De maand april is voorbij en daarin weer een aantal opvallende releases, zoals de tweede single van Iris Jean, de debuutsingle van de Volendamse songwriter Niels Buijs, de nieuwe Nederlandstalige single van Elaine en als laatste de EP van Sarah Julia. De muziek laat min of meer het voorjaar horen, dromerig en de zonnestralen die je gezicht bespelen.

Sarah Julia

Teder

Over de zussen Sarah en Julia Nauta is al veel gezegd en geschreven, maar daar is alle reden toe, want het tweetal heeft zich laten zien tijdens onder meer de Popronde van 2019 en dit jaar bij Noorderslag. Het tweetal maakt folk.

Na de singles zelf Cairngorns en Mount Fuji verschijnt dan deze maand de debuut EP How Do We Go Back To Being Normal waarop ook de twee uitgebrachte singles terug zijn te vinden. Het is op de EP mijmeren geblazen, maar dat doen Sarah en Julia op zo’n manier dat het je bij de strot weet te grijpen. Zoals de zin: ‘I can picture the rain’ op de single Cairngorns. Beeldend kan het haast niet. De tekst van de titel van de EP zit in Thoughtless Man. Het is de mysterieuze kant van de folk en waar de spanning te voelen is. Er is veel energie in het maken van de EP gestopt, wat de zussen ook laten blijken, naar de liefhebbers van hun muziek. ,,We hebben onze ziel erin gestort en zijn overweldigd door jullie vriendelijke woorden en berichten”, zeggen Sarah en Julia via Instagram. Voor Sarah Julia betekent de liefde en de steun van hun trouwe publiek heel veel. Het is iets waar je de muziek voor maakt en bovenal wil delen. ,,De afgelopen jaren hebben we echt de tijd genomen om onze muziek te creëren, te maken en op te nemen en we zijn zo trots op hoe het tot stand is gekomen. Het gaat over een gebroken gezin, heimwee naar een tijd waarin alles aan de oppervlakte eenvoudig leek, en rouw om het verlies van een persoon die je dacht te kennen”, zeggen Sarah en Julia.

De EP is nu voor de mensen die er troost uit kunnen halen. Aan de songs zal het zeker niet liggen, want How Do We Go Back To Being Normal is in veel opzichten metaforisch en waarin het verlangen er eigenlijk ook in terug te horen is. Alles wat op de EP staat is onder te brengen in één woord: ‘Teder’.

Iris Jean

Het verdriet voelen achter een glimlach

Iris Jean maakt stappen. Het eigen geluid wat ze laat horen, valt niet alleen op in de eigen omgeving, want de Haarlemse songwriter heeft al een uitstap gemaakt naar de Verenigde Staten om daar haar werk al laten horen.

Dat het werkt, is direct terug te zien op de verschillende muziekplatformen, want haar eerste eigen single Sleep Tonight doet het goed. Homesick is echt een dromerige song. Het klinkt vederzacht, wat ook komt door de stem van Iris Jean die iets betoverends heeft. ,,Het nummer is geschreven aan het einde van de schrijreis. Ik voelde het verlangen naar een plek die prettig voelt. Soms twijfel ik aan mezelf en voel ik me behoorlijk somber over het leven, waarbij ik me afvraag of ik goede keuzes maak of dat ik wel goed genoeg ben en of het er allemaal wel toe doet. Met dit nummer opende ik me en liet ik mezelf het verdriet voelen dat ik normaal gesproken achter en glimlach verberg. Het is een donker nummer, maar ik hoop dat het mensen wat troost biedt. Het is oké om je soms verdrietig te voelen, want er is veel mis in deze wereld. Daar wilde ik het in dit nummer over hebben", zegt Iris Jean over de nieuwe single.

Met Homesick geeft Iris Jean een groep jongeren een stem door zo openhartig haar eigen ziel bloot te geven.

Elaine

Veelzijdigheid klinkt door in nieuwe single

Elaine is veelzijdig, door haar achtergrond. Ze heeft de studie Kleinkunst gedaan aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Het theater voelt als een warm bad en dat klinkt door ook in de muziek die ze maakt.

Dat haar muziek opvalt, blijkt wel, want bij de NTR heeft Elaine haar intense Duinen uit 2022 laten horen. Wie naar die song luistert, ziet het landschap en zelfs dat niet alleen, maar ook letterlijk door de ogen van een klein kind. Met haar nieuwe single Vreemde is dat eigenlijk niet anders. Vreemde is op meerdere manieren uit te leggen. Het contrast en de tegenstelingen klinken in de tekst door. De single is toegankelijk met een vlotte productie. De uptempo passages klinken daar waar het refrein is te horen. Het is een single waar je in kunt verliezen. Het zit hem in de kleine dagelijkse dingen en het grote dat soms ongrijpbaar lijkt. Dat is iets wat Elaine zelf zegt over onder meer met wat ze schrijft. Het idee van Vreemde ontstaat volgens Elaine zo’n twee jaar geleden. ,,Het gaat eigenlijk over hoe een persoon verandert, als de relatie ineens uitgaat en verandert in een vreemde. De vraag is hoe iemand reageert als je elkaar dan weer tegenkomt”.  Het is iets wat Elaine fascineert en daarom heeft ze dit geschreven.

Niels Buijs

Americana aan het IJsselmeer

Americana aan het IJsselmeer. Niets is onmogelijk, want Niels Buijs laat dit geluid op zijn debuutsingle Learning Still horen waar zijn voorliefde op muzikaal terrein ligt.

Dat het lang heeft moeten duren met Niels de solosingle die hij nu uitbrengt, ligt besloten in het feit dat hij eerder actief is geweest met onder meer Sigh Hollywhoo. ,,Na het spelen in meerdere bands merkte ik dat mijn aandacht meer trok naar singer songwriter muziek. Met name americana en country. Denk daarbij aan John Prine, Bruce Springsteen (Nebraska), maar ook veel modernere muziek als Tyler Childers, Daniel Romano en Charley Crockett. Ik begon daarom na de pandemie met schrijven van solo muziek en kon dit goed kwijt bij het PXSG, waar iedereen enthousiast reageerde. Toen ik eenmaal genoeg nummers had, vond ik dat het genoeg kwaliteit had om het op te nemen”, vertelt Niels. Voor de klus hoeft hij niet ver te zoeken, want in zijn Sigh Hollywhoo dagen heeft Niels gewerkt met Blanko die hem uiteraard met open armen heeft ontvangen. ,,We hebben daar hele mooie dingen gedaan met deze single als het eerste wapenfeit. Het nummer gaat over liefde vinden in de platenzaak, wat je eigenlijk vrij snel overkomt. Of het nou om een persoon of een goedgevonden plaat gaat”, vertelt Niels over de single Learning Still.