Polderpatriotten: Muziekvijver is de missing link tussen artiest en programmeur

'Iedereen werkt vanaf z'n eigen eilandje, en wij slaan de noodzakelijke bruggen'

Jessica Koolhaas ,

Met middelen zoals het wereldwijde web en crowdfunding is het tegenwoordig minder moeilijk om eigen dromen en ideeën tot leven te laten komen. Lokale, culturele initiatieven kunnen zorgen voor nieuwe vormen van creativiteit en mogen in een tijd waarin de overheid op subsidies kort best in het zonnetje gezet worden. In de rubriek Polderpatriotten kijken we hoe het staat met de lokale initiatieven op muziekgebied in Noord-Holland. Dit keer spreken we met Steef Nijman van interactief muziekplatform Muziekvijver.

Helen Groves en Steef Nijman staan aan het front van het Noord-Hollandse muziekplatform Muziekvijver. Een jonge organisatie die muzikanten aan verscheidene podia koppelt en hen voorziet van advies en hulp op andere gebieden. Zo krijgen de eendjes uit de Vijver een eigen pagina op de website en worden ze doorgestuurd naar professionals in de muziekscene. Een initiatief dat met open armen is ontvangen: want die artiesten en programmeurs, die vinden elkaar zo gemakkelijk nog niet.

Wat is Muziekvijver?
Een platform voor ambitieuze bands die willen doorbreken, maar te weinig gezien worden. Via het platform verbinden we de artiesten met programmeurs van poppodia en festivals. De muzikanten moeten wel eigen werk schrijven. We zijn geen boekingsbureau voor coverbands. 
 
Hoe ambitieus moet een singer-songwriter of band zijn? Welke eisen stellen jullie?
Je moet de intentie hebben om door te breken met eigen muziek. Dat zie je, dat voel je bij een artiest. Je moet ervoor knokken, nieuwe dingen uitproberen, social media bijhouden, werven, een fanbase opbouwen en goede muziek maken. Het kan iedereen zijn. 
 
Hoe zijn jij en Helen op het idee gekomen om Muziekvijver te starten?
Helen heeft het stadsstrand van Alkmaar, De Kade, mede-opgericht en verzorgt daar onder andere de muziekprogrammering. Ik heb zelf een muziekmanagementbureau en organiseer ook evenementen. Beginnende artiesten kwamen ons vaak vragen of wij nog leuke speelplekken kenden. Vice versa vroegen programmeurs of we nog toffe muziek konden tippen. Zo ontstond het idee om artiesten en programmeurs bij elkaar te brengen. Bands van Muziekvijver worden sneller gezien doordat ze een eigen webpagina hebben waar alle sociale media aan gelinkt zijn. En programmeurs weten zeker dat de artiesten geen troep zijn. Natuurlijk is muzieksmaak een tweede, maar programmeurs hoeven in ieder geval geen selectie meer te maken.
 
Vinden programmeurs het dan niet juist leuk om te selecteren? Dat ene nieuwe goede bandje te ontdekken?
Programmeurs zitten vaak in een vicieuze cirkel: ze hebben te weinig tijd om echt goede nieuwe bands te ontdekken en blijven in hun eigen regio hangen. Zo zien ze maar tien procent van het totale aandeel aan nieuwe bands.
 
En artiesten kunnen de programmeurs niet zelf vinden? 
Muzikanten houden zich bezig met muziek: zij zitten in een creatief proces. Vaak zijn ze zakelijk niet goed genoeg om zichzelf te promoten. Muziekvijver kan het aantal boekingen voor een band niet garanderen, maar hen wel zichtbaar maken.
De muziekmarkt mist als het ware een verbindende factor in de overvloed aan aanbod? En jullie voorzien daarin? 
Het is inderdaad de verbindende factor die mist. Er is teveel informatie. Ik ben dat gewend. Ik heb tien jaar ervaring in de muziekwereld en een groot netwerk opgebouwd dat wil ik delen. Krachten bundelen is vooruitgang. Iedereen werkt vaak vanuit z’n eigen eilandje.
 
Hoe komt dat dan, dat mensen in de muziekwereld op hun eigen eilandje blijven?
Creatievelingen durven een samenwerking vaak niet aan: ze zijn bezig met hun eigen creatieve product maar niet met wat er uiteindelijk met hun product moet gebeuren. Aan de andere kant zijn programmeurs vaak stug, overtuigd dat ze de nieuwe markt wel kennen. Het draait om het doorbreken van barrières.
 
Hadden jullie dan nog moeite om Muziekvijver op te zetten?
Het is een beetje het kip-en-het-ei-verhaal: in het begin heb je alleen een concept. Wanneer we artiesten vroegen om mee te doen, wilden ze graag een concreet voorbeeld zien. Maar we konden slechts voorbeelden bieden als artiesten zouden beslissen om zich werkelijk in te schrijven. Het kostte dus wat moeite om iedereen enthousiast te krijgen. Het viel wel op dat we voordat onze website online ging al veel volgers kregen op social media. Toen was ik nog bang dat we ten onder zouden gaan aan onze vliegende start. We zijn nu meer dan een maand online en veel mensen zijn enthousiast. 
 
Op de website staat dat jullie ook 'alle overige muzikale factoren' willen verbinden. Wat wordt daarmee bedoeld? 
We linken niet alleen bands en programmeurs aan elkaar. Vaak zijn artiesten ook op zoek naar goede geluidstechnici, opnamestudio’s of begeleiding om zich muzikaal te ontwikkelen. Op deze gebieden voorzien we hen van advies. We bieden een compleet pakket, laten alles bij elkaar komen.
Biedt Muziekvijver management? Wat is het verschil tussen jullie en een managementbureau?
Een heleboel zaken tussen Muziekvijver en management overlappen, maar tegelijkertijd is er geen connectie. Ik geef alleen advies, terwijl een manager alles regelt, vaak zonder tussenkomst van de artiest. Als ik manager van een artiest word, wil ik dat er een klik is tussen ons.
 
Kregen jullie nog tegenstand te verduren van bestaande managementbureaus bij het opzetten van Muziekvijver? 
Grote, commerciële boekingskantoren hebben me wel gevraagd om met hen om de tafel te gaan. Ik zeg dan: 'Als je dat bandje wil boeken dan is dat leuk, bel ze maar!' Muziekvijver is geen winstgevend bedrijf, slechts kostendekkend. Geen tussenpersonen: de kern van Muziekvijver is juist om een verbinding te creëren.
 
Maar hoe zit het dan met het bandje dat zelf op zoek gaat naar gigs and bekendheid? Betekent de comfort die Muziekvijver artiesten biedt, dat ze misschien minder hard hoeven te werken?
Muziekvijver is puur aanvullend, we nemen de promotie niet over. Bands moeten wel hun best blijven doen. Integendeel, wanneer artiesten bij Muziekvijver komen merken we juist dat ze nog optimistischer worden en in een positieve flow raken.