De maand februari levert eigenzinnig materiaal op met onder meer de derde single van fuis en die later nog op hun debuutalbum terecht gaat komen, Jong Louis laat samen met Loen van zich horen en als laatste is het de stevig aan de weg timmerende Talks Make Do die hun debuut EP presenteren. Niet alleen via de streamingsplatformen, maar ook met een releaseshow in Cinetol.

fuis

Eigenzinnige ballad

Sophia Keck die een achtergrond heeft in de folk, laat met haar Amsterdamse band fuis duidelijk een ander geluid horen. In 2015 valt de band al op tijdens een supportoptreden in Ekko. Daar is de betekenis van de naam te vinden.

Inmiddels ligt die periode al een ruime tijd achter hen en is de muzikale richting van de Amsterdamse band opgeschoven en heeft fuis inmiddels alweer drie singles uitgebracht. Nadat eerder Wave in oktober en Tell Me You’ll Wait in november van het afgelopen jaar zijn uitgebracht, is er afgelopen maand de opvolger Go Here uitgekomen. De band laat zich niet leiden door kaders en heeft duidelijk een eigenzinnig geluid. Het mag indie zijn, maar zoals Sophia Keck van fuis zegt zit er toch een filmisch geluid in. Go Here is een ballad met haast een klassiek klinkend pianospel in de intro. Alles zit in de opname. Niet alleen de piano, maar ook de krakende akoestische gitaar geven de single iets verfijnds mee. Bovendien zit er een dromerige laag in de single die net als de twee voorgangers op het debuutalbum met als voorlopige titel Here's To Asking For Help.

Jong Louis ft. Loen

Zomerse twist bij meest recente single

Hij heeft naast Jong Louis nog een naam en dat is Jong Vloei. Hoe hij aan die naam is gekomen, heeft Jong Louis al eens uit de doeken gedaan tijdens een 3voor12 Noord-Holland Vloedgolf in de uitzending van 29 september 2022.

Aanleiding voor dat optreden is het album Klusjesman wat In 2022 heeft uitgebracht. Op dat album werkt Jong Louis samen met Bas Bron als producer die een belangrijke stempel op het werk drukt. Het is een album waar grotendeels hijzelf op te horen is met bijdragen van Bron zelf, maar ook van Spacekees met wie Jong Louis regelmatig tracks en onder LNM uitbrengt. Dat ligt anders met de single Alles Zien die afgelopen maand is uitgebracht, want daar is Loen op te horen. Het is een nummer waar zelfs zelfmedelijden en zelfbeklag in te horen is. Bij het afluisteren van de single denk je niet direct aan hiphop, maar meer aan een zomers klinkend nummer. Het is vooral het nevelige en misschien wel het benevelde karakter wat in de single is terug te horen. Alles Zien klinkt vloeiend en dat zal ongetwijfeld in de bijnaam van Jong Louis zitten.

Talks Make Do

In rap tempo naar landelijke bekendheid

Het voordeel wat Talks Make Do heeft, is dat de band deels Leidse wortels heeft, maar ook wortels in deze provincie. Daardoor hebben zowel 3voor12 Leiden als dit platform aandacht besteed aan de band.

Het afgelopen jaar zijn de singles Ripples en Room For Love verschenen en dat is niet onopgemerkt gebleven. Verschillende muziekplatformen op zowel het internet als radio hebben het werk van het vijftal opgepikt, zoals KINK FM, Unrecorded (UK), Dansende Beren (BE), Sound Of Haarlem, Alternative FM, 3voor12 Noord-Holland en 3voor12 Leiden. Als klap op de vuurpijl is de band ook even te horen in het programma van Leo Blokhuis op NPO Radio 2. Helemaal verbazingwekkend is dat niet want Talks Make Do sluit 2023 af met hoogtepunten, waarbij ze spelen bij de aftershow van Son Mieux in de AFAS Live. In het eigen Leiden pakt de band de tweede prijs bij de Nobel Award.

Met de release van Introducing Talks Make Do borduurt de band voort op de stijlen en inspiraties die ook te horen zijn op de eerder verschenen singles. De EP opent met lead single Invisible Foreign Girl. Die track kent een jaren tachtig vibe en je hoort de newwave invloed sterk terug op de synthesizers, galmende gitaren, een strakke, zware ritmesectie en percussie-elementen die het geheel dansbaar maken. En toch kan het geluid van Talks Make Do ook zeker door voor indie- en alternatieve rock à la Arctic Monkeys, mede dankzij frontman Alex Hoevenaars' croonende vocalen.

Niet over één nacht ijs

Beduidend anders

Opvallend is dat de songs op Introducing Talks Make Do beduidend anders klinken op de plaat dan bij de liveshows van de band. Zo blijft de ballad The Queen And Mr Bean klein, smaakvol ingetogen, en geeft een solo op de Spaanse gitaar een onverwachtse draai aan de tweede helft van Paralysed, het vierde nummer wat op de EP is terug te vinden.

Wat ooit begint als een samenwerking tussen songwriter Alex Hoevenaars en producer Arthur Vermeij is inmddels uitgegroeid tot de band die Talks Make Do nu is. De vraag is alleen hoe lang het gaat duren voordat ook de rest van Nederland door heeft dat deze band de eigen regio is ontstegen. Ook is Talks Make Do niet over een nacht ijs gegaan.  In de Leidse Studio Veldroos werkt de band twee jaar lang aan Introducing Talks Make Do. Sinds een jaar is de vijfkoppige band in de huidige formatie actief, en met leden uit Amsterdam, Haarlem, Leiden en Rotterdam is het een divers geheel.