De Popronde is weer volop aan de gang! Vijf november heeft het reizende popcircus Zwolle aangedaan. Er waren een aantal zaken anders dan normaal, zo moest er voor deze editie een kaartje worden gekocht. Ook waren er minder optredende acts dan normaal. Dit zijn nog wat naweeën van de invloed van corona op de popsector. Maar iedereen was vooral erg blij dat de Popronde weer in Zwolle was.

Jessy Yasmeen

De eerste artiest die in Zwolle optreedt in Jessy Yasmeen. De avond begint op deze manier lekker mellow. Het is nog wat leeg in de kroeg, maar Jessy Yasmeen doet net alsof de kroeg vol staat. Ze maakt indiepop met Zuid-Amerikaanse invloeden en ritmes. De band heeft een ongebruikelijke bezetting (niet zo ongebruikelijk als bij NONCHALANGE, maar dat komt straks). De band bestaat uit een drummer en een toetsenist en een bassist, hierdoor klinkt het soms een beetje leeg. De band speelt wel vol passie, zo heeft de pianist de halve avond zijn ogen dicht en zie je de bassist genieten.

GUYY

GIRLSGIRLSGIRLS

Bij Jessy Yasmeen was het rustig, maar bij de buren speelt de band GUYY. Blijkbaar waren de meeste Popronde bezoekers daar. Wanneer we op de zolder van de kroeg komt is het feest al aan de gang! GUYY maakt vreemde muziek, maar wel lekker dansbaar. Zoals het een goede recensent betaamd moet je de band vergelijken met andere bands, maar deze band is met weinig te vergelijken. Bloodhound Gang en Hanni El Khatib zijn namen die omhoog komen, maar de lading zeker niet dekken.

De zanger van de band lijkt op een jongere versie van Diederik Ebbinge van de Luizenmoeder en Promenade. Hij danst door de zaal en kijkt al dansend trots naar zijn band. Dit is een band die over een paar jaar goed zou passen in de X-Ray op Lowlands na middernacht.

Officieel zou Kuzko spelen, maar er waren zieken bij hen in de band. Als vervanger is GIRLSGIRLSGIRLS  geregeld. De kroeg staat bomvol en heeft er zin in. Maar helaas zijn er technische problemen, na een kwartier beginnen de eerste mensen te vertrekken. Het zou fijn zijn dat heb publiek even wordt ingelicht over wat er aan de hand is, want zo wordt iedereen erg onrustig.

Na een hele tijd begint de band toch te spelen. De band is erg enthousiast en na twee liedjes ben je de technische problemen vergeten. Het is vrolijke rock en de hele band zingt mee. De band heeft duidelijk nagedacht over de uitstraling, zo zijn de gitaren roze, zijn er vissengraatshirts te zien en heeft de gitarist Justin Bieber op zijn shirt staan. De band heeft blijkbaar al wat fans, want er staan meisjes op de eerste rij het hele concert te streamen. De zanger van de band is verbaasd dat ze er vanavond zijn. Bij elk Popronde optreden zijn de fans geweest ‘Zelfs nu we last minute zijn gevraagd staan ze vooraan’.

NONCHALANGE

De vreemdste act van de avond is NONCHALANGE. Er staan drie mannen in zwarte pakken met zonnebrillen op het podium, de vergelijking met Kraftwerk is makkelijk gemaakt. De zanger komt het podium op maar vind het applaus te mager, hij gaat weer weg en komt daarna het podium weer op onder luidt applaus, de toon is gezet. De act houdt zich in het midden tussen hiphop, kleinkunst en cabaret.

NONCHALANGE noemt zijn optreden een karaokeavond, er wordt dan ook veracht dat iedereen mee zingt. Omdat niet iedereen al zijn teksten kent staat er een scherm op het podium met een PowerPoint. Hierop wordt de tekst weergegeven in het prachtige lettertype ComicSans. Er zitten ook grappen in de show, maar die schrijf ik niet op, want humor komt op papier heel anders.

Wanneer de band wordt voorgesteld blijken de instrumenten anders dan verwacht. ‘Op PowerPoint….’ en ‘Op de Google Translate stem…’. De prijs voor het vreemdste optreden van de avond gaat naar NONCHALANGE.

SULTAN

De laatste band waar wij van 3voor12 bij zijn geweest is SULTAN. Ook deze band schrijft zijn naam in CAPSLOCK. Dit is blijkbaar mode in nieuwe bandjesland, want de helft van de bands die in Zwolle optreedt vandaag heeft zijn naam in CAPSLOCK.

Wanneer wij bij SULTAN aankomen zijn ze al begonnen, wanneer je deuren van de zaal opent knalt er een bak herrie in je oren. Gehoorbescherming is hier geen overbodige luxe. Op het podium staan drie jongens, twee liggen er op hun rug (bas)gitaar te spelen en de ander zit achter het drumstel. De band speelt vol enthousiasme en de bassist huppelt over het podium. Qua vrolijke rifjes en bezwerende zang heeft SULTAN wat weg van De Staat. De teksten van de band zijn niet altijd even goed te verstaan, gelukkig kondigen ze soms aan waar het nummer over gaat. De twee frontmannen wisselen mooi af en het enthousiasme springt van het podium.

Andere acts:

Lucky Blue

Lucky Blue

The Desmonds

The Desmonds

Foss

Foss

Foss

Deveron

Anna

Anna

Anna