Polderpatriotten: Alkmaars Songwriter Collectief leert singer-songwriters op hun strepen staan

“Artiesten als Chris Stapleton en Sturgill Simpson zijn nu ontzettend populair in de VS. Dat komt nog naar Nederland toe.”

Sjoert Bakker ,

In februari van vorig jaar werd het Alkmaars Songwriter Collectief opgericht door singer-songwriters Edwin van Berkel en Jasper Schalks. 3voor12NH sprak de heren toen na de eerste editie. Nu een jaar later maken we de balans op.

Hoe kijken jullie terug op het afgelopen jaar?
Edwin: We hebben veel kunnen en mogen doen. Dat  heeft ons veel energie en tijd gekost. Soms hebben wij ons afgevraagd of we niet te veel deden maar achteraf was het het altijd waard. Ik vind het vooral tof dat we zo klein begonnen zijn en nu allerlei soorten aanvragen binnenkrijgen.

Wat waren de momenten dat het te veel werk werd voor jullie?
Edwin: Binnen één maand 4 a 5 shows regelen!
Jasper: Als we strontchagrijnig werden van de mensen met wie we samenwerkten die niks snapten van de behoeften van muzikanten.
Edwin: Precies. De "ik huur even een muzikantje in", "gage? Wat is dat?", "je komt toch gewoon lekker zingen?", noem ze maar op. Gages die te laat uitbetaald worden… of gewoon niet.
Jasper: Daar hebben we ons wel veel over kwaadgemaakt inderdaad. Al vond ik dat ook wel leuk op één of andere manier.
Edwin: Zo leer je jezelf en elkaar ook weer beter kennen.

In het interview van een jaar geleden gaven jullie ook al aan dat er met singer-songwriters soms verkeerd wordt omgegaan. Als voorbeeld gaven jullie toen restaurants waarin de artiest als achtergrondmuziek wordt gezien. Is dit onbegrip samen met de voorbeelden die jullie nu noemen, verbeterd door jullie inspanningen?
Edwin: Naar mijn idee wel voor degene die wij "geboekt" hebben.
Jasper: Ik denk niet dat er al veel verbeterd is vanuit restaurants, maar dat muzikanten zelf wel mondiger worden en niet zo snel over zich heen laten lopen. En daar begint het mee.

Hebben jullie op dat vlak ook artiesten beïnvloed? Om mondiger te worden?
Edwin: Ik hoop het. Je speelt gewoon voor een gage. Klaar! Dat proberen wij wel duidelijk te maken
Jasper: Door onze grote mond hebben wij wel andere artiesten geïnspireerd om ook per se voor gage te willen spelen, met de kanttekening dat wij van mening zijn dat als je net begint je vooral alles moet aannemen wat je wordt aangeboden, ook voor niets.
Edwin: Het ligt natuurlijk ook aan je niveau.

"Als binnen vijf jaar iedereen in Alkmaar weet wat het ASC is, ben ik tevreden." zei Edwin een jaar geleden. Liggen jullie op koers?
Edwin: Jazeker. Ik denk dat wij aardig op koers liggen.
Jasper: We liggen op koers, maar zodanig dat bijna iedereen die van ons bestaan af zou moeten weten van ons bestaan afweet.
Edwin: De meeste muzikanten en zéker de songwriters kennen ons wel en dat is mooi.

Door die hoeveelheid aan shows. Hebben jullie er last van dat jullie je eigen concurrentie zijn?
Edwin: Ik heb dat idee zelf niet. We hebben ook zat shows die we zelf spelen vanuit het collectief.
Jasper: Ik vrees dat de rage van singer-songwriters wel over is inmiddels, dus met de overkill houdt het straks op.

Waar komt die vrees vandaan dat het over is met de rage?
Jasper: Kijk maar naar de programmeringen van festivals. Elektronische muziek overheerst en ook de alternatieve rockbandjes zijn nog steeds in trek. Ook festivals die zich specifieker op singer-songwriters richten als The Brave, Amsterdam Woods en Into The Great Wide Open werken dat in de hand.

Kan de singer-songwriter volgens jullie nog evolueren en meegaan met de interesses? Of een eigen weg in slaan die interesse opwekt?
Jasper: Het was lange tijd in om je te laten inspireren door oudere muziekstijlen en dat te combineren met nieuwe. Indie-folk en dergelijke. Dat raakt nu uit. Ik denk dat de 'pure' blues, soul en folk wél toekomst hebben. Het succes van artiesten als Chris Stapleton bewijst dat. Hij won laatst nog twee Grammy's. Artiesten als Chris Stapleton en Sturgill Simpson zijn nu ontzettend populair in de VS. Dat komt nog naar Nederland toe.
Edwin: Klopt als een bus. De vraag is ook meer folk nu.

Wat heeft dat voor gevolgen voor de huidige artiesten?
Jasper: Ik vrees dat de Ben Howards en Passengers het onderspit gaan delven. Ook heeft Mumford & Sons er héél misschien goed aan gedaan hun stijl aan te passen en de banjo weg te laten.

Wat gaan jullie het komende jaar anders doen?
Jasper: Gestructureerder werken en zorgen dat er niet teveel hooi op de vork wordt genomen. Ook om die overkill van singer-songwriters tegen te gaan. Misschien vragen we er nog iemand bij.
Edwin: We gaan ons richten op een professionelere aanpak. Verder zijn er grote veranderingen op komst voor het collectief maar dat kondigen we in de aankomende editie pas aan!

Het Alkmaars Songwriter Collectief viert haar eenjarig bestaan op 10 maart in Podium Victorie. Hierop wordt onder andere een album van het ASC en Popacademie Popup gepresenteerd en integraal gespeeld door de Alkmaarse singer-songwriters Dan Birch, Maurice de Jong, Anouk Slik, Daan Stam, Ellis de Lange, Stefan Breek, Lisa Sentveld en Edwin van Berkel.