“Klote Liedjes op Gestolen Beatjes”

Zwolse rapper Léon brengt mixtape uit met gerijpte en eerlijke teksten

Tekst en Interview: Linda Geerlings ,

Rapper Léon, van de Alliantie, stond al met zijn groep op diverse festival en verzorgde zelfs een opening. Onlangs bracht hij een mixtape uit getiteld “Klote Liedjes op Gestolen Beatjes”. Een plaat met gerijpte teksten op beats van diverse bekende artiesten. Hoog tijd voor een interview met rapper Léon.

Zwolse rapper Léon brengt mixtape uit met gerijpte en eerlijke teksten

De Zwolse rapper Léon, echte naam Léon Sloothaak, gooit al zijn bestaande, onafgemaakte tracks op een hoop, zoekt wat beats erbij en maakt hiervan een geniale mixtape ‘Klote Liedjes op Gestolen Beatjes’. Léon, een echte Zwollenaar, die samen met twee vrienden de rapgroep de Alliantie vormt, heeft al veel ervaring. Samen met de Alliantie heeft hij al veel prijzen gewonnen en aan stage-ervaring heeft hij ook geen gebrek. Zo stond de groep al op het Bevrijdingsfestival Overijssel, het Stratenfestival Zwolle, op City Circuz in Popfront, verzorgde zij een opening van een tentoonstelling in het Stedelijk Museum en hebben ze zelfs in het voorprogramma van de Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parrow in Hedon gestaan. Genoeg bewijs dus dat Léon veel in z’n mars heeft. Maar wie is Léon eigenlijk? Hoog tijd voor een interview met de rapper van de Alliantie en van ‘Klote Liedjes op Gestolen Beatjes’.

 ‘ Deze mixtape is nooit echt een idee geweest’, vertelt Léon. ‘Ik had op een gegeven moment zoveel werk bij en door elkaar liggen dat ik besloot er één geheel van te maken en dit is het resultaat.’ De mixtape bevat niet alleen werk van Léon maar ook nummers samen met rapper Athomus, waarmee hij samen de Alliantie vormt, een nummer met rapper Gonzalez en de rapgroep ZoieZo.
 
De mixtape bijt het spits af met ‘60 Bars of Focking Destruktion’. Hier stelt Léon zichzelf direct voor als de Nederlands Biggie, oftewel de Nederlands Notorious B.I.G. Nogal een vergelijking. Sterker nog, Leon vraagt zich af waar de rode loper is en dissed een aantal rappers. Léon bulkt van de zelfvertrouwen. In reactie op zijn tekst zegt hij: ‘Ik vind het leuk om stoer te doen in raps. Vooral omdat ik mezelf niet zo serieus neem. Dat schrijft ook fijner, haha!’ De beats in dit nummer zijn erg divers. Er worden beats gebruikt van onder andere Jurrasic 5 met Gotta Understand en Micheal Jackson ft. Notorious B.I.G met Unbreakable. Juist door de diversiteit van de verschillende tempi is ‘60 Bars of Focking Destruktion’ een afwisselend nummer met een goed tekst en vormt het een prima opening van Léons mixtape.

Op de mixtape staan ook nummers die afrekenen met rappertjes die pochen over geld en stoer doen.  Ook het nummer ‘Airplanes’ gaat over rappers die altijd maar zeuren. Rappertjes die het zo graag willen maken, maar die het niet lukken, omdat ze er zelf niets voor doen en er ook nog over zeuren. Léon vertelt ze recht voor zijn raap dat je met zeuren geen stap verder komt. Ook in het nummer ‘Morgen zal het beter zijn’ rekent Léon af met mensen die denken dat het allemaal wel goed komt. ‘Het is naïef om te denken dat jouw problemen de volgende dag verdwenen zullen zijn. Je moet er zelf iets aan doen. ‘

Een ander thema van de mixtape komt terug in de nummers ‘Feestjes en Ochtenden’ en ‘Brakbek’. Deze nummers zijn satires op liedjes die gaan over feesten, veel drinken en chicks mee naar huis nemen. Léon zegt zelf over die liedjes: ‘Die teksten gaan altijd over een goede tijd hebben met vrienden, over lekker uitgaan en dronken worden. Maar men zegt nooit iets over de ochtend erna. Bijvoorbeeld: je geld is op en je hebt een ontzettende kater. Of over de meeste feestjes of avonden in de discotheek die niet eens leuk zijn, omdat er geen leuke mensen zijn of er geen leuke muziek wordt gedraaid.’ Het refrein het nummer ‘Feestjes en Ochtenden’ verduidelijkt zijn mening nogmaals. Het nummer sluit zelfs af met een huilend iemand die klaagt over zijn hoofdpijn en brakheid. Een echte Brakbek dus.

De mixtape zit vol verschillende thema’s én, niet te vergeten, vol verschillende beats die het geheel erg leuk maakt om naar te luisteren. Vooral de originele teksten, die pijnlijk herkenbaar zijn of die verrassende vergelijkingen naar voren brengen, maken de mixtape zeker de moeite waard om hem te downloaden.

De mixtape van Leon is gratis te downloaden. Geïnteresseerd? Zie hiervoor de links hiernaast. Zie je Léon liever live met de Alliantie? Hij is vijf november te zien in het voorprgramma van Typhoon & Seven League Beats in R10 in Zwolle.