In de zomer van 2012 startte de eerste editie van Parksessies: een picknickfestival met muziek, theater en kunst in stadspark de Haarlemmerhout in Haarlem. Bedenkster en initiatiefneemster Coco Groothuis wilde een kleinschalig en laagdrempelig festival opzetten waarbij het publiek kon genieten van lokale bands en kunstenaars zonder opdringerige commercie. Was de opkomst tijdens de eerste editie nog bescheiden door het slechte weer, vorig jaar werd de tweede zonnige editie overvallen door tweeduizend bezoekers. We interviewen muziekjournalist Maarten Claus die in 2012 als vrijwilliger betrokken raakte bij Parksessies en in 2013 de muziekprogrammering verzorgde. Dit jaar staat hij als projectleider aan het hoofd van de organisatie door een tijdelijke terugtrekking van Coco.
Is het een uitdaging om Parksessies voort te zetten? Geen bureaucratie of gemeente die dwarsligt?
Er komt heel veel bij kijken. Er zijn zoveel dingen te regelen, afspraken, het team dat aangestuurd moet worden. Maar geen bureaucratie gelukkig. De gemeente is eigenlijk heel enthousiast. In de Haarlemse politiek wordt de nieuwe creativiteit van Parksessies gewaardeerd.
Polderpatriotten: Haarlems initiatief Parksessies worstelt met eigen succes
'We willen het kleinschalig houden, dus het winnen van de Haarlemse Evenementenprijs is gevaarlijk'
Met middelen zoals het wereldwijde web en crowdfunding, is het tegenwoordig minder moeilijk om eigen dromen en ideeën tot leven te laten komen. Lokale, culturele initiatieven kunnen zorgen voor nieuwe vormen van creativiteit en mogen in een tijd waarin de overheid op subsidies kort, best in het zonnetje gezet worden. In de rubriek Polderpatriotten kijken we hoe het staat met de lokale initiatieven op muziekgebied in Noord-Holland. We trappen af met Maarten Claus, dit jaar projectleider bij het Haarlemse Parksessies.
Hoe beschrijf jij Parksessies?
Het moet een plek zijn waar – het klinkt misschien cliché – je puur omringd wordt door gave en mooie dingen. Dingen die je prikkelen, inspireren, verrassen en waar je niet lastig gevallen wordt door commercie. Daarom hebben we ook geen grote horecaketens op het festival. Het eten en bier wordt door mensen met zorg en gevoel bereid. Het mag amateuristisch zijn.
Wat staat er bij de muziekprogrammering van het festival voorop?
Het gevoel moet kloppen. De link met een lief muziekje bij de picknick is makkelijk te leggen, dat past goed. Maar het hoeven van mij geen perfecte matches te zijn. Een act of artiest mag een beetje schuren: ik vind het juist goed als er over een act uiteenlopende meningen zijn, mensen die het geweldig of vreselijk vinden.
Waar moet een artiest bij Parksessies aan voldoen? Live goed? Vernieuwend? Creatief?
Dat kan allemaal. Veel mensen kunnen tot in de perfectie een instrument bespelen: ze komen van het conservatorium en hebben daar hard voor gestudeerd. Maar ik luister liever naar iets nieuws, iets dat net even anders is. Kijk naar The Sirens op het programma van vorig jaar: ze hadden misschien geen perfect optreden, maar stonden er wel vol overgave met een leuk idee, een koor van zes meisjes gecombineerd met een band. Een goed idee is unieker.
Moet een artiest bij Parksessies onbekend zijn?
Absoluut, we willen juist geen bekende acts want dat zou het hele idee van het festival veranderen. Wanneer er bekende artiesten optreden weet je wat je krijgt. Dat gaat ook niet altijd goed. Zo hadden we vorig jaar Michael Prins geboekt voordat hij de beste singer-songwriter van Nederland werd. Maar daar doe je niks aan en het was ook leuk.
Jullie hebben vorig jaar de Haarlemse Evenementenprijs gewonnen. Hoe hebben jullie dat ervaren?
Ja, het is een eer dat het festival opvalt. Heel fijn, we zijn er heel blij mee. Tegelijkertijd is het ook spannend want we willen het festival klein houden, dus het winnen van zo'n mooie prijs is ook gevaarlijk.
Want hoe blijf je kleinschalig en laagdrempelig als het succes steeds groter wordt?
Eigenlijk was het bezoekersaantal van vorig jaar perfect. We zullen niet erg met de prijs gaan pronken. Het is ook zo dat we de inhoud van het concept niet kunnen veranderen. We willen graag een festival zonder hekken en zonder toegangsprijs, dus dat moet zichzelf reguleren. We kunnen wel weinig promotie doen. Het wordt voor ons heel spannend.
Van welke artiest verwacht je veel voor het komende evenement?
Eigenlijk hebben we nog niks bekend gemaakt. We willen dit een maand van tevoren doen door een mooi Parksessies-magazine met programma te verspreiden. Het is wel al bekend dat Rita Zipora komt. Zij maakt Nederlandstalige pop à la Eefje de Visser.
Hoe zie je de toekomst van het festival?
Ik hoop dat het dit jaar een leuke editie wordt! En verder dat het festival – ook met toename van het publiek - zijn charme behoudt. Hekken of verplicht fouilleren zou het concept kapot maken.
Parksessies is elke woensdag tussen 16 juli tot en met 6 augustus in de Haarlemmerhout in Haarlem, van 17:00 tot 23:00 uur