Swamp Nouveau presenteert nieuwe demo

Swingende mensen op verassende klanken van moerassige stonerrock

Tekst: Judith Heemskerk / Foto's: André Scholten ,

Swamp Nouveau, een band die eerder door 3VOOR12 werd betiteld als een band met stevige riffs, beukende drums en vet geluid, presenteerde 17 mei in Café de Singel hun nieuwe demo. Ook ditmaal weet de band met hun vette geluid het kleine Café aan de Burgemeester van Rooyensingel zowat de gracht in te blazen.

Swingende mensen op verassende klanken van moerassige stonerrock

Het is geruime tijd stil geweest rondom Swamp Nouveau. Ze traden met regelmaat op, maar de regio Zwolle ontbrak aan het spectrum. Afgelopen april zou de band weer optreden in poptempel Hedon, maar helaas werd de show gecancelled vanwege een gebroken arm bij band Sjako. De demopresentatie liet daarom nog even op zich wachten. Na hun optreden op Bevrijdingsfestival 2009 bij podium Popfront werd het dan ook hoog tijd voor het officieel presenteren van een nieuw geluid en dus een nieuwe demo.

Het zat er al een tijdje aan te komen: de release van hun nieuwe demo. De band heeft al meerdere demo's gelanceerd. In 2005 was er sprake van de eerste demo met een viertal nummers. Een prachtig resultaat met gigantische stonerrocknummers. Vette bassen, flinke distortion, met een goede zanglijn. Een jaar later bracht Swamp Nouveau een volgende demo uit. Hoewel de kritieken positief waren, vonden sommige de mix ietwat jammer. Maar ook ditmaal waren de nummers van een bepaalde allure zodat de boxen van de stereo installatie dansend door de kamer tolde. De sound van de band werd steeds harder, steeds vetter, maar ook steeds meer volwassen. Er was een duidelijke ontwikkeling waar te nemen bij de band. Deze ontwikkeling is voortgezet, zo blijk deze avond als Swamp Nouveau hun nieuwe demo presenteert. De nummers zijn hard, maar de duidelijke en prachtige zanglijnen blijven overeind.

Na het beluisteren van de complete set is het duidelijk. Swamp Nouveau is geëvolueerd tot een volwassen band. Een band met strakke riffs, passende distortion, prachtige arrangementen en helder klinkende stonerrock. Men kan maar één ding concluderen na dit concert: Swamp Nouveau is klaar voor een échte cd, dat de doorbraak mag betekenen van een volwassen stonerrockband van Zwolse bodem.