Milou Mignon heeft al een tweetal optredens gedaan bij een aantal vuurtorens in Nederland. Eerder heeft ze dat al gedaan bij de Eierland vuurtoren op Texel en bij de J.C.J. van Speijk vuurtoren in Egmond aan Zee. Als laatste gaat Milou een optreden verzorgen op 21 augustus bij Makai Beach in IJmuiden, omdat daar de Hoge en Lage vuurtorens staan. Milou treedt op samen met gitarist Robin de Geus en cellist Pau Sola Masafrets. Als de zon onder gaat, begint het drietal aan hun optreden. Dat zal rond 20.30 zijn.

Robin de Geus en Milou Mignon

Looking for a lighthouse

Verhalen over wilde dromen, hoop, broederschap en de kracht van muziek

De reeks van muzikale optredens bij vuurtorens in Nederland is een onder deel van Milou’s nieuwe project ‘Looking for a lighthouse’. Ze reist van vuurtoren naar vuurtoren tussen de Texel en Fisterra, Spanje. Overal waar ze neerstrijkt, deelt ze muziek en verhalen die ze onderweg verzamelt. Verhalen over wilde dromen, hoop, broederschap en de kracht van muziek. Over mensen die lijken op vuurtorens en lichtjes aansteken op verschillende manieren. Dit is onder meer al gebeurd deze maand, waarbij verschillende internationale radiozendamateurs in de buurt van een vuurtoren, verbinding hebben gelegd met elkaar. In dat weekend hebben de zendamateurs de beheerders geprobeerd om hen er toe te bewegen om de vuurtorens open te stellen voor het publiek. Onder meer bedoeld om de waarde van onderhoud van een vuurtoren te onderschrijven, bekendheid te verkrijgen voor de monumenten en hun belangrijke maritieme geschiedenis.

Meer dan alleen een mooi plaatje op een ansichtkaart

Vuurtoren als navigator

De vuurtoren is volgens Milou zoveel meer dan een mooi plaatje op een ansichtkaart. In ‘Looking for a lighthouse’ staan vuurtorens in de schijnwerpers. Naast het vieren van de toren als Cultureel Erfgoed met een rijke bron van verhalen, onderstreept de zangeres en theatermaker dat de vuurtoren symbool staat voor inspiratie, hoop en als navigator in stormige tijden. ,,Al sinds lange tijd verliezen vele vuurtorens hun functie. Ze krijgen een nieuwe bestemming of raken in de vergetelheid. Ondertussen klinken er wereldwijd noodsignalen op het gebied van klimaat, financiën, politiek.. Een gevoel van wanhoop, polarisatie en eenzaamheid liggen voor mensen op de loer. Men kijkt rond naar wetenschappers, politici, spiritueel leiders of gemeenteraden om antwoorden te brengen en zaken op te lossen”, zegt Milou over het belang van vuurtorens in een persbericht.

Bestemming

‘Ieder van ons kan een vuurtoren zijn’

Milou is ervan overtuigd dat vuurtorens bij ieder mens iets doet. ,,Laat de nieuwe bestemming van vuurtorens zijn dat ze als monument van hoop fungeren en als herinnering om ons eigen vuur, ons eigen licht te laten schijnen. Elk mens, ongeacht afkomst, gender of rol in de maatschappij kan een inspiratiebron zijn voor anderen om een positieve verandering teweeg te brengen. De vuurtoren bekronen we als symbool hiervan. Ieder van ons kan een vuurtoren zijn. En dit kan op 1001 manieren”, zegt Milou in haar persbericht.

Ontmoeting

Een kruiwagen gevuld met zakjes aarde naar UNESCO in Parijs

De aanleiding om een aantal muzikale optredens te geven in de nabijheid van vuurtorens zit in ontmoeting die Milou in 2022 heeft met de 69-jarige Henry Mentink. Hij is oprichter van MyWheels en Het Veerhuis, een centrum voor de nieuwe economie. Henry wandelt op dat moment vanaf Zuid Nederland met een kruiwagen gevuld met zakjes aarde naar UNESCO in Parijs. Daar heeft hij een afspraak met de voorzitter om voor te stellen om de aarde op de werelderfgoedlijst te zetten. Onderweg naar Parijs jubelen mensen Henry met verbazing toe. ,,Meneer, dat kan toch helemaal niet.. Maar het is wel een goed idee!’, klinkt het uit de mond van één van de mensen.

Terwijl Henry de wereld verder helpt met zijn kennis en vernieuwende ideeën, is het de intentie van Milou en haar team om dat te doen door middel van muziek en verhalen. ,,Met dit project benadrukken we dat iedereen een stukje van de puzzel bij kan dragen om de wereld een mooie, leefbare plek te maken en te houden”, zegt Milou over het project wat een slot krijgt bij Makai Beach in IJmuiden.

Kindertijd

Een zelfvoorzienende ontmoetingsplaats voor artistieke projecten, natuur en persoonlijke ontwikkeling

Zelf droomt Milou sinds haar kindertijd ervan om in een vuurtoren te wonen. ,,Een vrijhaven tussen land en oceaan. Het is het ideale decor om mensen uit alle windrichtingen samen te brengen om te musiceren, verhalen uit te wisselen en te dromen over een nieuwe toekomst”, zegt ze daarover. Afgelopen winter is Milou daadwerkelijk op zoek gegaan naar een vuurtoren. Na een lange reis vindt ze een huis met een stuk land aan de vuurtorenroute van de Camino de Santiago in Galicië bij Costa da Morte. Daar werkt ze aan het bouwen van een ‘vuurtoren-plek’, een zelfvoorzienende ontmoetingsplaats voor artistieke projecten, natuur en persoonlijke ontwikkeling.