Bevrijdingspop Haarlem, het oudste bevrijdingsfestival dat al decennialang de vrijheid viert, verkeert nog steeds in financieel zwaar weer. Hoewel recent bekend is gemaakt dat de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlem het festival met een bijdrage steunen, is het voortbestaan voor de komende jaren nog niet gegarandeerd. Dit lustrumjaar, waarin Bevrijdingspop niet alleen 80 jaar bevrijding in Nederland vieren maar ook het 45-jarig bestaan van Bevrijdingspop, zet het festival zich extra in om de traditie voort te zetten. Om aandacht te vragen voor deze situatie en nieuwe fondsen te werven, staat Bevrijdingspop op zondag 15 december op een bijzondere plek: de Haarlemse Kerstmarkt.

Marcus van Dam

Hun steun geeft wat ademruimte, maar deze bedragen staan nog niet vast en zijn niet voldoende om de toekomst volledig veilig te stellen

Bernt Schneiders, voorzitter Bevrijdingspop Haarlem

Financiële uitdagingen ondanks grote bezoekersaantallen

Tekort

Bevrijdingspop Haarlem trekt jaarlijks meer dan honderdduizend bezoekers, met in 2024 zelfs 143.000 festivalgangers. Toch blijft het festival kampen met financiële uitdagingen. Een groot deel van het budget komt uit horecaomzet, maar dat maakt de organisatie afhankelijk van het weer en van constante bezoekersaantallen. ,,Ondanks een goed jaar qua bezoekers hebben we toch verlies gedraaid. Onze kleine financiële basis betekent dat bijvoorbeeld slecht weer direct grote gevolgen heeft”, zegt voorzitter Bernt Schneiders.

Het tekort voor 2025 is zo’n €200.000 en de situatie blijft onzeker, ondanks de recente toezeggingen van de provincie en gemeente. ,,Hun steun geeft wat ademruimte, maar deze bedragen staan nog niet vast en zijn niet voldoende om de toekomst volledig veilig te stellen”, laat de voorzitter weten. Begin oktober hebben de 14 Bevrijdingsfestivals een brandbrief gestuurd naar het Rijk met het verzoek om structurele steun, maar daar is nog geen duidelijkheid over. ,,We hopen de komende dagen meer te horen, maar tot die tijd blijft het onzeker of we de benodigde steun kunnen krijgen”, zegt Schneiders.

Toegankelijk voor iedereen, ondanks financiële uitdagingen

Bevrijdingspop op de kerstmarkt is ludieke oplossing

Een veelgehoorde vraag in Haarlem is of een kleine entreeprijs de oplossing kan zijn, maar dat is minder eenvoudig dan het lijkt. Het festival wil dat iedereen de vrijheid kan vieren – iets dat juist in deze tijd met zoveel oorlog in de wereld essentieel is – en wil niemand uitsluiten. Bovendien vraagt entreeheffing om een continu werkend mobiel betalingssysteem, wat financiële, logistieke en personeelsuitdagingen meebrengt, zoals extra medewerkers voor controle en langere wachttijden aan de ingang. Ook wordt er wel eens gesteld dat de kosten van eten en drinken omlaag moeten, maar dit is simpelweg niet haalbaar. Door de stijgende inkoopkosten en inflatie liggen de horecaprijzen van Bevrijdingspop in lijn met andere grote evenementen en de algemene marktontwikkelingen.

Om extra aandacht en steun voor het festival te genereren, heeft Bevrijdingspop een creatief idee bedacht. Bezoekers van de Haarlemse Kerstmarkt kunnen via een QR-code een donatie doen om Bevrijdingspop te steunen. Bij de kraam kunnen bezoekers een vast bedrag doneren of zelf een bedrag naar keuze invullen. De eerste 200 donateurs ontvangen als bedankje een kleine attentie. Deze kraam is kosteloos beschikbaar gesteld door de organisatie van de kerstmarkt.

​​​​​​​‘5 voor 12’

Bevrijdingspop op de kerstmarkt is ludieke oplossing
Een oproep aan bezoekers

Op zondag 15 december om 10.30 uur gaat de kerstmarkt open, en om 11.55 uur zal voorzitter Bernt Schneiders de kraam op de Botermarkt officieel openen. Deze tijd staat symbool voor het feit dat het ‘5 voor 12’ is voor Bevrijdingspop Haarlem en dat ons bevrijdingsvuur dreigt uit te gaan als steun uitblijft. Dit moment markeert tevens ook een persmoment, waarbij Bevrijdingspop Haarlem de media en geïnteresseerden van harte uitnodigen om hierbij aanwezig te zijn. De kraam blijft open tot 19.00 uur, en alle steun draagt bij aan het mogelijk maken van Bevrijdingspop in 2025.

Met de boodschap ‘Vrijheid maken we samen’ benadrukt Bevrijdingspop Haarlem dat het festival een gezamenlijk project is, van én voor de stad. Het herdenkingsconcert op 4 mei, waarbij Bevrijdingspop Haarlem samen de oorlogsslachtoffers herdenken, en het bevrijdingsfestival op 5 mei hebben steun nodig van zowel de landelijke overheid, provincie, gemeente als het publiek om te kunnen voortbestaan. Bevrijdingspop Haarlem roept Haarlemmers en bezoekers van de kerstmarkt op om hun bijdrage te leveren, groot of klein. Zo kan Haarlem ook op 5 mei 2025 weer samen de vrijheid vieren.