Janne Schra probeert club-tour

Try-out en release van de nieuwe cd

Tekst en foto's: Bob en Willem Stolk ,

In vervolg op haar EP van september 2012, nog onder de naam “De nieuwe Janne Schra”, heeft Janne nu onder haar eigen naam een cd uitgebracht. Ter ondersteuning daarvan doet ze met haar band een club-tour. De try-out in Deventer is gelijk de generale repetitie voor het optreden de dag erna bij Noorderslag 2013.
Please Be Frank staat in het voorprogramma.

Please Be Frank

Als warm-up voor Janne speelt de singer-song writer “Please Be Frank”. Please Be Frank is de artiestennaam van singer-songwriter Frank van den Ende. Hij wordt ondersteund door gitarist Maurits Kuipers. Frank kan erg goed zingen en beide kunnen erg goed overweg met hun gitaar, hoewel ze dit maar mondjesmaat laten zien. Het publiek is niet bij de les en praat jammer genoeg door zijn luisterliedjes heen. Hierdoor komen de belevenissen die hij in zijn liedjes verwerkt helaas niet tot hun recht. Misschien dat er meer aandacht voor zijn werk is als hij met zijn volledige, 8 man sterke, band speelt.

Janne Schra - de try-out

Janne Schra en de band komen op en ze beginnen gelijk “Speak Up” te spelen. De zaal geniet en beloont elk nummer met luid applaus. Aan elk bekend nummer wordt weer een andere draai aan gegeven, wat leuk vernieuwend is. Janne vertelt dat haar nieuwe album uit is (de opvolger van haar EP onder de naam "De nieuwe Janne Schra") en dat die eigenlijk ook in de winkel had moeten liggen. Dit is echter niet zo omdat er gedoe was met de boekjes, die nog niet in de cd-hoezen zaten. Gelukkig voor het publiek heeft ze samen met haar band nog een aantal boekjes zelf in de cd-hoes gedaan zodat deze na afloop verkocht konden worden. Het album is ook te verkrijgen op vinyl: een 180 grams audiofiele vinyl pressing.

Na 4 nummers speelt Janne zelf op gitaar en speelt de drummer banjo waarop Janne zegt "Waar vind je dat nog? Een drummer die banjo speelt?" gevolgd door daverend applaus voor de drummer. Er zitten heerlijke solo's in het optreden waardoor iedereen aan bod komt. Voorafgaand van het nummer 'Italian Family' wordt gevraagd of er iemand Italiaans is, en dit is Laurens. Voor hem wordt het nummer dan ook gespeeld en zijn naam word zelfs verwerkt in de tekst van het nummer, chapeau. Na in de fout te zijn gegaan bij een nummer beroept Janne zich op het feit dat het een try-out is, wat kan rekenen op een hartelijk applaus van het publiek. Er volgt een grandioze solo van de violist Sietse van Gorkom.

Als Janne aan het volgende nummer wil beginnen zegt ze dat het lastig is om van een heel vrolijk naar een heel gevoelig nummer te gaan. Bij dit nummer krijgt iedereen een beetje een kroeg gevoel en iedereen zingt dan ook vrolijk mee. Ook speelt ze "One Day" de cover van de hit van Asaf Avidan die ze ook speelde bij Giel Beelen. Naarmate we dichter bij het einde van haar try-out komen worden de nummers rustiger. De toegift is een echt feest, de twee vrouwelijke violisten hebben een veren-tooi opgedaan en zingen. En er komt nog een rondje solo's wat leuk is om te zien.

De conclusie van de try out? Janne’s karakteristieke stem staat centraal en de liedjes zijn persoonlijker dan ooit. Conclusie? Een daverend succes!