Na maanden zonder live-muziek kunnen we eindelijk weer naar optredens in Deventer! Op 4 juli trapte het Burgerweeshuis af met hun Burgertuinconcerten. In de middag vertoonden MINKA en STEF al hun kunsten (ook te lezen op onze website), maar wij bezochten ook één van de twee shows van Roosbeef die dag.

Het nieuwe normaal

Als gevolg van de maatregelen rondom covid-19 mogen er voorlopig geen concerten in het Burgerweeshuis plaatsvinden. Daarom organiseert het poppodium optredens in de Burgerweeshuistuin. Bij deze optredens kunnen maximaal honderd mensen aanwezig zijn. Er zijn looproutes, er is alcohol om je handen te ontsmetten en iedereen moet verplicht zitten.

Dit is voorlopig het nieuwe normaal voor het poppodium in Deventer, maar toch is iedereen erg blij dat er weer optredens plaatsvinden. Ook de directeur was erg gelukkig dat er weer actie is, ze opende hoogstpersoonlijk de avond: “Voor u staat een erg gelukkige directeur van het Burgerweeshuis! We zijn erg blij dat Roosbeef hier vanavond is en dat er weer concerten plaats vinden. Binnen kan het nog niet, daarom zijn wij erg blij met onze tuin! Zonder de tuin zouden we het niet redden”.

Bij tuinconcerten hoop je natuurlijk op mooi weer. Dit viel helaas wat tegen, de hele avond was het aan het (mot)regenen, maar het was niet koud. Iedereen zat met regenjassen en poncho’s in de tuin, in duo’s op anderhalve meter afstand van elkaar. Maar door de regen, de schemering, de tuin en het feit dat dit voor iedereen het eerste concert is ontstond er iets moois.

Roosbeef

Aan het begin van de pandemie bracht Roosbeef het album Lucky uit. Ze had één try-out show gespeeld: daarna ging alles op slot. Vanavond treedt ze voor het eerst weer op. Het optreden was een beetje chaotisch, misschien omdat het de eerste was sinds de corona-tijd, maar hoort ook een beetje bij de persoonlijkheid van Roos Rebergen.

De nummers die ze deze avond speelde waren allemaal wat duister, net als haar nieuwe plaat. Maar de songteksten van Roosbeef zorgden bij veel mensen toch voor een glimlach op de gezichten. Bijvoorbeeld bij het nummer We hebben alles zingt ze ‘Laat ons bidden voor de mensen met een auto met open dak’.

Het bekendste nummer van haar nieuwe plaat is Menselijke mensen. Roos is zelf waarschijnlijk geen mensen-mens want ze praat weinig met het publiek. Wel vertelt ze dat ze bij het optreden eerder die avond iedereen vijf euro korting gaf op de merchandise, maar voor ons geldt die korting niet. “Bij het eerste optreden vanavond was ik erg emotioneel, maar dit is het tweede optreden, dus ik ga nu niet doen alsof ik weer emotioneel ben,” aldus Roos Rebergen.

Het mooiste nummer van de avond was Mathilde. Hierin wordt meerstemmig bluesy gehumd. Aan het eind van het nummer humt de hele band acapella, je hoort de regen zachtjes op het tentdoek van het podium tikken en dan bijna perfect getimed gaan de kerkklokken af.  Dat maakte het al met al tot een magisch geheel.

Foto's