De fotograaf, de reclamejongen, de uitzendbaas en een ex-hardrocker doen zaken in Atak

Businessclub steunt poppodium in Enschede

Of poppodium Atak een primeurtje te pakken heeft, weten directeur Rinze van der Wal en lokale middenstander, fotograaf Paul Haverkort niet precies. Dus zou het zo maar eens kunnen zijn dat Enschede de eerste stad is waar een popzaal gesteund wordt door een heuse businessclub.

Businessclub steunt poppodium in Enschede

Fotohandelaar Paul Haverkort uit Enschede liep al zes jaar met het idee rond, maar na een recent artikel in De Volkskrant over problemen bij popzalen zette hij door. En zo heeft Enschede sinds deze week een Initiatiefgroep Businessclub Atak. Of poppodium Atak - vanaf 2008 in het nieuwbouwcomplex Muziekkwartier - een primeurtje te pakken heeft, weet directeur Rinze van der Wal niet precies. Inmiddels is er een vierkoppig bestuur en hebben ‘er ruim tien’ ondernemers enthousiast gereageerd op het idee. “Vijfig hebben we er zo bij elkaar,” zegt Haverkort. Van der Wal van Atak is er in ieder geval blij mee: “We kunnen nu mooi dingen doen die we anders niet zouden kunnen doen.” Arctic Monkeys in Atak? “Waarom niet.”

Een businessclub roept al snel associaties op met dixielandmuziek, blazers met suède elleboogpatches en ingehuurde cabaretiers. “Maar zo moet je dit niet zien. Er zal natuurlijk ook geen skybox komen. Het is gewoon een groep van ondernemers met hart voor popmuziek. Ze vinden dit leuker om te doen dan zich bij de tennisclub aan te sluiten of naar het ballet te gaan,” zegt Van der Wal.

Hoe de groep uiteindelijk Atak zal steunen is nog niet duidelijk. Haverkort: “We willen niet als vrije ondernemers Atak financieren, dan geef je aan de gemeente een verkeerd signaal. Wat wij doen is additioneel. Hun taak is om voor structurele steun te zorgen. We willen dat Atak zo’n vijf tot tien show per jaar voor ons, veertig plussers, gaat programmeren. Dat zouden speciale shows zijn die anders te duur zouden zijn voor het poppodium.” En hoewel de voorkeur van de Enschedese middenstander uitgaat naar rockers als Steve Earle of Paul Carrack, kan hij zich toch ook voorstellen dat er een grote techno act naar Atak komt: “Er zijn in Enschede middenstanders van alle leeftijden.”

Naast de financiële steun, kan een ‘Club van 50’ meer voordelen bieden. “We gaan volgend jaar naar een pand dat drie keer zo groot is en ons personeel verdubbelt, zaken die voor ons bijzonder zijn, maar voor de zakenwereld vrij normaal. De businessclub heeft veel expertise. Daarnaast laat je aan de gemeente zien dat er veel influentials zijn die het belangrijk vinden dat er een poppodium is.”

Directeur Van der Wal heeft er wel begrip voor als de businessclub uiteindelijk een soort tegenprestatie verwacht van Atak: “Dat is gebruikelijk bij een samenwerking. We doen ook wel dingen in samenwerking met scholen. Het is denkbaar dat zij de businessclub de zaal kan gebruiken. Maar dan niet onder de naam Atak.” Maar van invloed op de programmering wil hij niets weten: “Dan zetten we ze echt meteen buiten. Het klinkt misschien een beetje lullig, maar ze mogen meebetalen. En dat is het.”