De droomwereld van Find Us in Slumberland De droomwereld van Find Us in Slumberland

Sterke EP-release geeft kijkje in hun hoofd

, Tekst: Bram Hilkens / Foto's: Hannah Jacobs

De droomwereld van Find Us in Slumberland

Sterke EP-release geeft kijkje in hun hoofd

Tekst: Bram Hilkens / Foto's: Hannah Jacobs ,

Een enthousiaste menigte van jongeren en een paar ouders vullen vrijdagavond 11 september het eetcafé van EKKO. De sfeer is gemoedelijk, ontspannen en iedereen is nieuwsgierig. Dat mag ook wel, want vanavond is de EP-release van Utrechtse dreampopband Find Us in Slumberland (FUIS). In het eetcafé warmt Iris Penning het publiek alvast op, terwijl FUIS zich klaarmaakt voor hun 'droomshow'.

In het voorprogramma staat de Eindhovense singer-songwriter Iris Penning. Op een met kaarsen versierd podium in het eetcafé opent ze de avond. Een aantal mensen zit op stoelen, anderen zitten op de grond en de rest staat. Er is wat geroezemoes aan de bar, maar Penning trekt zich daar niks van aan, als ze het überhaupt al opmerkt. Met energie en passie leidt ze ons door haar poëtische kleinkunst en naïeve, doch rake wijsheden zoals: "heb je geen doel, dan verdwaal je nooit". Het looping-pedaal is haar beste vriend en toont haar inventieve manier van muziek maken.

Na het optreden van Iris Penning wordt het publiek naar de zaal geleid. Er hangen doeken aan de lampen en een groot doek achter het podium. Wanneer Find Us in Slumberland het podium betreedt en aan de instrumentale opener begint, springt een beamer aan die door drummer Samuël de Smit uitgekozen visuals op de band schijnt. Wolken en een zeppelin afgewisseld met donkere onweerswolken sieren het podium. Die visuals zijn misschien wel wat FUIS het beste weergeeft: een dromerige, zachte utopie, die zomaar eens om kan slaan in noodweer – de enige utopie waar het ook wel eens regent.

De band staat zelfverzekerd op het podium en gitarist Robin de Geus heet ons welkom. De zaal van EKKO voelt voor deze avond als de wereld van FUIS, waar rust en avontuur elkaar niet uitsluiten. De sprankelende waas gebroken akkoorden wordt moeiteloos afgewisseld met zwaarder geschut, vaak nog binnen hetzelfde nummer. Met handgebaren lijkt zangeres Sophia Keck ons te willen bezweren en of het nu aan de gebaren of aan de muziek ligt, ze slaagt er in elk geval in.

Het zelfvertrouwen waarmee de band hun muziek haast foutloos neerzet, wordt in de lege ruimte tussen de nummers wat ongemakkelijk opgevangen. Ze spelen nog geen jaar samen en zijn waarschijnlijk nog niet gewend om voor groot publiek te spreken. Ook bleek er sprake van een misverstand aangaande de gratis EP’s die zouden worden uitgedeeld, maar die uiteindelijk voor een vijfje per stuk werden verkocht. Dat geeft echter niet, want FUIS heeft de show verder volledig onder controle, tot op het licht aan toe.

Find Us in Slumberland is het best wanneer de band catchy is. De in januari uitgebrachte single 'Charlie' is een gemoedelijk en aangenaam nummer in de setlist. Wanneer het laatste nummer wordt aangekondigd, wordt er in de zaal al om 'Cliff' - FUIS' meest poppy en misschien wel beste nummer tot nu - geschreeuwd. Het is ook nu pas dat Keck haar volledige kwaliteit laat horen.

"Het mooiste verjaardagsfeestje ooit," noemde De Geus de EP-release na afloop. Dat enthousiasme en die warmte was de hele avond voelbaar. Find Us in Slumberland heeft zich als een sterke, licht psychedelische en vooral dromerige band laten zien waarvan we in de toekomst best wat meer mogen horen.

Gezien: Find Us in Slumberland en Iris Penning, vrijdag 11 september 2015 @ EKKO, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht