Het nieuwe muzikale jaar is dan weliswaar begonnen, maar de laatste maand van het afgelopen jaar, brengt nog muziekmateriaal die zeker nog besproken dient te worden. Het is een muzikale tocht geworden, met avant-garde van Jespfur, zeer toegankelijke Nederhop van Engel en onvervalste bijna ongepolijste singer songwriter materiaal van Dusty Stray. In dit overzicht gaat het om twee singles en één album.

Engel

Toegankelijke Nederlandstalige hiphop

Engel heeft in 2022 samen met Paul de Munnik nog het album Ooit uitgebracht. Dat album is een samenkomst van de hiphop en de troubadour stijl die De Munnik meeneemt. Achterover leunen is er niet bij. Engel brengt eveneens een album uit op 12 januari met als titel Veertig Plus.

Kenmerkend is de toegankelijke hiphop die Engel brengt. Dat is op Vluchten niet anders. Bovendien werkt Engel samen met collega hiphoppers zoals Just. Taalkundig zitten op Vluchten wel weer wat doorkijkjes. Het is een mijmerende song, die past bij de leeftijd van Engel. Het ouder worden, brengt ook wat anders met zich mee en dat is rust. Hoewel Vluchten hier op meerdere manieren kan worden uitgelegd, zoals ontsnappen aan de hectiek.

Jespfur

Audiocollage met vernuftig gebruik drumcomputers

Jespfur maakt avant-garde muziek en is veelzijdig. Om die reden noemt hij zich ‘multi-artiest’. In oktober heeft hij Nil uitgebracht en afgelopen maand doet hij dat met Strapped.

Het is de weg naar meer, want zeer binnenkort verschijnt POBS. Volgens Jespfur is het een spannend nieuw project dat een wereldwijd publiek zal boeien. Strapped is de opvolger van Nil. Jespfur werkt met drumcomputers, maar hij gebruikt het op een dusdanige manier dat het symfonisch klinkt. Het is een onconventionele en inventieve aanpak. Dat is ook op de recente single Strapped het geval. Of zoals hij het zelf zegt een audiocollage, waarin diverse muzikale genre-elementen op behendige wijze worden samengeweven tot een medium dat de teksten dient.

Het is meer dan dat, want het is een ingewikkelde mix van muziekstijlen en met poëzie vormt Strapped het podium als de laatste glimp van het project vóór de release van POBS die op 12 januari gaat plaatsvinden.

Dusty Stray

De haard als vertrekpunt

Jonathan Brown brengt onder Dusty Stray zijn muziek uit. De Amerikaan woont inmiddels al geruime tijd in de hoofdstad Amsterdam. Bij het laatste album Fire Place zijn veel van de nummers ontstaan bij de haard.

Er zit veel melancholie in, waar de onverwachte momenten inzitten, zoals Happyness Strikes. Het nummer kent een behoorlijk contrast. Net als je in de put zit, komt onverwacht het geluk langs. Ook de single Special die op het album staat, heeft een mystieke laag, wat komt door het gebruik van de instrumenten. Het is haast een oosters klinkend nummer. Toch is het centrale thema het verwerken van liefdesverdriet. Dat komt bijvoorbeeld tot uitdrukking op Gray Again. Het grijze is misschien wel een inkijk in de bovenkamer van Dusty Stray. Muzikaal gezien is de basis folk, maar Dusty Stray verwerkt instrumenten uit alle muzikale windstreken in, waardoor je als het ware echt naar de songs luistert. Het verwerken van liefdesverdriet kan heel erg mooi zijn en daar is Fire Place het bewijs van.