Als ik in 2008 door Java reis, maak ik voor het eerst kennis met de Indonesische pop-rock. Het nummer ‘Cinta Ini Membunuhku’ van D’MASIV maakt een onuitwisbare indruk en staat sindsdien in mijn playlist. Jaren later, als ik enthousiast over D’MASIV vertel aan Indonesische vrienden, wordt er lacherig gereageerd—blijkbaar is de band voor hen het equivalent van de 3J’s in Nederland. Wat voor mij in die tijd exotisch en nieuw klinkt, is voor de Indonesische cool kids afgezaagd - ze zijn alweer verder.

Met die herinnering in gedachten stap ik de Melkweg binnen, nieuwsgierig naar Nusantara Beat: een band die juist de omgekeerde beweging maakt. Waar ik als buitenstaander word meegezogen in Indonesische popmuziek, brengen deze zes Amsterdamse muzikanten met Indonesische roots de sound van hun voorouders naar een westers publiek.

Yan Lâle

Support met Yan Lâle

Landelijke aandacht

Voordat het zover is, een support waar toch goed over is nagedacht. Yan Lâle mag de support doen en ook hier zit in de muziek die te maken heeft met de wortels van Tuğçe Kartal. Het is psychedelische pop met Turkse inslag. Niet alleen in de teksten, ook in de sferen en muziek, wat weer te danken is aan vocaliste Tuğçe Kartal. Afgelopen maand heeft de band de single Meftunum Sana uitgebracht. Door hun optreden tijdens Eurosonic Noorderslag begin dit jaar staat de Amsterdamse band ook landelijk op de radar.

Nusantra Beat

Opgericht door gerenommeerde Nederlandse acts

Connectie tussen heden en verleden tastbaar

Na de support is het tijd voor Nusantara Beat dat in 2021 wordt opgericht door leden van gerenommeerde Nederlandse acts zoals Jungle By Night, Altin Gün, EUT, The Mysterons, POM en Surf Aid Kit. Ze delen een gezamenlijke fascinatie voor traditionele Indonesische muziek, maar geven daar een moderne twist aan. De band herinterpreteert oude krontjong- en gamelan-liederen en mengt die met invloeden uit psychedelische rock, 70s groove en westerse indie. Met hun unieke stijl weten ze al snel een publiek te bereiken, zowel in Nederland als daarbuiten, en staan ze op festivals als Lowlands, Dekmantel en Eurosonic.

Om klokslag 21.00 uur opent Nusantara Beat met een bezwerende instrumentale intro. De pulserende bas, zwevende gitaarlijnen en hypnotiserende percussie trekken het publiek meteen in hun wereld. Dit is geen nostalgische reconstructie, maar een frisse interpretatie: muziek die de connectie tussen heden en verleden tastbaar maakt.

Onthulling

Brug tussen culturen

Zangeres Megan de Klerk onthult tijdens het optreden dat het langverwachte debuutalbum van de band eindelijk klaar is. Dit geeft extra gewicht aan de setlist, waarin veel nieuwe nummers zitten. Borondong Garing en Mang Becak zijn publieksfavorieten met hun aanstekelijke ritmes, maar het is vooral een nog titelloos nummer—gedreven door een etherische melodie en zware baslijnen—dat laat horen hoe Nusantara Beat de grenzen van hun geluid opzoekt. Het is alsof psychedelische rock en gamelan elkaar ontmoeten in een meeslepende dans.

Wat Nusantara Beat voor mij zo bijzonder maakt, is dat hun muziek geen kopie is van iets uit het verleden, maar een brug tussen culturen. Voor sommigen in het publiek zal het voelen als een throwback naar de muziek uit de kindertijd van hun ouders, voor anderen is het een eerste kennismaking met een betoverende muzikale traditie.

Geen eenmalige trip

Nieuwe generatie mee op muzikale reis

Na afloop hangt er een gevoel van verwachting in de lucht. Dit is geen eenmalige trip naar het verleden, maar een voorproefje van wat nog komen gaat. Met hun aanstaande debuutalbum lijkt Nusantara Beat klaar om een nieuwe generatie luisteraars mee te nemen op reis—een reis waarin traditie en innovatie naadloos in elkaar overvloeien. Ik kan niet wachten om het te laten horen aan mijn Indonesische vrienden.