Cradle of Filth vergezeld door feestgangers

Eind van de tour wordt gevierd in Lucky

Tekst + Foto's: Richelle Ijland & Karen ter Balkt ,

Een maand lang doet het Filthfest Europa aan. Het podium wordt behalve de Britten gedeeld met Moonspell, Turisas en Dead Shape Figure. Deze zondag voor het laatst te Rijssen.

Eind van de tour wordt gevierd in Lucky

Vijfmansformatie Dead Shape Figure opent deze middag met hun stevige klanken. De aandacht gaat vooral uit naar één van de gitaristen die duidelijk veel plezier heeft in het spelen, en interactie met zowel het publiek als zijn bandgenoten maakt. Later komt hij terug met anderen om gein te maken: bij de battle metal band Turisas worden twee microfoons versierd met onderbroeken en tijdens elk optreden wordt er geouwehoerd.

Warlord Nygård weet op zijn manier ook de gewenste interactie voor elkaar te krijgen. Hij daagt het publiek uit voor zangwedstrijd met als teamleiders de violist Olli en accordeonspeelster Netta. Olli krijgt het nakijken doordat vele concertgangers de lieftallige Netta vocaal komen bijstaan.

De Portugezen Moonspell lijken iets serieuzer. Ze weten een goede set neer te zetten door songs van het onlangs verschenen ‘Night Eternal’ af te wisselen met de klassiekers zoals o.a. ‘Vampiria’ en ‘Alma Matter’. Extra sfeer krijgt hun optreden door te werken met een presentatie op de achtergrond. Zo hoeven we Anneke van Giersbergen tijdens Scorpian Flowers visueel niet eens te missen. 

Hoofdact Cradle of Filth maakt hier ook goed gebruik van. Jammer is dat ze wat geluidsproblemen hebben, waardoor in het begin de zang niet goed te horen is. Ook de gitaarsolo’s vallen wat in het niets. Toch weten ze er wel een goede show van te maken, mede door het strakke spel en de visuele aspecten.