Lucky Fonz III maakt heldenstatus waar

Ook zijn vriend Peter Katz laat zien dat hij een vakman is

Tekst: Mathijs Nicolai / Foto (archief): Richard Tas ,

Na een avondje plaatjes gedraaid te hebben op Rockarty in december van het vorig kalenderjaar is het nu toch echt tijd voor een regulier optreden van Lucky Fonz III in Atak. Vanavond zijn we getuige van een optreden in de “A Family Like Yours”-clubtour van de Amsterdamse singer-songwriter.

Ook zijn vriend Peter Katz laat zien dat hij een vakman is

Otto Wichers alias Lucky Fonz III is allang geen onbekende meer in Nederland. Sinds zijn bijdrage aan De Wereld Draait Door heeft de charismatische Amsterdammer een flink aantal harten weten te veroveren. 

Het is dan ook op zijn minst opvallend te noemen dat de Grolsch Zaal vanavond bij lange na niet uitverkocht is. Als zijn Canadese vriend Peter Katz aan zijn supportact begint, zijn er slechts een twintigtal mensen in de zaal te vinden. Gelukkig werkt dit niet demotiverend voor de Canadees. Met verve brengt de singer-songwriter gedurende een half uur een selectie uit zijn oeuvre ten gehore.

Tussen de nummers leidt Katz altijd het volgende nummer in waardoor de toeschouwers niet onwetend naar zijn composities zitten te luisteren. Dit komt de sfeer ten goede, het publiek luistert aandachtig en dat geeft Katz de kans zich van zijn beste kant te laten zien. Al met al kunnen we spreken van een gedenkwaardige supportact.

Na een kort intermezzo neemt Wichers het van zijn Canadese vriend over. Wat opvalt is dat we een solo optreden krijgen. Daar waar Lucky Fonz III tegenwoordig steeds vaker met een bescheiden orkest te vinden is, doet hij het vanavond geheel in zijn eentje. Het aantal toeschouwers is inmiddels verdrievoudigd en Lucky heeft er vanavond duidelijk zin in. 

Met zijn ietwat clowneske en onhandige overkomen weet hij constant een glimlach op mijn gezicht te toveren. Tevens is er tussen of tijdens elk nummer tijd voor een praatje met het publiek en vooral de nodige droge grappen. Het lukt hem kinderlijk eenvoudig om het publiek continu aan het lachen te krijgen. Naast een hoop grappen en grollen is er natuurlijk ook tijd voor muziek.

Wichers speelt een mooie mix van zijn drie verschenen albums waarbij er ook genoeg van het recentelijk verschenen “A Family Like Yours” aan bod komt. Hij begeleidt zichzelf afwisselend op vleugel en op gitaar. Opmerkelijk is hoe goed Otto het bespelen van de vleugel beheerst, terwijl hij toch vooral bekend staat als ‘de man met de gitaar’. 

Na een onversterkte versie van zijn culthit “All My Days” zit de reguliere set erop. Een warm applaus verleidt Lucky Fonz III ertoe het respectvolle publiek nog één keer te trakteren op een paar van zijn nummers en dan zit de avond er toch echt op. Conclusie van de avond is dat Lucky Fonz III een held is en daarbij is Peter Katz een mooi vent!