Op zaterdag 16 september werd Zwolle overspoeld met onbekende bandjes en artiesten. Bandjes waarvan de kans groot is dat ze ooit gaan doorbreken, want dat is het doel van de Popronde, nog onbekende bands en artiesten een podium geven. 26 acts traden op in kroegen, cafés, restaurants verspreid over de stad. Wij van 3voor12 waren er uiteraard bij en hebben een aantal acts gecheckt.

Bungalow
De eerste act die optreedt tijdens de Popronde is Bungalow. Zij openen de avond in poppodium Hedon. Wanneer je bij Hedon aankomt is het al enorm druk, er staan een boel fietsen en mensen in de rij om naar binnen te mogen. Deze mensen stonden alleen niet in de rij voor de Popronde, Guus Meeuwis treedt diezelfde avond op in de grote zaal. Voor Bungalow word ik doorverwezen naar een kleine deur aan de zijkant van het gebouw, naar de kleine zaal.

Hier is het een stuk rustiger, er staan een stuk of twintig mensen te wachten tot de Amsterdammers beginnen te spelen. Tijdens het hele optreden blijven de mensen binnen druppelen, aan het eind van het concert is het bijna gezellig druk. De band begint stipt om acht uur te spelen met een boel energie. De eerste vergelijking die de band oproept is het Belgische Oscar and the Wolf, broeierige elektronische popliedjes, een catchy elektronische beat en een boel synths. Het kost een paar nummers, maar dan ga je op in de muziek. Het liefst zou je met je ogen dicht willen dansen, er zijn ook een aantal mensen die dat in de praktijk uitvoeren.

Bungalow

Dakota

Dakota
De mooiste locatie van de Popronde in Zwolle is de Statenzaal, midden in de winkelstraat van Zwolle in het oude Provinciehuis. Normaalgesproken is dit rijksmonument niet zomaar toegankelijk, maar vanavond vinden er twee optredens plaats. Onze Roosmarijn van 3voor12 radio heeft Dakota getipt om te gaan bekijken deze popronde, dat hebben we dan ook gedaan. Op de bankjes van de oude vergaderzaal zit het publiek ademloos te luisteren naar de dromerige indie liedjes van Dakota. Op de gitarist na bestaat de band volledig uit vrouwen. De band speelt strak, hypnotiserende gitaarrifjes en stuwende drumpartijen wisselen elkaar af.

Wat opvalt is de kleding van de drumster, ze is volledig in het grijs gekleed, net als de achtergrond van het podium. Hierdoor lijkt het alsof er zwevend hoofd met twee loshangende armen achter het drumstel zit. Op deze prachtige locatie komt de muziek van Dakota helemaal tot haar recht.

Assorted Travellers
Americana, gespeeld door een Nederlandse band inclusief banjo en plukbas, dit zijn de ingrediënten vanavond in Woodies. Helaas heeft het publiek hier niet veel aandacht voor de band. Het geluid staat niet zo hard, waardoor het meer achtergrondmuziek wordt. De mensen zitten aan tafels, de helft van het publiek zit zelfs met hun rug naar de band. Ze zijn meer bezig met elkaar, hun bitterbal en hun drankje dan dat ze aan het luisteren zijn naar de fijne liedjes van Assorted Travellers. Dat is jammer, want ze hebben mooie nummers gespeeld. Hun nieuwste album is geproduceerd door Tim Knol, en gemastered in Nashville door vijfvoudig Grammy-winnaar Ray Kennedy.

Amber Gomaa

Amber Gomaa
Amber Gomaa was muzikant/zangeres in de band van Jett Rebel. Hiermee heeft ze op grote podia gestaan, vanavond staat ze als zichzelf in Blij te spelen. Na wat technische problemen begint ze tien minuten te laat te spelen. Je kan merken dat ze veel ervaring heeft op het podium, ze heeft er zin in vanavond. ‘Ik ben blij dat ik niet mijn volledige band heb meegenomen, ik zou niet weten waar ik ze moet laten. Bij de toiletten?’ grapt Amber. Het podium is inderdaad niet zo groot, dan wordt het ook nog gebruikt voor de bediening die regelmatig voor de band langs loopt. De band bestaat uit een drummer en toetsenist, zelf zit ze ook achter de toetsen.

‘Ik neem altijd twee nummers de tijd om kennis te maken, daarna ga ik ervoor!’, twee mensen reageren op Amber met een ‘Woohooo’. ‘Yes! Twee mensen hebben zin om te flirten!’ lacht de zangeres. De band speelt strak, mooie liedjes, catchy liedjes. Je hoort duidelijk dat ze veel met Jett Rebel heeft gespeeld. Helaas is er geen ruimte in Blij om te dansen. Het restaurant staat vol met tafels. Dit concert zou in een kroeg met dansruimte veel beter tot zijn recht komen, want stilzitten op deze muziek is moeilijk.

Colin Waters
Colin heeft er zin in vanavond, maar de techniek laat de band in de steek. Ruim twintig minuten te laat begint de band met spelen, maar ook dan is aan de band te zien dat ze geïrriteerd zijn. ‘Er loopt geen klik mee!’ roept de drummer tijdens het eerste nummer naar de geluidsman. Bij het tweede nummer lijken de technische problemen opgelost en begint de band wat meer lol te krijgen in het optreden. Studenten café Het Vliegende Paard staat aardig vol, en niet alleen met studenten deze keer. Sterker nog, bij Colin Waters staan opvallend veel grijze koppen. Dat terwijl de muziek getypeerd kan worden als ‘meisjes muziek’.

De liedjes van Colin Waters klinken als hits, flirty popmuziek. ‘Ik voel me vandaag fantastisch! Weet je waarom? Hij wijst naar een lightbox: ‘Best part of my week – Out now!’ Hij heeft net zijn eerste EP uitgebracht.

Colin Waters

Quibus

Quibus
Onder de naam Quibus produceert Martijn Holtslag elektronische muziek. In tegenstelling tot andere producers is Quibus volledig live. ‘De laptop die hier staat is alleen een soort loopmachine’ vertelt Holtslag. Achter de band staat een groot scherm, de visuals die op dat scherm te zien zijn worden live in de kroeg gemaakt. Dit geeft wel een extra dimensie aan het optreden.

De zanger van Quibus is Isaac McCluskey, hij komt uit Nieuw-Zeeland en is nu twee jaar in Nederland. Zijn eerste optreden in Nederland was in The Livingroom te Zwolle. Laat dit nou net de plek zijn waar Quibus vanavond ook optreedt. ‘Ik zie heel veel bekende gezichten, geweldig dat jullie er allemaal zijn!’ roept de zanger. Het is dus een soort van thuiswedstrijd voor de band deze avond. Het publiek is enthousiast aan het dansen op de elektronische droommuziek, de band speelt in vergelijking met andere acts tijdens popronde erg lang, maar het verveelt geen moment.

PaPa GoNi
PaPa GoNi is vanuit Rotterdam afgereisd naar Zwolle. Ze treden op in café De Singel, om twaalf uur ’s nachts trappen ze af. Vanaf de eerste noten is het dansen geblazen. PaPa GoNi speelt Afrikaanse muziek, het podium achterin de kroeg is haast te klein. Ze hebben bijzondere instrumenten meegenomen, de toms bij het drumstel zijn vervangen door doundouns, de gitaar wordt afgewisseld met de Malinese Wassoulou harp 'kamale n'goni'. De ritmes en melodieën zijn Afrikaans, maar zanger Damani Leidsman zingt in het Engels. Leidsman is enorm charismatisch en heeft tijdens het optreden constant een enorme glimlach op zijn gezicht. Hier wordt je vrolijk van!

PaPa GoNi

De Popronde heeft in Zwolle een afwisselende programmering weten neer te zetten.
Veel verschillende stijlen muziek hebben aandacht gekregen in Zwolle, niet alleen pop en rock muziek maar ook elektronische muziek tot muziek met Afrikaanse roots. Welke kroeg of café je ook inliep, overal speelden bandjes.
Dat mag best vaker dan één keer per jaar!