Wat ooit is opgezet door ArtEZ Popacademie in Enschede is inmiddels uitgegroeid tot een tournee van een week, waarin studenten naast de Enschedese popacademie ook studenten van de Rock Acadmie Tilburg, Codarts Tilburg, HKU (Hogere Kunsten Utrecht), Conservatorium van Amsterdam en Inholland Conservatorium Haarlem langs verschillende steden gaan waar de popacademie is gevestigd. Ook dit jaar hebben verschillende bands en muzikanten deze optredens in een week tijd gedaan en dat is best intensief. Patronaat Haarlem heeft de deuren wagenwijd opengezet voor de studenten die hun optreden doen in de kleine zaal van de Haarlemse popzaal. Dat is te merken want er hangt een ontspannen sfeer waar verschillende muziekliefhebbers, maar ook voormalige muziekstudenten even komen kijken en luisteren naar de anderen.
Als er een kans is om als muzikant je werk te kunnen laten horen, is dat via de muziekopleiding die je volgt. Nu zijn er verschillende muziekopleidingscentra door het hele land te vinden, waar creatieve muziekmakers hun opleiding volgen. Sinds een aantal jaren kunnen muzikanten zoals bands en muzikanten van zes Nederlandse conservatoria dat doen via de PopCollegeTour die in de week van 18 tot en met 24 maart te zien is geweest op verschillende plekken in het land. Het fotomateriaal is gemaakt tijdens de optredens in Metropool Enschede en het verslag komt vanuit Patronaat Haarlem.
Uitgegroeid tot een tournee
Wagenwijd
LLouise
Muzikale nomade
Voluit heet ze Louise Linkenbach en ze volgt haar opleiding aan de HKU. Ze is geboren in Berlijn, maar Louise leidt min of meer een nomaden bestaan. Ze is een songwriter en eigenlijk ook een multi-instrumentalist die indie popnummers maakt. Tijdens haar optreden laat ze met haar band compleet met backing vocals dit geluid horen. Luisterliedjes en wat soms schuurt in de richting van de folk. Aan de andere kant zit er soms ook dynamiek in. Ze heeft vorig jaar haar EP White Linen uitgebracht. Haar achtergrond laat ook verschillende invloeden daarin terug horen. Het is als water, maar ook delicaat.
Hardslag
Vaart in muzikale arrangementen
Wat Hardslag uniek maakt is de combinatie en misschien wel het grootste schemergebied tussen hiphop, uptempo met dampende beats en randje punk. De ene keer doet het denken aan de illustere Utrechtse band Urban Dance Squad uit de jaren negentig en dan met vlagen een vleugje Red Hot Chili Peppers erdoor. Er zit vooral vaart in het materiaal wat het drietal van Hardslag maakt en bovendien staat het ook nog eens als een huis op het podium. Hardslag heeft potentie om op kleine festivals en zalen in beweging te krijgen. De drie leden van Hardslag volgen of hebben hun opleiding gevolgd aan de ArtEZ Popacademie.
Ellece
Toegankelijke combinatie van americana en powerpop
De studente aan de Rockacademie in Tilburg maakt uiterst toegankelijke popmuziek met behoorlijk wat power. De voorliefde voor americana zit duidelijk in haar muziek. Ongeveer vier jaar geleden zet Ellece haar eerste schreden, maar inmiddels laat ze horen klaar te zijn voor het grote werk. Een persoonlijk nummer zoals Liar waar alle emotie in zit, bewijst dat. Inmiddels is de uit Roosendaal afkomstige Ellece op weg om haar debuut EP Unsteady uit te gaan brengen.
MORÈL
De stem van de oucasts
Zelf omschrijft MORÈL haar muziek als alternatieve pop voor outcasts. Dat is het zeker, want er zit zelfs muziek in vanuit verschillende windstreken. Vooral de donkere kanten komt tot uiting bij de finaliste van de 035 Popprijs van dit jaar. In haar muziek zit behoorlijk wat elektro aangezet door twee toetsenisten. Dat gecombineerd met mediterrane invloeden, maakt het muzikaal allemaal rijk. Afkomstig uit Amsterdam volgt MORÈL haar opleiding aan Codarts in Rotterdam. Een illustere voorganger heeft MORÈL ook, want L’Asset die inmiddels in Haarlem woont, heeft die opleiding ook gedaan. Tijdens haar optreden laat MORÈl haar nieuwe single Tiempo horen.
Yan Lâle
Integratie van traditionele muziek in moderne tijd
De band die inmiddels deelneemt aan de Zonneprijs kent net als MORÉL diezelfde mediterrane invloeden. Alleen is het verschil dat Yan Lâle meer de pyschedelische randen daar in meeneemt. Juist dat met het stemgeluid van frontvouw Tugce maakt Yan Lâle een beetje ongrijpbaar en geven die ook iets magisch mee. De songs zijn soms tweetalig. Van de band is al wat werk te vinden zoals Lonely Land en vrij recent zelfs de single Into The Blue. Het is vooral de mix van traditie met de moderne tijd die Yan Lâle bijzonder maken.
Jacob Drescher
Kleine dingen die belangrijk kunnen zijn
Hij woont in Amsterdam en inmiddels is Jacob Drescher die zijn opleiding aan het Conservatorium Haarlem volgt, bezig om zijn muzikale mogelijkheden aan het verkennen is, zoals de techno samenwerking met BONDI. Zijn muziek is het best te omschrijven als de soundtrack van: "sitting in a greenhouse during a midsummer rain”. Door te schrijven vanuit ervaringen uit het verleden, nemen de liedjes van Jacob je mee en laten je weer beleven hoe je opgroeit, verliefd wordt, vrienden verliest en nieuwe vindt. Jacob zet je gedachten op een rijtje en trekt je mee in de kleine dingen die het leven die dan ineens best belangrijk kunnen zijn.