Haarlem kent op vinyl gebied een rijke historie. ,,Haarlem heeft een vroege historie als het om vinyl gaat. Het heeft de grootste vinylperserij van Europa in de stad en vroeger zaten hier ook veel platenlabels en ooit is hier ook de eerste gouden plaat uitgereikt. Die is trouwens te bezichtigen in de PHIL (Philharmone Haarlem)”, vertelt directeur Richard Zijlma van het Haarlem Vinyl Festival. Volgens hem is de organisatie van het festival niet iets wat je zomaar doet. ,,De voorbereiding van de eerste editie duurde anderhalf jaar”, zegt Zijlma.
Van 27 tot en met 29 september vindt in Haarlem voor de tweede keer het Haarlem Vinyl Festival plaats. Wie denkt dat het alleen maar een zoektocht is naar die ene plaat op vinyl in de Haarlemse binnenstad, komt bedrogen uit. Het is meer dan dat, want zo zijn er naast de kramen waar mensen vinyl kunnen zoeken en vinden, ook nog terecht voor bijvoorbeeld lezingen, luistersessies, het kijken van kunst en muzikale optredens verspreid in de stad aan het Spaarne.
Rijke historie
Breed programma
Voor de bezoekers aan het Haarlem Vinyl Festival is er veel te beleven. ,,Het is echt een heel breed programma. Het is sowieso voor alle generaties en dat zag ik ook bij vinylverzamelaars dat het echt alle generaties aanspreekt”, zegt Zijlma. Het verzamelen van vinyl is volgens hem onder meer ontstaan tijdens de pandemie, wat ook de inspiratiebron is geweest voor het festival. Op de dag zijn er bijvoorbeeld ook lezingen. Een van de bijzondere lezingen die plaats gaat vinden is met Leif de Leeuw. ,,Hij gaat iets vertellen over de beste gitaarriffs die ooit zijn opgenomen”, zegt Zijlma. Om zoiets voor elkaar te krijgen is een netwerk best belangrijk. ,,We proberen aan allerlei touwtjes te trekken en mensen te overtuigen om mee te doen”, vertelt hij daarover.
Veel verhalen aan vinyl
Er zitten veel verhalen vast aan vinyl, want het gaat zoals de directeur van het festival zegt om ‘recorded news van muziek’. Zo is het mogelijk om bij een aantal onderdelen de eigen gitaar mee te nemen. Dat maakt sommige onderdelen ook heel leuk. Er zit een bepaalde romantiek aan vinyl. ,,Van sommige vinylplaten weet je precies waar de tik zit en bepaald geluidje uit een zaal van een liveopname terug is te horen”, zegt Zijlma. Het vertelt volgens hem het hele verhaal. Het is niet alleen het ene hoofdstuk, maar het is volgens Zijlma een boek. ,,We leven in een tijdperk waar swipen en skippen de norm is, maar je ziet ook dat mensen de behoefte hebben om naar het hele verhaal te luisteren”, zegt Zijlma. Iets wat de directeur van het Haarlem Vinyl Festival ook ziet bij de artiesten. Zo zal er een luistersessie gaan plaatsvinden met Merol in een zaal op een bijzondere installatie. ,,Na afloop is er ook een vraag en antwoord sessie”, zegt Zijlma over dit onderdeel, die stelt dat dit soort activiteiten te maken hebben om een community te vormen.