Tien jaar Subway

Interview

Mick Arnoldus ,

Op 1 april viert Subway haar tienjarig bestaan met alweer de twaalfde editie van Subway XL. Tien jaar lang blijven doen waar je goed in bent is niet iedereen gegeven. Een hele generatie binnen en buiten Rotterdam is groot geworden met feestjes die van het oude Waterfront tot aan de Maassilo de schroeven uit de muur getrild hebben. Ondertussen mag je het misschien geen ‘feestjes’ meer noemen, want Subway XL is het grootste bass event van Nederland. We spraken af met Nicon, de oprichter van Subway, en met Timo Bosman van RAAK! Events.

Subway begon in het oude Waterfront. Grote namen toen al, die misschien wel een indicatie waren voor de toekomst.
'Daar hebben we op de eerste Subway-avond Benga gehad, en op de 2e Rusko. We hebben ook een keer Skream in het cafégedeelte gehad. Dat was echt een gekkenhuis. Op een gegeven moment stonden een maatje en ik allebei de speakers op hun plek te houden, en keken we elkaar vanuit de overkant van de zaal aan met zo’n blik van “wat gebeurt hier allemaal joh, what the fuck?”. Zulke momenten heb je misschien niet elke keer, maar we hebben wel altijd een sfeer waarbij iedereen goed los gaat. Na Waterfront konden we verder in Club Watt, waar we een hoop goede feestjes hebben gehad. Skream en Benga op dezelfde avond was wel een hoogtepunt.

Toen WATT sloot hadden we wel even zoiets van: oh shit wat nu? Rond dat moment zijn we gaan samenwerken met RAAK! Events. We hebben eerst een paar keer in de Offcorso gedraaid. Daar hebben we hebben ook weer behoorlijke namen weten te strikken. Cookie Monsta, Funtcase, Emalkay, net vóór zij ook echt groot werden. De kenners wisten dat we behoorlijk wat in huis haalden natuurlijk, maar lang niet iedereen was al op de hoogte. Sowieso proberen we, ook op de grote feesten die we nu in de Maassilo doen, altijd nieuwe opkomende namen naast gevestigde grootheden te plaatsen. Maar wel altijd binnen onze eigen niche. Als je naar Subway gaat weet je min of meer wat voor dubstep en drum and bass je kunt verwachten. Het is onderdeel van onze identiteit, iets dat mensen herkennen. De Maassilo past daarin ook echt perfect bij ons. Het is zo’n gave locatie. Qua capaciteit voldoet het uitstekend aan wat wij willen, maar de uitstraling van dat gebouw doet het hem. Het is een ideale match.'

De Maassilo past echt perfect bij ons

Dubstep heeft in de loop der jaren een behoorlijke populariteit doorgemaakt, met in Nederland een piek rond de optredens van Skrillex op Lowlands in 2011 en 2012. Hebben jullie daar nog iets van meegekregen, of na die piek juist moeite gehad om de Maassilo vol te krijgen?

‘Je zag wel wat vers bloed tijdens die Skrillex-bubbel, maar we hebben altijd wel een toegewijd publiek gehad. We krijgen van de chauffeurs die onze dj’s bij het vliegveld ophalen vaak te horen dat ze het altijd prachtig vinden om op Subway te draaien, omdat iedereen altijd goed los gaat. Of je nou om elf uur ’s avonds of half zes ’s ochtends begint met draaien, de vloer staat steevast vol. Het zegt ook wel iets dat de posters die we voor elk evenement maken erg gewild zijn. Als bij een ander feest de eerste posters met de line-up van de komende Subway XL hangen zijn ze aan het eind van de nacht meestal uit de lijsten gehaald. En aan het eind van elke editie staan ze in de rij om een poster mee naar huis te nemen. Zo’n publiek krijg je door constant te leveren wat van je verwacht wordt, maar andersom motiveert het ons ook enorm.’

'Aan het eind van elke editie staan ze in de rij om een poster mee naar huis te nemen'

Subway XL 12 line up

Subway XL 12 line up

Behalve goed lopende feesten heeft Subway ook een eigen label.
‘Het label werkt als een versterkende factor voor onze evenementen, en andersom. Ook met het label proberen we nieuwe talenten een plek te geven naast grote acts. We hebben bijvoorbeeld samen met UKF enkele producers een mooi podium kunnen geven, zoals LAXX en Franky Nuts. Ook Subscape en Lifecycle hebben zich via ons naar boven weten te werken, en we hebben een paar mooie releases van Bukez Finezt en Requake op onze naam.'

Zijn er eigenlijk nog dingen die jullie zouden willen doen in de toekomst? Hebben jullie nog bepaalde ambities?
‘We proberen het event met de tijd mee te laten gaan zonder zijn identiteit te verliezen. Een van de laatste grote veranderingen die we hebben gedaan was dat we vanaf de vierde editie in de Maassilo ook drum and bass dj’s op het hoofdpodium neerzetten. Dat was vlak na die piek van de populariteit van dubstep. Behalve dat aspect was het sowieso een goede beslissing, omdat de afwisseling tussen dubstep en drum and bass de energie over de gehele avond beter verdeelt. Verder proberen we iedere keer weer een stukje meer te doen met de aankleding en productie. Afgelopen editie bijvoorbeeld stond er in Area 2 een enorme Samurai als podium, en waren de ogen van zijn masker de plek waar de DJ’s stonden. Dat zag er echt waanzinnig uit. Komende editie gaan we ook weer lekker uitpakken, het is natuurlijk een jubileum. Bovendien hebben we een extra area waar MASEGO Soundsystem de hele avond hele dikke dub komt draaien. In 2018 willen we een buitenfestival gaan doen.'

Wij mogen als klap op de vuurpijl namens Subway en RAAK! ook nog eens een prijsvraag organiseren. Wat valt er dan te winnen? Twee keer een riant merchandise pakket!
Met daarin: een t-shirt van het Subway label, een Subway XL 12 t-shirt, twee platen, een zonnebril en een bergje stickers.

Het enige wat jullie daarvoor hoeven te doen is jullie mooiste herinnering aan een avondje Subway te omschrijven. Het hoeft geen roman te worden, en voor foutjes in de spelling worden geen punten afgetrokken. Wij snappen ook wel dat de beste feestjes niet altijd even helder beschreven kunnen worden. Laat je reactie achter in de Facebook comments en wie weet ontvang jij dit prachtige pakket!

De auteur van dit artikel is stiekem ook groot fan en geeft hieronder alvast het goede voorbeeld. Zijn inzending dingt niet mee naar de prijzen, maar wie weet biedt het jullie wat inspiratie. Mocht je zijn relaas wat flauwtjes vinden, schroom dan vooral niet wat smeuïge details te vermelden over jouw favoriete herinnering!

Er hangt nog een kaartje dat ik ooit in de Primera heb gekocht aan mijn prikbord: Subway vs Oi! vs PRSPCT. Met €16,50 iets meer dan wat ik normaal aan een zaterdag uit wilde geven, maar ik wist natuurlijk al dat dit wat bijzonders ging worden. In de kelder braken Black Sun Empire en Current Value de boel af, en boven herinner ik me nog dat de MC op een gegeven moment het publiek moest verzoeken niet meer op de draaitafels te klimmen. Vooral de laatste uurtjes zijn het mooist, als je puur op adrenaline het laatste kraakbeen uit je knieën staat te stampen. Net als op eigenlijk elk feestje van Subway waar ik ooit geweest ben kwam alles hier samen: keihard uit je plaat gaan op intense muziek tussen een publiek waarin iedereen zich thuis kan voelen.