#Dauwpop14: Taymir

Roemruchte sixties sound

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's: Wilco Steeneveld ,

...

Het concert:
Taymir, Dauwpop, Delta (The Barn), 29 mei 2014.

De act:
Taymir is een jonge band uit Den Haag. 'Aaaaah', de eerste single van het debuutalbum Phosphene, werd meteen een radiohit. De band speelt authentieke popsongs in de beat-traditie van de sixties. Deze zomer te zien op minstens 20 festivals, tot Londen en Parijs aan toe.

Het nummer:
'I Do I Do'. Een echte oorwurm. Tekst, melodie, alles. De volgende ochtend onder de douche betrap je jezelf erop dat-ie nog steeds (of alweer) in je hoofd zit.

Het moment:
De zonnebril van frontman Bas Prins. Die gaat na een paar nummers op en vervolgens niet meer af. Bas kreeg de bril van iemand na een festival in Delft, vertelt hij. Zo te horen is Bas een van die zeldzame mensen die een zonnebril niet opzet, maar aantrekt. In ieder geval matcht het prima met de rest van z’n nonchalante look: lang haar, zwarte broek, handen in z’n zakken.

Het publiek:
De band speelt dansbare muziek en we mogen dan ook zeker dansen, springen, juichen en feesten, zoals Bas steeds roept. Heel uitbundig gebeurt dat niet. Boven gaan wat oudere festivalgangers los op de beat, beneden staat voor het podium een groepje bakvissen enthousiast te bewegen. De rest van het publiek staat er rustig bij te kijken en lijkt het zo ook wel te kunnen waarderen.

Het oordeel:
Taymir is zo’n band waarbij de soundcheck al veelbelovend klinkt. Je loopt langs, je hebt nog geen idee wat er straks gaat spelen, maar uit nieuwsgierigheid blijf je hangen. Op het Pinguin Radio-podium in de fraaie houten Barn komt Taymir uitstekend tot zijn recht. De band speelt in flink tempo een set korte, krachtige nummers: naast het debuutalbum ook wat nieuw werk en een cover van The Strokes. Niet alleen de sound komt uit de roemruchte jaren zestig, ook de presentatie doet sterk denken aan The Kinks, om maar een voorbeeld te noemen. Naarmate de set vordert wordt het misschien wat veel van hetzelfde, maar in muzikaal opzicht klinkt het geheel niet gek.