Van Boring festival naar Rob Acda Award in krap een week tijd en daar waar het festival een cultureel festival betreft, gaat het bij de Rob Acda Award echt om de muziek. Met de aftrap voor de eerste voorronde van de Rob Acda Award is de toon wel gezet, want twee frontvrouwen zetten de toon op de eerste avond. Bij Bangs maakt frontvrouw Guusje Schuit indruk en Cheyenne Howell doet hetzelfde samen met Rasmus Bisschop met Chai. Overigens kan Rasmus nog wel eens als muzikant een volle agenda krijgen met zijn bijdragen op de onlangs verschenen single ‘Stuck In Here’ met The Cruz & The Dukes Of Harlem, maar ook bij de tweede voorronde van de Rob Acda Award moet de gitarist weer aan de bak. Als er ook uit die voorronde een finaleplaats komt, is Rasmus wellicht niet van het podium af te krijgen.

Hoofdfoto: Marcus van Dam Foto's: Maikel Beers, Marcus van Dam en Kim Terra

Bangs

Powerpop gekoppeld met krachtig en helder stemgeluid

Bangs begint haar optreden met een songs waar tempoversnellingen in haar song zitten. Ze koppelt dat me een krachtig en helder stemgeluid. Het tweede nummer kent een haast symfonische rock inslag, waar flarden van Within Temptation maar ook elementen van een Jim Steinman productie. Heel kwetsbaar klinkt de song Pretending waar Guusje heel van zichzelf inlegt. Het is hoe zij tegen de huidige wereld aankijkt en hoe zij daarmee omgaat. Vooral de lijn: ‘reason to hate’ of deze ‘shitload of fear’, zet je wel even aan het denken. Met het pianospel krijgt Bangs de zaal muisstil. Bangs geeft ook een inkijk in haar eigen gevoelsleven met de persoonlijk getinte song Underneath The Sofa. Persoonlijk blijft het, als Bangs afsluit met Forget You.

Oliver Aron

‘Deuren van het pijnlijke hart gaan open’

Oliver Aron is een ‘do it yourself’ songwriter, maar wel één met de nodige bagage in zijn jonge leven. Met zijn muziek deelt hij dat en niet voor niets zegt PePe Fischer dat hij de deuren van zijn pijnlijke hart open gaan. Oliver doet je soms aan Mika denken. Wel is zijn werk symfonischer, waar zelfs de invloed van het grote Queen in te horen is. Als kind heeft hij te kampen gehad met een bepaalde vorm van verlating en bij zijn zoektocht naar acceptatie komt hij uit op de song Gypsyland. Het is de persoon die leeft in een land van mensen die geen vaste plaats hebben en waar ze kunnen wortelen. Vooral daar laat Oliver zijn kwetsbare kant en persoonlijke kant zien. Het nummer wil Oliver als single gaan uitbrengen. Op Thepriceipayforit lijkt hij wel een song in handen te hebben die lang bij iedereen kan blijven hangen. Het is een crooner song, met ook hier een aanstekelijke werkende piano en hier klinkt Queen een beetje in door. Een mooie overdenking geeft Oliver mee met zijn laatste song, omdat het verleden niet bepaalt wie je bent en ook niet wat je nu bent.

Phil Meds

Oude bekende terug van weggeweest

Het afgelopen jaar heeft Phil Meds nog meegedaan bij de Night Editie van dezelfde Rob Acda Award en heeft hij ook in de finale meegedaan van 2022. Nu is Phil Meds weer terug. Niet in het Patronaat Café waar de Night Editie heeft plaatsgevonden en ook niet in de grote zaal waar Phil zijn finale optreden heeft gedaan, maar in de kleine zaal. Nederlandstalige hiphop met rap waar hij poëzie in laat horen. Muzikaal is het soul, maar Phil zingt ook. Groeipijn is de song waarmee hij begint. Hij slingert de metaforen moeiteloos de zaal in. Tegelijkertijd laat hij ook zijn vader meekijken in hoe Phil nu leeft. Wat Phil doet, is dat hij het publiek bij de hand meeneemt. Hij vertelt zijn verhaal. In de tussentijd is Phil wel steeds meer uitgegroeid tot een allrounder. Het verhaal vertellen en dat noem je ‘spoken word’ of beter ‘gesproken woord’ met muzikale begeleiding.

Chai

Soul met rock in een jaren tachtig jasje

Waar Guusje bij Bangs een kraakheldere stem laat horen, doet Cheyenne Howell dat nog even dunnetjes over. Het is niet overigens niet praten maar doen bij Chai. De muziek spreekt, maar dat hoef nauwelijks al verbazing te wekken. Cheyenne en Rasmus hebben in 2022 al de nodige optredens achter de rug. Lange vocale uithalen, stevig gitaarwerk en subtiel een orgel in één van de songs. Treffend in het optreden van Chai is hoe je soms negatieve gedachtes uit kunt zetten. Als dat lukt geeft dat een geweldig gevoel. Dat hebben ze vertaald in de song Goodbye. Het dansbare nummer wat daarop volgt, zorgt dat de stemming positief blijft. Het laatste nummer is vergelijkbaar met een andere illustere Rob Acda Award finalist uit het jaar 2009/2010. Ooit beeft de band !,,!GangsteR!,,! met Daan van Putten en frontvrouw Frouke van Es de song Slipping Away uitgebracht en daar doet de afsluiter van Chai sterk aan denken.

Naar de finale

Phil Meds wint publieksprijs en Oliver Aron is runner-up

Bij de Rob Acda Award is het mogelijk om op verschillende manieren naar de finale te komen. Zo weet Chai op deze avond de jury het best te overtuigen met hun optreden en songs. De band is dan te zien op zondagavond 12 maart als de finale gaat plaatsvinden in de grote zaal van het Patronaat. Voor de andere winnaars is het nog even afwachten. De publieksprijs voor de eerste voorronde gaat naar Phil Meds, maar wie de meeste stemmen haalt over alle drie de voorronden is uiteindelijk verzekerd van een plaats op 12 maart. Hetzelfde geldt voor runner-up Oliver Aron. De beste runner-up over de drie voorrondes krijgt van de jury eveneens een plaats in de finale. Op dit moment hebben beiden dan een kans.