“Apen zijn de genieën van de Chinese dierenriem… Ze zijn vindingrijk, houden van uitdagingen, hebben respect en hebben inzicht in zaken. Als apen zich ergens voor inzetten, worden ze steeds beter.” De symboliek, te vinden op het internet, liegt er niet om. Alles lijkt momenteel samen te komen in de levens en gedachtegang van de ‘Monkeys’. Dromers, ondernemers, beide ook onderdeel van de 11-koppige band Roots Rising, èn initiatiefnemers achter meerdere nieuwe muzikale concepten in Deventer, die onder de vlag van Colored Monkeys worden neergezet.
Year of the Monkeyjam – van jungle tot apenkooi
Gastoptreden Benjamin Herman absolute kers op de verjaardagstaart
Op 8 februari start volgens de Chinese astrologie ‘het jaar van de Aap’. Voor de Colored Monkeys (Fabian Schrijver & Richard Wevers) hèt perfecte moment om op 12 februari de eerste verjaardag van hun ‘Monkeyjam’-sessies te bekronen met een editie in het Burgerweeshuis in Deventer, met niemand minder dan Benjamin Herman als een van de gastoptredens. Een gesprek met Fabian Schrijver, mede-organisator en host van de jams, over het ontstaan ervan, de constante ontwikkeling van groep en individu en het krachtige effect van samenwerking.
Colored Monkeys… wat moeten we ons daar bij voorstellen?
“Haha! Nou… eigenlijk zijn Richard en ik niet meer dan een stel apen die de wereld wat kleur willen geven. Dat doen we bijvoorbeeld door boekingen van Roots Rising op ons te nemen, anderzijds organiseren we ook eigen evenementen om die kleur wat directer de wereld te kunnen inschieten.”
Een van die succesvolle concepten is de maandelijkse jamsessie op het idyllische Vogeleiland in Deventer, genaamd Monkeyjam. Met Jan Terlouw aan het front als jamleider en smaakmaker bleken de zondagavondsessies een prachtig initiatief, waarbij muzikanten en bezoekers elkaar keer op keer in een intieme setting wisten te vinden. En te raken.
“Wat begon als een idee om luisteraars en muzikanten met elkaar te verbinden en te inspireren, groeide in korte tijd uit tot een groepering van zo’n 60 tot 70 liefhebbers, waarbij misschien wel de helft een instrument bespeelt. Iedereen binnen die groep kent ook weer muzikanten, bij wie interesse wordt gewekt wanneer zij over zulke jamsessies horen. En velen van hen hebben daarop een bezoek gebracht. Het gevolg was dat vrijwel iedereen meerdere sessies is gaan bezoeken. Het concept kreeg zo daadwerkelijk aantrekkingskracht op zowel de muzikanten als het publiek.”
De avond bleef zich ontwikkelen en kreeg in het eerste jaar al muzikale ondersteuning vanuit een reeks talenten, waaronder Martijn Holtslag (producer en vocalist van Knarsetand), Johanneke ter Stege (zangeres bij NNENN) en Jayms Bulo (eerder te zien in de Voice of Holland). Op 12 februari vult niemand minder dan Benjamin Herman deze lijst met namen aan. De komst van Herman, die met zijn band New Cool Collective al meer dan 20 jaar aan de top van de jazz, fusion en wereldmuziek staat, is de absolute kers op de verjaardagstaart. “Het is fantastisch dat Benjamin bij ons komt spelen en we zijn Het Burgerweeshuis dan ook heel erg dankbaar dat zij ons deze kans bieden”, aldus Schrijver.
Ondanks deze muzikaal sterke aanvullingen is het succes van Monkeyjam voor het overgrote deel te danken aan de zogenoemde ‘huisband’, die al na de eerste episode in het Paviljoen ontstond. De band, bestaande uit Pascal Schouten (drums), Jan Terlouw (toetsen/vox), Jonathan Spruyt (bas) en de Monkeys Richard Wevers (sax) & Fabian Schrijver (die fungeert als host van het geheel), gaf structuur aan de avonden vol inspiratie en creativiteit.
“Wat je keer op keer kon merken was de ontwikkeling die we doormaakten met z’n allen”, aldus Schrijver. “Het feit dat ik de laatste sessie misschien wel de beste vond, geeft aan dat de kwaliteit keer op keer steeg. Uniek is daarnaast het feit dat er geen bestaande nummers werden gespeeld, dat er tal van genres voorbijkomen en het voor muzikanten een plek is om te experimenteren en uit hun comfortzone te komen, waardoor prachtige nieuwe dingen ontstaan.”
Dat succes mondde afgelopen zomer uit in een kleinschalig festival: Monkey Island. Vanuit de Monkeyjam bezoekers én muzikanten ontstond de behoefte om het sfeervolle Vogeleiland te benutten voor een buitensessie. Het festival speelde met ruim 250 bezoekers quitte. Of Monkey Island dit jaar weer plaatsvindt is nog onduidelijk: “De geluidslimiet is praktisch niet te doen met live bands”, waarmee Schrijver doelt op de maximale grens van 75 decibel, waarmee het Vogeleiland momenteel te dealen heeft.
Dat is iets waar men op 12 februari in het Burgerweeshuis beduidend minder hinder van gaat ondervinden. “Het is mooi om de artiesten voor deze verjaardagsjam een echt podium en een zaal te kunnen bieden. Daarnaast komen we met een aantal grote verrassingen. Niet alleen hebben we een gastoptreden van Benjamin Herman, het wordt ook het eerste optreden van de Monkey Tribe. We hebben ons een week lang met de gehele huisband in de studio opgesloten en dat heeft geresulteerd in een plaatje dat we voor het eerst ten gehore gaan brengen. Echt supertof!”
De twinkeling in de ogen van Schrijver spreekt boekdelen. Al jaren dromen de Monkeys van een platform waarop meerdere facetten uit de creatieve sector in de stad samenkomen. “We geloven in golven. Eens in de zoveel tijd zie je een groepering ontstaan die de stad gaat dragen. In bijvoorbeeld Zwolle was dat destijds Opgezwolle, die werden aangevuld met allerlei kunstenaars en dergelijke. Een jongen als Typhoon groeide daar ook in op. Het gevolg van zo’n community is dat men kwaliteit aan elkaar laat zien en dat inspireert enorm. Het brengt het totale niveau omhoog. Je houdt elkaar vlijmscherp en er ontstaan nieuwe combo’s onderling. Deventer is ook toe aan zo’n golf en wij proberen hem nu op te wekken.”
Want ook na de verjaardagsessie in Het Burgerweeshuis keert Monkeyjam aankomend seizoen terug naar het Paviljoen op het Vogeleiland. De organisatoren spelen zelf met het idee om de verbinding richting jongeren nog wat verder aan te wakkeren middels een Monkey Playground, aan het eind van de middag, om geen kloof te laten ontstaan tussen de speelse insteek van jonge muzikanten tegenover de hoge kwaliteit van de jams, die later op de avond als Monkeyjam plaatsvinden.
Zelf lijkt Fabian Schrijver de aangewezen persoon om iedereen met zijn positieve mindset te verbinden. Waar in Deventer in het verleden succesvolle groeperingen als Fata op een soort van eiland raakten, lijkt onderlinge samenwerking en uitdaging de basis voor een doeltreffend en kwalitatief hoogstaand platform, dat de creativiteit niet uit het oog verliest, maar juist aanwakkert.
Dat schip heeft echter wel een gorilla als Schrijver nodig, die zo nu en dan opstaat en roept: “Monkeys! Ga lekker spelen, doe je ding in de jungle, maar als we elkaar kwijt zijn… verzamelen we hier!”