Het is alweer een aantal jaren geleden dat Steffen Morrison met een soulnummer terecht kwam in het team van Trijntje tijdens the Voice of Holland. Broer Tjeerd coachte het team en het was soulliefde op het eerste gezicht. Samen werkten ze in alle rust aan nieuwe liedjes met het 'o zo herkenbare' Motown geluid. Na de EP 'Another Man’ kwam afgelopen maart het geheel nieuwe album 'Movin On’ uit. Dit betekende tijd voor een nieuwe tour en wij namen deze avond een kijkje.

Een schat aan Nederlands Soul talent

Het is de vraag hoe het komt dat het voor veel soulartiesten zo moeilijk is om hun werk aan het grote publiek te laten horen. Denk bijvoorbeeld aan Sabrina Starke en Ntjam Rosie, talentvolle souldiva’s die ons land rijk is. Omdat de muziek minder vaak op populaire radiostations ten gehore komt kan het soms lijken alsof deze muziek minder geliefd is. Niet is minder waar want de vraag naar soulmuziek lijkt groeiende. In Nederland trekken de ‘Ladies of Soul’ volle zalen en hetzelfde geldt ook voor ‘Soul Live’, een ander Nederlands initiatief. Met het nummer ‘A Song for You’ van Donny Hathaway bezorgt de man van de avond Steffen Morrison een gevoel van kippenvel bij de luisteraars in de Nederlandse huiskamers.

Een Geloofwaardig verhaal

De zaal in Podium Victorie Alkmaar is niet helemaal uitverkocht. Dit blijkt eerder een voordeel dan een nadeel. De show van Steffen Morrison is zo aanstekelijk dat er de hele avond gedanst wordt, en de extra ruimte is dan ook welkom. En nee, het optreden is niet als een reizende discotheek. Daarmee zou het concert te kort gedaan worden. Morrison brengt songs met het specifieke Motown geluid maar zonder het idee te geven dat er sprake is van een goedkope imitatie. Het zijn stuk voor stuk eigen nummers. Invloeden van James Brown en ook Otis Redding zijn te horen, maar aan alle songs geeft Morrison een eigen draai. Er staat een persoonlijkheid die zijn eigen verhaal vertelt. Een geloofwaardig verhaal.

Een groeiende soulbriljant

Steffen Morrison vermaakt het publiek met nummers van zowel zijn eerste EP als van het laatste album ‘Movin On’. Hij leunt daarbij relaxend op zijn eigen ‘Band Of Brothers’, stuk voor stuk getalenteerde muzikanten. Het tempo zit er deze avond flink in. Dat geld ook voor al zijn liedjes, uitgezonderd van de enige ballad 'We Can Have It All’.

Voordat het publiek het in de gaten heeft is het optreden voorbij, althans zo laat de band het lijken. Er volgen nog twee toegiften met als laatste de hit ‘Just Another Man’. Het is niet moeilijk om Morrison in te beelden in een grote zaal met een grote blazerssectie en The Three Degrees als achtergrondkoor. Een toegift minder had ook gekund, maar Steffen Morrison is een soulbriljant die aan het groeien is en de tijd moet hem gegund worden.