Dijkshoorn en Verdonschot: literaire Rock ’n Roll

Show ‘Ook voor Vrouwen’ brengen twee liefdes bij elkaar: literatuur en muziek

Tekst: Lizet van de Kamp / Foto's: Stijn van Baalen ,

Een combinatie van poëzie, boeiende rockverhalen en lekkere muziek in ‘Ook voor vrouwen’. Een avond vol verhalen, ondersteund en doorweven met muziek, dat brachten Nico Dijkshoorn en Leon Verdonschot ons.

Show ‘Ook voor Vrouwen’ brengen twee liefdes bij elkaar: literatuur en muziek

Wat kan men verwachten als men literatuur met rock gaat combineren? Het is moelijk om je hier een voorstelling van te maken. Het wordt al tastbaarder op het moment dat men het zogenaamde café binnenkomt. De zaal is omgetoverd tot een soort café, met banken, statafels en waxinelichtjes en de plastic bekers zijn vervangen door echte glazen. Van het vertrouwde poppodium is niet veel meer over, het is omgetoverd tot een gezellig café op een hele rare locatie.

Nico Dijkshoorn en Leon Verdonschot hebben literatuur en muziek door hun bloed stromen. Dijkshoorn is schrijver, dichter en columnist van Voetbal International, De Pers en OOR. Ook is hij regelmatig te zien als huisdichter in De Wereld Draait Door. Leon Verdonschot is journalist, presentator, schrijver, radiomaker en columnist. Hij schrijft onder meer voor Revu en Volkskrant Magazine en maakte radio voor Kink FM. Verdonschot treedt vaak, zoals ook vanavond, op met het onderwerp van zijn laatste boek: Denvis. Samen met The Hank Five rockt Denvis vanavond de hele show aan elkaar.

De opening van de avond is aan Dijkshoorn. Hij heeft een brief geschreven aan een verkoper op Marktplaats uit Zwolle. De show krijgt meteen een lokaal tintje. Ook hebben ze vlak voor de show een verhaal geschreven over een foto in De Stentor: een foto met marathonrenners. Verdonschot vertelt over wanneer zijn marathon in New York en Dijkshoorn vertelt een bizar verhaal zoals alleen hij dat kan.

Dijkshoorn en Verdonschot wisselen elkaar steeds af, met daartussen een nummer van Denvis en The Hank Five, waarbij Nico Dijkshoorn gitaar speelt. De mannen laten zien dat improvisatie ook in hun bloed zit. Op het podium staat een bank. Verdonschot nodigt een man uit om over zijn muziekliefde, Peter Pan Speedrock, te praten. Dijkshoorn schrijft ter plekke een gedicht over het interview.

‘Ook voor vrouwen’ heeft een leuke afwisseling van stoere verhalen van Leon Verdonschot, de bizarre gedichten en verhalen van Nico Dijkshoorn en de rockmuziek van Denvis en The Hank Five. Het is een avond vol rockverhalen van oude rockers, aan elkaar gerockt door muziek. Het enige wat nog mist is een verklaring van de naam ‘Ook voor vrouwen’. Wij weten het na afloop niet, maar waarschijnlijk weten Dijkshoorn en Verdonschot het ook niet.