Op paasmaandag zijn er nog twee videoreleases te melden. In februari van dit jaar heeft L1V haar single ‘Buurmeisje’ al uitgebracht, maar bij de singlerelease heeft ze al gezegd om nog met en clip te komen. Dat heeft wel wat voeten in de aarde gehad, want de langverwachte clip is er nu. De andere clip is niet echt een clip mar eerder een film en komt van Instrumental Disorder. Zij hebben bij hun album een doorlopende voorstelling gemaakt bij alle albumtracks op het album ‘LIFT’ die zij eind februari hebben uitgebracht. De start van april is er één waar de grappen even achterwege mogen blijven.

Meeschreeuwen over een eind maken aan een relatie

De meeschreeuw ‘breakup’ song

In je eigen taal een liedje meeschreeuwen over een eind maken aan een relatie. Dat gebeurt op de single Buurmeisje. Maker L1V zegt dat je dit het beste in de auto kunt doen, zoals die ene meneer in het reclamespotje als hij zijn Volkswagen moet inruilen, maar daar moeilijk afscheid van kan nemen. Meeschreeuwen dus.

,,Het vertelt het verhaal van mijn ex en ik die ook nog buren zijn (ja, echt gebeurd). Het is pijnlijk omdat je constant aan hem wordt herinnerd. Ook zag ik zijn leven zich voor mijn ogen ontvouwen: Ik ben overal behalve daar, wat ooit als thuis voelde, bouw je nu met haar", vertelt Liv Triemstra die schuilgaat achter L1V. Het nummer heeft volgens haar een fijne opbouw en dynamiek die je helemaal meesleept in het verhaal. ,,Het gaat alle fasen van een break-up door. Van ontkenning ("Weet je nog toen... wij waren samen") tot aan woede en acceptatie ("Rot maar op, ik heb geen spijt. Rij maar lekker verder. Maar niet met mij.")”, zegt L1V. Het nummer is geproduceerd door Bryan Hokkeling die ze heeft ontdekt via TikTok met Olivia Rodrigo als inspiratie.

Dat L1V behoorlijk energie heeft gestoken in dit alles blijkt. ,,Niet alleen de release van het nummer is nieuws, maar ook de videoclip/korte film. Samen met een goede vriend en filmmaker Rick Ubink, een crew van 20 filmprofessionals en een acteur gaan we deze grote productie neerzetten. De clip begint met een speel scene (dialoog) waarin ik ook zal ook acteren. Ik heb nog nooit zo een grote productie gedraaid voor mijn muziek. Dat zorgt wel voor druk maar het geeft me ook enorm veel energie. Uiteindelijk ben ik gemaakt om verhalen te vertellen. Mijn liedjes zijn daar slechts één manier van", zegt L1V.

Creativiteit zonder grenzen

Muziek doordrenkt van waanzin en excentriciteit

Instrumental Disorder brengt eind februari het album LIFT uit, maar in de bovenkamers van de band blijft het op volle toeren doorgaan. Een album uitbrengen is één ding, maar de band heeft er ook het beeld bij bedacht.

Oorspronkelijk ontstaat Instrumental Disorder in de regio van Castricum en doet het een aantal jaren terug mee aan de Rob Acda Award, maar inmiddels bestaat de huidige bandbezetting geografisch gezien niet alleen uit leden uit Noord-Holland, maar zit er ook een verband met de provincie Utrecht. De muziek die Instrumental Disorder maakt is vooral gericht op het plezier dat hieruit voortkomt en is niet enkel en alleen voor vermaak. De band maakt muziek doordrenkt van waanzin en excentriciteit, niet slechts vanuit een esthetisch perspectief, maar ook geworteld in de overtuigingen die zijzelf hebben. ,,We streven naar volledige zelfexpressie, breken onze eigen gedachten en persoonlijkheid, met als doel anderen te bevrijden van hun eigen gewoonten. Door innovatieve, spannende rockmuziek te maken hopen wij de luisteraar anders over muziek te doen nadenken”, zegt de band over hun muziek.

Elitaire imago

‘In plaats daarvan benadrukken we liever de liefde voor de kunst en het maken’

Instrumental Disorder schuwt muzikaal helemaal niets. ,,We delen het plezier van experimenteren en gaan de strijd aan tegen het elitaire imago van rockmuziek, dat soms pretentieus lijkt en zich wil onderscheiden voor prestige. In plaats daarvan benadrukken we liever de liefde voor dekunst en het maken, door ons ook te laten inspireren door andere eigentijdse muziekstromingen zoals EDM en hiphop. Het eclectische karakter van onze muziek is voor ons de belichaming van de moderne mens, een culturele omnivoor in een wereld waar genre steeds minder uitmaakt’, zegt de band. Een duidelijke opvatting heeft Instrumental Disorder ook als het gaat om hoe muziek dan moet klinken, want dat gaat verder dan alleen opnames. Volgens de band is het een persoonlijke ervaring die je graag deelt. ,,Steeds vaker reiken we uit naar professionals op bepaalde gebieden waar wij minder verstand van hebben, zoals het gebruiken van effectieve en gerichte communicatie. In het komende jaar zijn wij van plan om de muziek van LIFT wijd en zijd te laten horen, zowel live op het podium als online met een verregaande sociale mediastrategie.