Voor één dag Slachthuis Haarlem overnemen. Dat kan, want het creatieve centrum dat zich de muziekfabriek van Haarlem noemt, daagt jongeren uit om zelf invulling te geven aan hoe zij een dag willen invullen. In Slachthuis Haarlem gonst het van de muzikale activiteiten. Naast het feit dat er optredens plaatsvinden, is er ruimte voor educatie in de vorm van een muziekschool. Dan zijn er de oefenruimtes en beschikt het Haarlemse centrum twee opnamestudio’s om bands en muzikanten uit de stad en de directe omgeving van dienst te zijn bij het maken van hun muziek. Volgens directeur Demian de Rooij is Slachthuis Haarlem de muziekfabriek van Haarlem en omstreken, maar waar ook wat kan worden georganiseerd zoals ‘Shout It Out’.

Jongeren voelen zich thuis in Slachthuis Haarlem

‘Het geeft ingang dat ze de muziek ontdekken’

Het nieuwste initiatief is ‘Shout It Out’ waar Slachthuis Haarlem jongeren uitdagen om zelf iets te gaan bedenken. Een initiatief waar de directeur ook mee te maken heeft. Het komt niet zomaar uit de lucht vallen, want volgens De Rooij voelen vooral jongeren zich thuis in Slachthuis Haarlem. ,,Het is een plek waar vrijheid voorop staat”, zegt de directeur. ,,Het geeft de ingang dat ze muziek ontdekken, maar ook elkaar dus dat ze gewoon bij ons een potje kunnen poolen, soms staat er ook een danspaal waar ze van kunnen genieten, maar gewoon hun geestverwanten die ze anders niet kunnen tegen komen, toch ontmoeten en dat is de grote meerwaarde waar jongeren zich kunnen ontwikkelen”, vertelt De Rooij verder.

Handen uit de mouwen

Jongeren krijgen kans om Slachthuis Haarlem voor een dag over te nemen

Bij ‘Shout It Out’ vraagt Slachthuis Haarlem nu aan de jongeren om zelf de handen uit de mouwen te steken. Hoe dat komt heeft te maken met het moment dat De Rooij binnenkomt als directeur. ,,Toen ik binnenkwam, mochten we eerst niet programmeren en toen mochten we uiteindelijk programmeren en bij het eerste concert stond ik zelf bij de deur en ik denk: ‘Dat vind ik leuk om mee te maken’. Toen kwam ik heel veel jongeren tegen die buiten stonden en die niet naar binnen mochten, omdat we uitverkocht waren. Ze wisten heel leuke verhalen te vertellen over gebruik van de ruimte, alleen wisten ze niet hoe dit te doen”, zegt De Rooij. Als de gemeente Haarlem komt bij Slachthuis Haarlem om over de jongeren te gaan denken, maakt De Rooij een brutaal plan. Met de verhalen die ze hem hebben verteld op die avond aan de deur, wil hij juist de jongeren een kans geven. Het gaat er om dat alle jongeren die iets te vertellen hebben, een kans te geven om Slachthuis Haarlem een dag over te nemen.

‘Muziek is de leidraad’

Ambitie om ermee door te gaan

Eigenlijk is ‘Shout It Out’ een vorm waarbij jongeren een plan kunnen indienen waar zij voor een dag Slachthuis Haarlem kunnen overnemen. Die plannen kunnen zij volgens De Rooij tot 26 april indienden  bij Slachthuis Haarlem. ,,Voor dat plan hebben wij geld en we gaan de jongeren daarin begeleiden, maar in principe moeten de jongeren het allemaal zelf doen. Muziek is de leidraad bij ons, maar ze mogen alles daar omheen bedenken. Debat, expositie, dans, kunst, gravity, het maakt niet uit, maar het is hun dag”, zegt de directeur. Waar het vooral om gaat, is iets gezamenlijk van de grond af te brengen. ,,De een is goed in produceren, de ander is goed in organiseren en weer iemand anders is goed in het maken van muziek en als al die jongeren elkaar weten te vinden, komt er volgens mij iets moois uit en waar zij het meest van leren”, zegt De Rooij. Als het werkt, wil de directeur ermee doorgaan. ,,Het is absoluut onze ambitie”, zegt hij daarover