De Fakkelbrigade zet Zwolse HipHop weer op de kaart

'Colluci Era': vernieuwend, verfrissend en volwassen

Tekst: Steven Oldengarm ,

Op 22 mei aanstaande is de langverwachte CD-release van de Fakkelbrigade gepland. Om alvast even een voorproefje te geven zijn wij voor jou alvast naar het optreden tijdens het Shuries feest en de luistersessie van de nieuwe CD 'Colluci Era' geweest.

'Colluci Era': vernieuwend, verfrissend en volwassen

Het duurt nog maar eventjes en dan komt de CD-release van de Fakkelbrigade er aan. Voor de echte fans zijn er al wat voorproefjes geweest. Zo hebben we het nummer ‘Schouder Ophalen’ al gezien en is er recent ook een nieuwe ‘101barz’ van de Zwolse formatie verschenen. Ook was er een door Top-Notch georganiseerde luistersessie waarbij fans alvast de nieuwe CD, ‘Colluci Era’, konden luisteren vóór de CD presentatie.

De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen en dat gaat de Fakkelbrigade hopelijk 22 mei allemaal waarmaken. Tijdens het jubileumfeest van Shuries in Hedon 2 mei gaf de Fakkelbrigade al een mooie voorproef met een keiharde show. Hier lag de nadruk vooral op nummers die de jongens in vorige projecten bekendheid gaven. Zo kwamen de knallers van Opgezwolle en Typhoon voorbij en werd ook Blaxtar, die in het publiek stond, nog even op het podium gehaald. Voorafgegaan door de jongens van DuvelDuvel is het Shuries feest dan ook absoluut een van de hardste feesten van dit jaar geworden.

Tijdens de luistersessie van het nieuwe album wordt al direct duidelijk dat de jongens niet hebben stilgestaan. De CD ‘Colluci Era’ is een meesterwerk geworden die zowel herkenbaar als vernieuwend is. Wie op elk nummer alle vijf de brigadiers verwacht komt bedrogen uit. De CD is vooral een verzameling van projecten die elke keer weer afwisselend zijn. Zo staat er een solo nummer van Rico op met een beat eronder waarop niemand stil kan staan. Een absolute topper die het begrip 'pit' absoluut tot nieuwe hoogtes moet weten te brengen.

Producer A.R.T., verantwoordelijk voor de beats op het album, heeft zich van zijn veelzijdige kant laten zien. Er is op een aantal nummers ruimte voor ouderwets scratchen op de draaitafel, iets dat het bloed van elke HipHop liefhebber sneller doet stromen. Ook het nummer 'Fakkels en Bananen' in samenwerking met DuvelDuvel is er een die direct op mijn favorietenlijstje belandde. Om dan nog maar te zwijgen van het nummer met Typhoon en New Cool Collective dat een absolute hit is.

Op deze cd laat Typhoon zich van een andere kant zien en komt hij af en toe verassend harder uit de hoek dan we van hem gewend zijn. Niet alleen hebben de jongens duidelijk met beats gespeeld, ook op het gebied van de ‘flow’ is er wat vernieuwends te horen. Vele nummers hebben natuurlijk die karakteristieke Zwolse ‘flow’ zoals we dat gewend zijn, maar een aantal keren word je op de cd aangenaam verrast door een geheel nieuwe ‘flow’. Dit wordt alleen maar versterkt door de verrassende en vaak ijzersterke beats van de hand van A.R.T. Elk nummer van de CD tovert dan ook een glimlach op ieders hoofdknikkende gezicht.

Het nummer 'Schouder ophalen', die ik persoonlijk wat vond tegenvallen, staat niet op de CD en dat is alleen maar positief te noemen. Elk nummer dat er wel op staat, heeft namelijk een duidelijk grotere kwaliteit. Nu is het dus nog eventjes wachten tot we keihard van deze nieuwe nummers kunnen genieten tijdens de CD release party 22 mei in Hedon. Helaas zijn de kaartjes allang uitverkocht maar het blijft een absolute aanrader om de Fakkelbrigade te gaan bekijken zodra je de kans krijgt. En natuurlijk kan iedereen vanaf dat moment de CD zelf gaan checken.