Oefenen, oefenen en oefenen: welke band is er niet groot mee geworden? Maar een goede oefenruimte vinden in deze regio blijkt soms een lastige klus. In de nieuwe rubriek Oefenruimtelijk Inzicht zal 3voor12 Noord-Holland bands een klein opstapje geven en iedere maand één oefenruimte uit de regio in de schijnwerpers zetten. Deze keer: De Popbunker in IJmuiden. We spraken Paul van der Maden van De Popbunker en de Haarlemse band Royal Teazer.

De Popbunker IJmuiden:

Opgericht: 1986
Aantal oefenruimtes: 17
Huurprijs: 105-210 euro p/maand (afhankelijk van aantal bands per ruimte)
Opnamestudio aanwezig: ja
Adres: Kromhoutstraat IJmuiden
Contact: 0653772748

De oefenruimtes zitten in een voormalige oorlogsbunker en zijn geopend in 1986. Is er sinds de oprichting veel veranderd?

Paul van der Maden : “Torpedo’s worden hier in elk geval niet meer bewaard, maar verder is er veel hetzelfde gebleven. Sommige van de bands repeteren hier al 20 jaar. We hebben ons een tijd afgevraagd of er misschien een mogelijkheid moest komen om binnen de ruimtes internet aan te bieden, maar daar heeft eigenlijk niemand behoefte aan. Iedereen lijkt nog steeds tevreden met de gang van zaken. Er waren ook plannen om de boel radicaal te verbouwen en eventueel een café naast de bunker te openen, maar daarvoor geldt hetzelfde; geen poespas, men wil gewoon oefenen!”

Heeft De Popbunker invloed op de lokale popscene?

“Er is in het verleden veel samengewerkt met het Witte Theater voor het festival Bunkerrock, waar Suus de Groot (Sue the Night) die hier ook veel reptereerde, overigens ook nog aan heeft bijgedragen. Daarbij heeft de muziekschool van Kunstencentrum Velsen hier een eigen ruimte, zodat we jonge lokale bandjes de kans kunnen geven zich verder te ontwikkelen. Ook is er nog altijd goed contact met de gemeente Velsen. Een echt directe invloed op de lokale popscene hebben we denk ik niet, die komt  nog altijd van bands zelf. Het is aan hen om in te schatten of zij er klaar voor zijn om naar buiten te treden.”

Wat is er het meest bijzonder aan De Popbunker?

“Ik denk eerlijk gezegd niet dat er per se iets ‘speciaals’ is. Wij zijn er gewoon en bieden bands voor een vriendelijk prijsje oefenruimtes aan. Daarnaast kan het voor sommige bands aantrekkelijk zijn om gebruik te maken van Henk Suurlings opnamestudio, John the Revelator heeft dat bijvoorbeeld gedaan. Die studio is trouwens ook toegankelijk voor bands die hier niet repeteren, dus iedereen is er welkom.”

Royal Teazer is een poprock band uit Haarlem, bekend van de Haarlemse Popscene On Tour 2016-2017. Sindsdien heeft de band al vele kroegen aangedaan en gespeeld in Osnabrück. Naast covers spelen ze ook eigen nummers. In 2015 brachten zij het album 'In Concreto' uit en momenteel wordt er gewerkt aan nieuw materiaal.

Waarom kozen jullie ervoor om te oefenen in de Popbunker?

“Heel simpel gezegd: de Popbunker was gewoon beschikbaar. Daarnaast is het natuurlijk bijzonder om te bedenken dat hier nu oefenruimtes zijn terwijl de bunker een lange oorlogse geschiedenis heeft.
Ook de huurprijzen zijn ideaal, het is hier goedkoop en je krijgt er een fijne ruimte voor terug. Die ruimtes deel je overigens met een andere bands. Zo delen wij de ruimte met We Cook With Fire.”

Hebben jullie hier benoemenswaardige dingen meegemaakt?

“Die ene keer dat we de ruimte gingen schoonmaken en het vastlegden! Nee, eigenlijk niet. We zijn er puur om te oefenen en dat gaat heel lekker. Alhoewel, In Concreto verwijst wél naar de Popbunker. Dit album hebben we in onze toegewezen ruimte met ons eigen materiaal opgenomen. Het is erg fijn dat dat hier gewoon kan.”

Zouden jullie deze ruimte aanraden aan andere bands?

“Zeker. Met de auto is de bunker goed te bereiken. Daarnaast mag je in de ruimtes je instrumenten achterlaten, wat na optredens in de buurt een hoop gesjouw bespaart.Ten slotte is het de ideale plek bij uitstek om zoveel herrie te maken als je wil, want de muren zijn enorm dik. Ongegeneerd rocken is hier dus perfect mogelijk!”

Lees ook: