Tijdens Alkmaars Eigenste hebben Link & Herr Alt zich al laten zien. Achter Link & Herr Alt schuilen Maya Link en Harold Koopman. De een zit performance in het bloed en heeft het theater bijna als een tweede huiskamer en voelt zich daar als een vis in het water. De ander is een multi-instrumentalist, dj en producer. Wat er dan ontstaat is meer dan een sprookje als ‘1001 nacht’. De bezoekers aan Podium Victorie op donderdag 11 april kunnen daarover meepraten.

Nek uitsteken

Tropische temperaturen

Als podium moet je soms je nek durven uit te steken en Podium Victorie doet het, nadat het al eerder Link & Herr Alt binnen heeft gehad. De Alkmaarse zaal is wel in voor iets spannends, maar wel waar hart en ziel in zit, want de stad van de kaas maakt kennis met ‘Galbi’ van Link & Herr Alt. Als de avond start is het nog licht buiten, maar dat verandert al snel in de zaal zelf. Lente of niet, de temperaturen stijgen binnen de muren van Podium Victorie naar tropische waarde wat alleen al komt door het warmbloedige optreden wat het tweetal aan de dag of beter aan de nacht legt.

Bijzondere ceremonie

Podiumdieren

Nog voor het optreden, wordt het karakter van de avond heel duidelijk. Dat blijkt wel uit de performance act als twee in witte sluiers gehulde gastvrouwen die elke bezoeker welkom heten met een bijzondere ceremonie. De beats zijn intussen al goed te horen en daarmee krijgt de bezoeker direct het idee dat dit niet een van negen tot vijf kantoor dag is. Mysterieus en tegelijkertijd pakkend. Alsof iets niet mag, maar waarbij de nieuwsgierigheid het toch wint. In alles naar dit optreden toe hebben de twee overduidelijk laten blijken, dat het podiumdieren zijn en dat willen ze maar al te graag laten zien. Vol overgave gaan ze hun samenwerking presenteren.

Passionele expressie

Visuals en zang laten kwetsbaarheid zien

In ‘Galbi’ komt de zoektocht naar de wortels van Link naar de oppervlakte. Zowel de nachtelijke invloeden van haar natuurlijke omgeving, en dat is in de Amsterdamse kunst en cultuur vrijstaat Ruigoord. Al deze elementen zijn terug te zien tijdens het optreden. Als Link & Herr Alt het podium betreedt, weten ze direct de aandacht te pakken. De achtergrond van Link speelt hier direct een belangrijke rol. Als er iemand is die tijdens een optreden beeld tot leven kan brengen, dan is het Link wel. Als je even de ogen dicht doet, waan je je even in de woestijn. Het decor van geluid voert je mee. Dat gebeurt vooral door de passionele expressie die Link in zich heeft. Herr Alt zorgt voor het muzikale fundament met zijn gitaar en hypnotiserende beats. Hoewel Link sommige passages in de Arabische taal laat horen, gebracht in traditionele zanglijnen, is er toch een voorstelling bij te maken. De tekst is voor heel wat bezoekers onverstaanbaar, maar de visuals van Robert Dender en de expressie die Link in gebaren laat zien, tonen de kwetsbaarheid en tegelijk de kracht van iemand die gefascineerd is door haar eigen afkomst.

Oost ontmoet west

Met hart en ziel

In alles wat Link & Herr Alt doen is merkbaar dat ze werken naar een hoogtepunt. Dat gebeurt als Herr Alt de dj-booth naar voren schuift, en de beats per minuut worden opgevoerd naar een wat meer duizelingwekkende snelheid. Tel ook de wissel in outfit van Link er bij op en ja dan is het een schot in de roos. Volgens velen verandert Bagdad in Ruigoord. Het is alsof oost en west elkaar ontmoeten en waar alles is toegestaan. Waar het tweetal eerst met een nostalgische, meeslepende voordracht beginnen, slepen Link & Herr Alt hun publiek mee in een swingende nachtclub. Hier maakt het niet uit wie je bent en wat je doet. Alles lijken Link & Herr Alt overboord te hebben gegooid en zetten ze dat vrije gevoel kracht bij in woord, geluid en beeld. Het is direct de boodschap die ze meegeven aan hun publiek en dat is dat met of in alles wat je doet, dit met hart en ziel moet doen. De directe verwijzing naar ‘Galbi’. Nu ze de zaal hebben veroverd is de volgende stap de muziek zelf, maar die spanning houden Link & Herr Alt er nog even in.