Spitsuur als het gaat om nieuwe muziek in het laatste weekend van januari. Om orde te scheppen in de chaos het nieuwe materiaal in twee delen. In het eerste bedrijf in ieder geval een Nederlandstalige EP van De Delegatie. Daarnaast werk van Red Shades, Jessie Beretta en Luke Nyman. Laatstgenoemde mag je rustig een singer-songwriter veteraan noemen. De Engelsman woont al jaren in Amsterdam. Uiteraard volgt er dit weekend nog meer nieuw muziekmateriaal.

Red Shades

Amsterdams Cloud-rap collectief komt met nieuwe single

Red Shades is alweer een tijdje bezig en heeft onder meer optredens gedaan met Jespfur. In december 2023 brengt Red Shades de single The One uit, waar ze hun elektronische geluid met veel vernuft weten te gebruiken.

Inmiddels hebben ze opvolger Exile klaar. Red Shades bestaat uit Valdivia, O.T.S. en Kris McDonald. Achter de namen van Valdivia en O.T.S. schuilen Dirk Kabel en Nino van Orsouw. ,,Wij hebben elkaar ontmoet op de Hogeschool van Kunsten Utrecht, waar wij al vrij snel een groep vormde uit gedeelde interesses rondom muziek, techniek en andere kunst. We zijn ongeveer 1,5 jaar een weg aan het banen in de experimentele, elektronische en hiphop underground-scène van Amsterdam.”, vertelt Valdivia. De muziek die Red Shades vertegenwoordigt ook nog het geluid waar een grote groep jonge mensen mee te maken hebben. Het is aangrijpend en een persoonlijk relaas van de uitdagingen, verleidingen, groei en liefde die een jongvolwassene ervaart. Dat doet Red Shades door buiten zichzelf te treden met een transcedent mengsel van trance, hiphop en avant-garde invloeden.

Er is nog iets bijzonders aan Red Shades. ,,Heel ongebruikelijk is dat wij drie producers hebben in de groep, en dat wij alles zelf mixen”, zegt Valdivia.

Jessie Beretta

‘Kroegen en cafés hebben zelfde publiek’

Hoewel elke plaats een eigen karakter heeft zitten er toch best veel overeenkomsten tussen alle willekeurige plaatsen. Hoe dat zit laat Jessie Beretta horen op de nieuwe single This ‘Ol Town.

,,This ‘Ol Town is geschreven over een periode in mijn leven waarin ik, eerst in Haarlem en later in Amsterdam heb gewoond, voordat ik terug verhuisde naar Hilversum. Ik kwam erachter, op een bepaald punt in mijn leven dat, ongeacht waar ik was, welke stad dan ook, de kroegen en cafés hetzelfde publiek hadden. Natuurlijk, gezichten waren anders, namen waren verschillend maar iedere kroeg had dezelfde karakters. Dezelfde diversiteit als elke andere. Dit nummer concentreert zich vooral op die ene persoon, dat ene type, dat alles had kunnen hebben maar het heeft vergooid. Diegene die is blijven dwalen op z’n verleden. Degene die de meeste zat zijn maar een verhaal heeft, waard om te vertellen voor diegene die het waard vindt te luisteren”, zegt Jessie Beretta.

De nieuwe single doet je zelfs denken aan een klassieker. Ooit hebben The Corrs er een cover van gemaakt, maar daarvoor heeft Thin Lizzy lid Phil Lynott ooit Old Town laten horen waar dezelfde sfeer in wordt beschreven.

Luke Nyman

Een boodschap over te brengen van veerkracht en zelfbekrachtiging

Luke Nyman komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk, maar woont inmiddels al jaren in de hoofdstad. In Amsterdam voelt hij zich als een vis in het water. Vorig jaar heeft Luke nog Soul Love uitgebracht.

Wie de muziek van Luke al lange tijd in de gaten houdt, weet dat hij een veelvoud aan songs heeft gemaakt. Niet alles heeft hij uitgebracht, maar daar gaat volgens hem wel wat verandering in komen. Dat begint met een nieuwe single. You Will Survive is een vrolijke klassieke poprock lied om een ​​boodschap over te brengen van veerkracht en zelfbekrachtiging. Geïnspireerd door een vriend die na 30 jaar huwelijk uiteindelijk is gescheiden, zijn de teksten op You Will Survive bedoeld om te stimuleren en om vooruit te komen met vertrouwen en vastberadenheid, zelfs in moeilijke tijden.

Het is de eerste single van de aankomende album You Will Survive dat wordt uitgebracht in maart. Naast deze single is er nog een nummer te horen en dat is If You’re Wrong (You Ain’t Right). Dat is meer een blues nummer en is voortgekomen uit een gevoel. ,,Dit nummer is in één keer ontstaan, waarbij ik het direct heb opgenomen”, zegt Luke over deze song. Een echte ‘one-taker’.

De Delegatie

Stof tot nadenken op tweede EP

Vorig jaar heeft De Delegatie al van zich laten horen met onder meer de single en bijbehorende clip Demonstratie. Niet veel later volgt hun eerste EP Schande!. De Delegatie brengt Nederlandstalige garagerock en is weer terug van weggeweest.

De opvolger van Schande! is opnieuw materiaal met stof tot nadenken. De Delegatie heeft als titel Dwarsdoorsnede aan de EP meegegeven. Daarop bezingen Daan Folkeringa op gitaar en Tim Homan op bass en toetsen alles. Volgens het tweetal komt op Dwarsdoorsnede alle kenmerkende persona’s van de moderne maatschappij aan bod: van huisjesmelkers tot thuislozen en van sportmannen tot rijkeluisdochters.

De vier nummers van de EP zijn als een dwarsdoorsnede van de samenleving. Zo beschrijft het eerste nummer Sportman het verhaal van het eeuwige talent als eeuwige ‘probleemkind'. Sporters als Nick Kyrgios en Mohamed Ihatarren, die zich niet van hun jeugd konden losmaken: “En toen kreeg ik betaald – mijn tienerogen raakten een beetje verdwaald – want ik kom uit een wijk – waar je laat zien hoeveel je verdient”. Op Papa Betaalt worden kinderen met rijke ouders bezongen. Ondanks het luxe leven van reisjes en scheuren op de Van Moof, heeft ook de rijkeluisdochter uiteindelijk het gevoel dat de kritiek vanuit de maatschappij misplaatst is: “Oh meneer – kijk niet op mij neer – omdat ik niet anders weet – zo ben ik ook maar geboren”. En hoe zit het met de huizenmarkt? Vind Maar Eens Een Kamer gaat over de welbekende zoektocht naar een huis of nog minder dan dat: de kamer. De pandjesbaas biedt mogelijkheden. Maar vóór wat, hoort wat. Ook geborgenheid heeft een prijs: “ik heb liever dat je ’s avonds je kamer niet verlaat – dat maakt me namelijk zo nerveus – je zit hier veilig achter slot en grendel – het is de juiste keuze”. Het slot van de EP is Wisselmachine, een viering van de kraker, de zakenman en de thuisloze. Vlak voordat de dansbeat in kickt, wordt er bezongen: “Op straat bestaat geen wet – het is van retteketet – het is van nooit meer te laat – ik ben nu eigen baas”.

Het duo laat zich ondersteunen door drumcomputers uit de twintigste eeuw. De presentatie van Dwarsdoorsnede zal niet onopgemerkt blijven met onder meer een optreden in de Amsterdamse Nieuwe Anita.