Met de eerste act van die avond is dat best even een opgave, want NEBULA laat duidelijk een eigen geluid horen. Symfonische elektronica met best een dansbare beat. Zelfs gitarist Rik voegt met dat instrument behoorlijk wat eigens toe aan het geluid van NEBULA. Naast de muziek weet NEBULA als podiumact zich weer te onderscheiden met de bijzondere visuals. Er is een camera in de liveset aangebracht, die op de zaal is gericht. Het enige wat te zien is op het projectiescherm aangebracht waarbij het publiek zichzelf als schimmen ziet. De muziek is allerminst schimmig, want het tweetal weet de publieksprijs te winnen en bovendien biedt de jury nog iets extra’s aan voor een stuk ontwikkeling, waar onder meer jurylid Timo Sipkema van Patronaat Haarlem bij is betrokken.
De finale van de Night editie voor de Rob Acda Award bewijst zijn nut. Het idee ontstaat in 2021 waarbij ook Tim Vermaning bij is betrokken. De Night Editie levert een bijdrage aan de nachtcultuur en de muziek heeft daar enigszins een relatie mee. Tim Vermaning legt dat uit in een interview met Rudy Nicola voor de Sound Of Haarlem bij Haarlem 105 waarom die Night Editie deze rol heeft. Een van die deelnemers Phil Meds is voor deze avond de podiumpresentator, waarbij het clubgevoel in de kleinste zaal van poppodium Patronaat Haarlem heel goed tot haar recht komt. Naast Maarten Claus, zijn voor die avond Timo Sipkema, Pien Breeuwsma (PYN) en Lorenzo Cortes de juryleden die de winnaar moeten aanwijzen.
NEBULA
Schimmen bij visuals
Mitchell
Van singer-songwriter naar Nederlandstalige hiphop
Het tweede optreden komt van Mitchell die ooit als Nederlandstalige singer-songwriter is begonnen, maar zichzelf meer heeft gevonden naar de hiphop. Hij betrekt het publiek meerdere malen bij zijn werk en zoekt nadrukkelijk de verbinding. Het zijn emotionele nummers die doen denken aan het lezen van een pagina uit zijn dagboek, en hard hittende geluiden die teruggaan naar de essentie van rap; het vinden van zichzelf en dit durven te zijn. Dankbaar is Mitchell zeker tijdens zijn optreden. Er zit vaart in en natuurlijk is er een moment van bezinning en reflectie. Vooral dat laatste is toch de invloed van de songwriter die hij ooit is geweest.
POSLO
Rauwe teksten in sneltreinvaart
De naam POSLO ontstaat als Ilya een beetje tijdens de lessen zit te stoeien met wat letters. Als hij de juist volgorde vindt, valt alles wat meer op de plaats en is POSLO een feit. Het is Nederlandstalige hardstyle rap wat Ilya en Reily brengen, bovendien krijgt het tweetal ook nog eens een eigen introductie van iemand binnen de inner circle. Dat doet aan hun optreden niets aan af, want POSLO maakt gelijk duidelijk waar het voor staat. Misstanden in de maatschappij worden besproken en POSLO is het oneens met de Nederlandse rapscene. De OSDORP POSSE is een behoorlijke inspiratiebron en ook hier is het volop energie. De teksten zijn behoorlijk rauw en de overheid krijgt er behoorlijk van langs bij POSLO. De performance en de vaart van hun optreden, maar ook dat ze de confrontatie niet uit de weg gaan, levert hen de winst op.
VIRATO
Thuis in onvervalste drum’n bass
VIRATO is het geesteskind van Viggo Smit en hij ook weet met onder meer bestaande samples van onder meer Snoop Dogg’s Drop It Like It’s Hot een vette set neer te zetten. Het is zijn lust en zijn leven om vooral het publiek behoorlijk te laten bewegen. VIRATO heeft er best wat moeite in gestoken om te komen waar hij nu staat. ,,Na jaren van het verkennen van verschillende geluiden en stijlen, voelde ik de behoefte om in iets nieuws te duiken, iets dat echt zou vertegenwoordigen waar ik muzikaal naartoe wilde. Mijn passie voor snelheid, energie en ritmische complexiteit leidden mij naar de wereld van drum’n bass”, vertelt hij op zijn eigen Instagram account. VIRATO is daarbij niet over één nacht ijs gegaan. ,,De overstap naar drum’n bass was niet zomaar een beslissing, het was een natuurlijke evolutie van mijn reis. Het genre, bekend om zijn kenmerkende grooves, diepe baslijnen en intense breaks, gaf me de vrijheid om mezelf te uiten op manieren die ik voorheen niet had. Waar andere genres soms beperkend voelden in hun reikwijdte, opende drum’n bass een heel nieuw domein waar ik mezelf volledig kon onderdompelen in het geluid en mijn visie op een meer persoonlijke en innovatieve manier kon delen”, zegt VIRATO. Dat onderdompelen gebeurt daadwerkelijk ook tijdens zijn set. ,,Met mijn unieke stijl en scherpe gevoel voor ritme en melodie vond ik snel mijn plek in deze scene, waarbij ik zowel de dansvloeren als de harten van luisteraars veroverde. Dit is voor mij niet alleen een genreverandering, het is een comeback met frisse energie en een geluid dat persoonlijker en krachtiger is dan ooit”, zegt VIRATO over de muziekstijl die hij maakt. Het is onvervalst en hij voelt zich echt thuis in deze stijl van muziek maken. Geef hem de ruimte en hij doet het.
X-IT
Meeslepende Nederlandstalige emo hiphop
X-IT maakt emo hiphop en met hun Nederlandstalige raps, proberen KOZAA en Joey Dyce met hn lange uithalen je ziel te bereiken. De ontmoeting van KOZAA en Joey is eveneens bijzonder want Joey komt in het buurthuis waar KOZAA werkt als buurtwerker en ziet de talenten van Joey, waarmee de eerste schreden zijn gezet voor X-IT. Joey vertelt tijdens het optreden waarom X-IT anders is als alle anderen die hiphop maken. Net als Engel (die al wat langer meeloopt), is het uiten van je eigen gevoelens niet echt sexy in de hiphopscene, maar daar heeft X-IT maling aan. De nummers zijn eerlijk en beschrijven toch in eerste instantie wat Joey in zijn naaste omgeving meemaakt. Die vinden hun uitweg in het materiaal wat beiden maken. Ze zijn wie ze zijn op het podium. Meeslepend en rechtstreeks uit het hart. Daarom het begrip emo hiphop en wellicht zijn zij daar wel degene in die dit hebben uitgevonden. Van alle optredens zijn bewegende beelden gemaakt door Alternative FM en Haarlem 105.