Dat het Marathon voor de wind gaat, is wel duidelijk. De Amsterdamse band begint misschien wel aan een marathon aan optredens in kleine zalen en zelf noemt de band het een keldertour. Het brengt de band in Doka aan de Amsterdamse Wibautstraat. Vreemd is dat niet want de geschiedenis van de noisy bands uit eind jaren zeventig en de jaren tachtig die vooral het Verenigd Koninkrijk ooit heeft voortgebracht, is dat haast wel een synoniem te noemen.

Schwierige Franz

Schwierige Franz

Energieke éénpersoonsband

Er is maar weinig over Schwierige Franz te vinden en als je dat doet is het beste om zijn sociale mediakanalen in de gaten te houden. Alles doet hij in zijn eentje en wat hij doet is dat hij een combinatie maakt van het beste en meest vuigste van electronic body music, postpunk en fuzzy rock 'n roll. In een zweterige ruimte als Doka komt hij tot zijn recht want het gaat er bij hem om met vette beats en ronkende synthesizers te komen. De teksten zijn in Duits, Engels, Nederlands. Het maakt hem in dat op zicht weinig uit, als het muzikaal gezien maar de pan uit vliegt.

Start in Tilburgse Kraakhelder

‘We willen het zo lang mogelijk heel compact en heel intens houden’

Marathon is al gestart met de keldertour. Dat is begonnen in Tilburg. Niet in 013 maar in Kraakhelder. Dat alles heeft te maken met het karakter van de tour die de band aan het maken is. Een marathon is het niet, maar interessant is het wel, want het zijn geen grote ruimtes volgens Kay Koopmans van Marathon. Kijkend naar het Britse verleden, ontleent de muziek van Marathon zich daar wel toe. ,,We hebben dat bewust gedaan en die keuze gemaakt om dat te doen, want veel bands die nu een beetje opkomen die gaan meteen naar een bovenzaal van Paradiso, maar we willen het zo lang mogelijk heel compact en heel intens houden en daar ontlenen zich kelders beter voor”, zegt Kay. Marathon heeft het gelijk aan hun kant, want afgezien dat het lekker loopt, is de keldertour uitverkocht.

Positieve reacties op idee

Deelname Popronde werkt als vliegwiel

Belangrijk is hoe het publiek en de trouwe volgers van Marathon op dit idee reageren. ,,We merken dat hier heel goed op werd gereageerd op de tour en de muziek die inmiddels is uitgekomen. Daar komen goede reacties op en het is leuk dat iedere keer als we live spelen lekker los gaat. Dat is sowieso een goed teken”, zegt Kay. Aan de bekendheid van deze vorm van optredens heeft deelname aan de Popronde van 2022 wel een grote bijdrage geleverd. Dat heeft volgens Kay de deuren open gezet naar nieuwe fans en nieuwe contacten, maar ook aan mooie contacten met verschillende zalen. Iets waar Marathon nu de vruchten van plukt. ,,De optredens in combinatie van kleine zalen en cafés werkte als een malle”, zegt Kay. Het is daarmee volgens de frontman van de Amsterdamse band een prima ervaring. De ruimtes waar Marathon speelt zijn wat formaten misschien wel te vergelijken met cafés. ,,Het is allemaal gelijkvloers en je staat gelijk met het publiek. Het heeft meer het gevoel van een kroeg dan een poppodium, denk ik”, zegt Kay.

Doka

Muzikaal avontuur begint ook in deze ruimte

Zoals de beelden laten zien, brengt het Marathon ook in de Doka oftewel het Volkshotel aan de Wibautstraat. Daar waar ooit de redactie van de Volkskrant in is gevestigd biedt het pand in de hoofdstad nabij het treinstation van Amsterdam Amstel ook onderdak voor optredens zoals die van Marathon. ,,Dat is echt een heel leuke plek daar en er gebeuren vaak leuke dingen. Het grappige is en daarmee is de cirkel ook weer rond. We hebben daar de eerste voorronde van de Amsterdam Popprijs gedaan en die we uiteindelijk wonnen, maar begon eigenlijk ons avontuur als band en daar werd het ook serieuzer. Het was ook leuk om daar weer terug te komen”, zegt Kay. Marathon heeft best wat berichten gekregen over deze manier van optredens doen. Het kan volgens Kay misschien wel een idee worden voor bijvoorbeeld Paradiso om juist alternatieve bands in een ruimte zoals Doka te laten spelen. In dat op zicht dient Marathon als proefkonijn. Het beidt juist voor jonge bands ook kansen om als support te dienen bij een band als Marathon die inmiddels al een behoorlijke status heeft. ,,Ooit hebben wij in die positie gezeten en je merkt dat je daar als band veel aan hebt als je als support een optreden doet”, zegt Kay. De keldertour zoals Marathon die nu doet is vooral het plezier wat de band er aan overhoudt bij het spelen in deze ruimtes. Dat geldt zeker voor het optreden wat Marathon heeft gedaan in de Amsterdamse Doka.