Metropool is voor één avond een kerk

The Blind Boys of Alabama preken en zingen vol lof en bekeren een vol Metropool

Tekst: Jasper van Poelgeest / Foto's: Renaldo Markus. ,

Ze bestaan al sinds 1939. Maar liefst vijf Grammy's hebben deze blinde boys al op zak! Ze werkten samen met de crème de la crème van de popmuziek! Ze traden op in het Witte Huis voor president Obama! Reden genoeg om vanavond naar 'kerk' Metropool te gaan...

The Blind Boys of Alabama preken en zingen vol lof en bekeren een vol Metropool

Zoals te verwachten, trekt deze avond vooral een ouder publiek. Het is dan ook logisch dat Metropool is overvallen met vragen over extra zitplaatsen en deze waren er gelukkig genoeg. The Blind Boys of Alabama bestaat zelf ook uit heren op leeftijd. De groep is in 1939 opgericht door het blindeninstituut Alabama waarvan uit de originele bezetting alleen Jimmy Carter nog over is. Hij mag dan ook terecht tot de predikant van vanavond genoemd worden.

Zoals niet gewend, bij concerten in Metropool, komen de heren langzaam op en nemen de tijd om hun positie in te nemen om het publiek uitvoerig te verwelkomen. Het mag met recht worden gezegd dat het een eer is dat deze formatie naar Hengelo is afgereisd. Met maar liefst vijf Grammy's, een Lifetime Achievement Award, samenwerkingen met onder andere Lou Reed, Solomon Burke, Tom Waits, George Clinton en zelfs een heel album met Ben Harper krijgt deze formatie de erkenning die ze verdienen in thuisland Amerika.

Merkbaar is dat Hengelo er nog niet helemaal klaar voor is. De 'dienst' komt wat matjes op gang met opener 'Up Above My Head' en 'Perfect Peace' van hun 'Duets' Album. Ondertussen blijft het publiek matjes op hun plek zitten en reageert afwachtend op de 'preken' van Carter en wordt er voorzichtig gelachen.

Dan komt dan toch er gelukkig meer vaart in de 'dienst' en is er onder het publiek meer herkenning als 'Spirit in the Sky' van Norman Greenbaum wordt ingezet. Het publiek raakt wat losser en ook de band geeft meer mee. Het begint steeds meer op een echte gospel kerkdienst te lijken als de drie bejaarde, blinde Boys regelmatig opstaan en mee swingen en zo het publiek zelfs mee krijgen! The Blind Boys weten als geen ander dat stoelen in een kerk voor de kerkgangers eigenlijk overbodig zijn, er moet bewogen worden!

Het is ongelooflijk hoe zanger Bishop Billy Bowers stil op zijn stoel zit en regelmatig op staat en 'the spirit' weet over te brengen op het publiek met zijn zuivere krachtige stem. De 'dienst' zit nu zelfs zo in een stroomversnelling dat Carter begeleid wordt om de zaal in te lopen en niet van plan is om snel weer het podium op te stappen.

Gelukkig komen ze na het afgaan weer het podium op om nog een toegift te spelen. Het publiek wordt nog even getrakteerd op gospel klassieker 'Down By The Riverside' en sluit af met Stevie Wonders' 'Higher Ground'. Het was een prachtige dienst!