Muziekverhalen uit Deventer gebundeld in een ‘Notenmix’

Koop gewoon het boek

Tekst: Daan van Doorn / Foto's: Peter Lammers en René Jannink ,

In het voorwoord staat: ”De meeste ideeën die na zonsondergang met een biertje in de hand zijn geboren, eindigen op het kerkhof. Ze worden de volgende ochtend niet meer herinnerd, laat staan uitgevoerd. Als ze nog wel omhoog borrelen, blijken ze niet leuk, realistisch, haalbaar, enzovoorts.” De samenstellers van ‘Notenmix’ hebben gelukkig wel goede ideeën.

Koop gewoon het boek

Hans van Essen, Pieter Ellens en Bastiaan Mokkink hebben een prachtig boekje uitgebracht, geschreven door musici, muziekjournalisten en lokale ‘celebs’. En die werd zondag 10 mei 2009 gepresenteerd.

Uw schrijver is een lezer. Hij leest graag wanneer hij de rust gevonden heeft, of wanneer hij op zijn spaarzame vakantie is. Notenmix is een boekje dat gemakkelijk leest. Het is een verzameling van diverse schrijvers, die iets met muziek in Deventer te maken hebben. Van liefhebber, via muzikant tot programmeur van het Burgerweeshuis. Iedereen met een goed verhaal komt aan bod. Nou ja, iedereen: van de 54 inzendingen zijn er 31 gepubliceerd. De reden is even simpel als nobel: het boekje mag niet meer dan €10,- kosten. Voor €9,90 is het te koop bij diverse winkels in Deventer.

Het idee is ontstaan door Hans van Essen. Zijn idee werd gedeeld door Pieter Ellens. De volgende dag was er een concert in het Burgerweeshuis waar Bastiaan Mokkink ook aanwezig was. Dat was april 2008. Nu, een jaar later, ligt het boekje in de winkel en zijn de verhalen compleet.

Notenmix irriteert niet: de diverse schrijfstijlen van de auteurs storen niet en uw schrijver heeft een aantal keer hardop gelachen. Om een dronken bezoeker in het Burgerweeshuis bij Consolidated, over de ups en downs van James van Lidth de Jeude ( oud-burgemeester van Deventer) tijdens dwarsfluitsessies en over de hommage aan Pascal Bouwma (de inmiddels overleden oud-directeur van het Burgerweeshuis ) van Leif Gerrits.

De presentatie op 10 mei had iets weg van keuvelen, keuvelen voor 30-ers die hun kroost hadden meegenomen. Eerlijk is eerlijk, er hebben niet veel jonge mensen een verhaal geschreven voor Notenmix. Aan de ene kant wel jammer, aan de andere kant boeit het niet  voor de kwaliteit van het boekje. De ‘Deventer Mix Band’, die voor deze gelegenheid samengesteld was, speelde met verve nummers die terugkomen in het boekje. Verhalen werden voorgedragen door de schrijvers zelf. Er werd smakelijk gelachen om het eerste optreden van Mambo Kurt in het Burgerweeshuis, om de muzikale beleving van Hans Pfijfers en de vroege muzikale  herinneringen van de jeugdliefde van Maria van Mierlo. Je krijgt er zin van om het boek te lezen.

Wanneer ik een recensie schrijf over een concert of album, ben ik meestal niet iemand die wat promoot. Ze vragen tenslotte om mijn ongezouten kritiek, alhoewel ik altijd probeer er iets positiefs uit te halen. De presentatie was in mijn ogen te lang: na drie verhalen moeten de gasten lekker zijn gemaakt om het boek te kopen. Maar het boekje is leuk, leest lekker en inspireert om alleen maar meer verhalen te gaan schrijven. Daarom een oproep aan muzikaal minnend Nederland: koop het boek, zet een cd op, grijp naar een glas wijn of whisky en haal voor jezelf herinneringen op van de concerten en albums die je gehoord hebt en waarbij je achterover gevallen bent van verbazing. Het zal u zeker goed bevallen.