het allemaal erg makkelijk. Hoe krijgen jullie dit soort dingen allemaal voor elkaar?
Elijah Waters: Als je niet geboekt wordt, moet je jezelf boeken.
Grown George: En mensen vertrouwen ons gewoon. Ze zien dat we graag willen.
Elijah: Mensen weten dat we een creatief collectief zijn en zien de andere dingen die we al hebben gedaan. We komen niet smekend aan de deur om te vragen of we ergens wat mogen doen, maar we willen gewoon graag.

Na het interview lopen we met z’n allen nog naar het basketbalveldje op West Blaak. Elijah Waters stuntend op zijn skateboard, M3SEN meezingend met de muziek die uit z’n smartphone klinkt en Grown George gefocust op het opsteken van z’n joint. “Wij gaan weer naar de studio, pokoes maken”, zegt Elijah Waters grijnzend waarna onze wegen zich scheiden.