Met een klik op de knop zie je Boris Werner op een bank in discussie gaan met Elias over algoritmes, namelijk via Shoulder 2 Shoulder Radio: een online radioshow die de grens tussen hiphop en house onderzoekt. 27 uur lang live worden sets en interviews van toonaangevende Nederlandse artiesten gehouden die zich tussen beide werelden bewegen met als doel: niet alleen de muzikale verschillen tonen, maar juist de raakvlakken blootleggen.

'Algorithms are my least favorite rhythms'

Een van de hoogtepunten van de eerste avond bij Shoulder 2 Shoulder van de live-stream moet tóch het interview met Skav, Boris Werner en Elias Mazian zijn. Drie op een rij zitten ze op de bank met Yogh en Fatou als host, nét 3 uur in de stream in het eerste blok op de timetable genaamd: The Cypher (in de hiphopcultuur is dit een informele bijeenkomst met rappers). Skav: “Rotjoch heeft de rap teruggebracht”, Boris dropt een geniepige shout-out naar “algorithms”, Elias vliegt eruit met “fuck algorithms”, en samen concluderen ze: “algorithms are my least favorite rhythms.” Nou, je begrijpt al wel, dat met dit soort passievolle gesprekken en muzikanten is een goeie floormanager nodig voor de timing want dat is het énige dat deze muzieknerds tegenhoudt. Hup, door nar Skav zijn eigen setje want het is alweer 21.30!

Dus, Skav holt van de bank naar de booth: “Op Wespennest luisterde ik de tune Iz He 4 Real? veel”, vertelt ie vrij geloofwaardig. De dikke ringlight op de booth, camera’s her en der doen allemaal niks met de chille vibe in de bar meets radio station, achterin. Halve glazen whiskey her en der en een laptop met voetbal in de hoek - want ja, radio hoor je, daar hoef je niet naar te kijken. Match made in haven dus.

Een warm bij elkaar geprogrammeerd collectief

De kracht van deze radiothon? Geen gescripte samenwerking, maar het lijkt de spontane energie tussen makers die elkaars muzieksmaak en ideeën respecteren te zijn: iedereen schuift aan, lost elkaar af. Het is een warme muziekgemeenschap waarin genres zelf ook vervagen of iets wat erop lijkt, het fundament vormen. Dat onderschrijft Yogh Nelson die we natúúrlijk kennen als eigenaar van Slapfunk, programmeur van Shoulder 2 Shoulder Radio: “Het programma is bijna vanzelf tot stand gekomen. Veel artiesten hebben een bredere muzieksmaak dan waar ze bekend om staan. Iedereen wilde hieraan meewerken.” En ook artiest DouDou MD gaat mee in die visie: “Dankzij deze radio, waar genres overlappen, kan ik een andere kant van mezelf en m’n muziekbibliotheek laten horen.”

In het kort, zo gaat die 27 uur lange bender eraantoe

The Cypher, afgetrapt met hosten als Yogh (Slapfunk) en Fatou, daarna aangevuld met Pokuman, Elias Mazian, Skav en Boris Werner. Rappen, draaien en reflecteren dus met nummers als Chainsaw Fantasy en “1,2,3,4 Snoop Doggy Dogg” luidt natuurlijk Nuthin’But A “G Thang in.. Ja, dat heb je niet gedacht vanuit de handen van Werner hè?

Nocturnal Rhythms – op woensdagavond met B:ECHO waar er na 01.00 ‘s nachts tot 07.00 ‘s ochtends (nog niet eerder vertoonde zaols de Wildeburg set van Carlos Valdes!) sets te horen waren. Dan opstaan met Jop Woesthuis en de AM Selections met Doudou MD, Samuel Deep (die overigens geen hiphop draaide maar we mogen allang blij zijn met een licht house setje van deze man) en Morgan die het ochtenslot van 09.00-12.00 overnemen.

“Jongens, Kom, Kom...Nou naar die nacht!”

De Daytime Drip,  – tussen 12.00 en 18.00, wordt gehost door Steven van Lummel met o.a. Rozaly (Jab RnB van Jab King omschrijft zijn set in 1 nummer op en tóp), Carlos Valdes, Jerrau en Lola Edo. En natuurlijk is een van de hoogtepuntjes het gesprek met Carlos over veiligheid binnen de nachtcultuur. Steven: “We roepen allemaal de nacht veilig is, maar hoeveel we ook proberen, dat is ie niet!” Carlos schudt mee. “Maar dat betekent niet dat je niet moet komen. JONGENS, KOM, KOM NOU NAAR DIE NACHT!” Carlos vult aan, “betaal ook is een keertje een 10tje en niet iedere keer die gastenlijst maar”.

De Final Flow die daarna aanbreekt en dus het laatste streamblok van 18.00 tot 21.00, wederom met Steven, maar dit keer schuiven Jarreau Vandal en Cinnaman aan met sets én interviews. Men mag stellen dat met dit kleurenpalet op de timetable alle mogelijke muzikale schilderijen die gekleurd hadden kunnen worden volledig buiten de lijntjes zijn gegaan. Met de Afterparty – Rozaly als eerste en Morgan knalt met Booty House-set, Cinnaman vult het aan met een knotsgek breed spectrum aan tracks.

Nieuws tijdens de uitzending

Terwijl B:ECHO in de vroege nacht wat warming-up plaatjes aan elkaar cheft, dropt er breaking news: RRFM en Slapfunk krijgen beide een stage op Wilde Weide en op Wildeburg met Monkey Shoulder als hostings. Vet nieuws, bijna stilletjes gedropt – maar absoluut een hoogtepunt.

“We moeten weer meer live online radiostreams hebben en Shoulder 2 Shoulder bewijst dat dit kan,” zegt Charro Nathan, organisator van het project. “Het is met Monkey Shoulder het begin van iets moois, misschien dat live radio weer ander de aandacht komt zoals in de tijden van Red Light Radio. En de discussies en interviews plús muziek voorbij is gekomen: zulke goeie gesprekken die zo vanzelf liepen. Dit moet snel online gezet worden om terug te kijken.

Trekken we ‘m door tot 01.00 of 02.00?

Om 21:00 donderdagavond eindigt de officiële stream voor de online kijkers, maar in Radio Radio begint de afterparty (zoals dat misschien wel hoort) lekker off-line. Met Morgan haar Booty House set wordt er gedraaid naar de naam, er wordt flink geschudt op de dansvloer maar wat wíl je ook met tracks als ‘La Movilizacion’ van Ludo, ‘Big Booty Hoes’ van DJ Slugo. Daarna neemt Cinnaman de booth over en gooit keihard contrast in zijn set: van harde tikken tot zachte overgangen. Lees - eh hoor - ‘Joy’ feat. Special MC (Mark Ruff Ryder) gevolgd door  ‘Dollar Sign’ ft. Stush & Sticky of Groove Chronicles remix van Sia. - en het liefst allemaal binnen 5 minuten gedraaid. Precies zoals we van ‘m gewend zijn.

Het is even wikken of ze de afterparty doortrekken tot 02.00 – Cinnaman heeft er in ieder geval nog zin in – maar uiteindelijk loopt het soepel af. Het publiek is inmiddels net zo buiten als binnen, en dat is misschien precies hoe een donderdagavond in Amsterdam hoort te zijn.