De instrumentalisten hebben een belangrijk aandeel bij de nieuwe releases. Er is nieuw materiaal van GatoCato die wel vocals heeft gebruikt en is er het muzikale en haast minimalistische geluid van Orphax. Daarnaast brengen ALOYSE en Merle eveneens nieuwe singles uit. Bij de een is het wat meer Engelstalige indiefolk en bij de ander een rauwe en wat donkere Nederlandstalige song.

ALOYSE

Geïnspireerd door een persoonlijke ervaring

ALOYSE is het indie-folk project van singer-songwriter Bernice Aloyse Pisters uit Amsterdam. Haar werk is geïnspireerd door de indie en grunge uit de jaren 90, evenals invloedrijke artiesten zoals Jeff Buckley en PJ Harvey, combineert ALOYSE’s haar muziek met dynamische vocalen en akoestische gitaar gedreven composities.

Haar nummers resoneren met authenticiteit, duiken diep in de menselijke ervaring en bevragen de complexiteiten van het leven, zoals ze dat ook doet op haar eerdere single Invisible. De tweede single Wrong Side Of The Bed is een live uitgevoerd nummer, die ze als ‘one take recording’ uitbrengt. Het verkent de verandering in perspectief die mensen doormaken na het verliezen van contact met de realiteit. Geïnspireerd door een persoonlijke ervaring, hoopt ALOYSE een dialoog te creëren over deze veelvoorkomende maar zelden besproken ervaringen.

Merle

Donkere song over identiteit

Merle Verseef zoals ze voluit heet, is geen onbekende. Eerder heeft ze al aandacht gekregen bij 3voor12 Leiden en uiteraard ook in Noord-Holland met de singles Dansen Op Tafels, Achter De Wolken en Onderwater.

Met de nieuwe single Wie Ben Ik laat Merle zich wederom van een andere kant zien. Op deze single laat Merle haar kant als producer meer naar voren komen. Er lijkt wel een bepaalde dreiging zitten, waardoor de Nederlandstalige single behoorlijk donker en mysterieus klinkt. Het doet het denken aan nummers van muzikanten die ooit in Berlijn zijn geweest en die geluidsinvloeden meenemen in hun muziek.

Wie Ben Ik vangt de intensiteit van het verlies van een intieme relatie en de zoektocht naar jezelf die daar op volgt. Hier kun je bij jezelf afvragen of je ook kunt identificeren met universele thema's als verandering, groei en zelfreflectie.

GatoCato

Experimenteren is muzikale zoektocht naar het juiste geluid

Vorig jaar laat instrumentalist GatoCato van zich horen met de single Bittersweet die hij in april heeft uitgebracht. Daarvoor brengt hij onder meer Silver Of Light en Jardin De Flores nog uit. Inmiddels is hij weer terug met de nieuwe single Soulmates.

Robert Landman die schuilgaat achter GatoCato lijkt met het nieuwe materiaal zijn muzikale horizon iets te verleggen. ,,Het nummer Soulmates is onderdeel van een groter verhaal. Het gaat over een intense vriendschap die voortleeft in gedachten en herinneringen. Hoe deze vriendschap is ontstaan wordt duidelijk gemaakt door de andere nummers op de EP die later dit jaar uitkomt. In het nummer Soulmates wordt ook gebruikgemaakt van vocals”, zegt GatoCato.

Met dat laatste voegt GatoCato iets nieuws toe, want het is de eerste keer dat hij live vocals gebruikt in zijn repertoire. Het experimenteren en zoeken naar de juiste geluid is volgens hemzelf nog steeds in volle gang. ,,Deze zoektocht zorgt er juist voor dat je jezelf kunt uitdagen en nieuwe dingen kunt ontdekken. Maar het allerbelangrijkste bij het maken van een nummer blijft natuurlijk het verhaal wat erachter zit”, zegt GatoCato.

Orphax

Minimalistische geluid in tijd en ruimte

Oorspronkelijk is Sietse van Erve en de persoon achter Orphax van huis uit een drummer, maar krijgt hij belangstelling voor de elektronische muziek in het begin van de jaren negentig.  Na een paar jaar met trackersoftware te hebben gespeeld, neemt hij uiteindelijk in 1998 zijn eerste, serieuzere pogingen tot muziek met beats en melodieën op, alleen verliest hij al snel zijn interesse in beiden.

Met Orphax is Sietse een andere weg ingeslagen en is er tal van materiaal al uitgebracht. Het is een muzikaal project met de focus op minimale ambient- en dronemuziek. In de muziek is er een ontwikkeling richting microtonale klanken, waarbij tijd en ruimtelijkheid belangrijke factoren zijn. ,,Bij deze manier van werken kan het uiteindelijke resultaat een statische klankvorm zijn waarbij de ontwikkeling in de muziek ondergeschikt wordt aan het verlies van tijdsbesef door de luisteraar”, zegt Sietse.

De liefhebbers van deze manier van muziek beleven, hebben Structure van Orphax al eerder kunnen vinden op het muziekplatform Bandcamp, maar nu is de release van dit werk echt feit.