De laatste vrijdag van deze maand levert materiaal op waar muziek in beeld wordt gebracht met twee clips. Als laatste is er EP materiaal waarin warme instrumentale klanken zijn vermengd met de hedendaagse hiphop en soul. Vooral dat laatste materiaal van David Huson is een slotakkoord van de zomer van 2023 die in deze septembermaand toch nog heel even is doorgegaan. Muzikale overpeinzingen op een EP op de klanken van flamenco.

Zea

Contouren van single ontstaan op bijzondere plek in een trein

Ooit is Zea begonnen met vier personen, maar na de start in 1995 alweer is er wel het nodige veranderd. Van die vier is nu alleen Arnold de Boer nog over die Zea vanaf 2008 als een soloproject uitvoert.

Arnold komt met zijn nieuwste materiaal met een volgende omschrijving. Volgens hem is het zout van de zee, het zout van de diamant; als je de blues in een 'spice', smaak of mineraal moet kunnen vangen, dan kan het zout zijn. Het tekent het verdriet en de kracht in de tekst van Zea's lied Burial Salt. Als Arnold in een trein onderweg naar een optreden in Frankrijk gaat, ontvangt hij het droevige bericht uit Ghana kreeg over een overleden vriend en zijn zoon. Op dat moment kan hij niet anders dan schrijven. De tekst van de email, die begint met ‘A tragedy has struck us, Arnold, but we need to keep strong’, vormt een melodie in zijn hoofd en de rest van de liedtekst komt er als vanzelf achteraan.

De plek waar hij het nummer verder vormgeeft is wel bijzonder, want dat gebeurt in het toilet van het treinstel waar hij zachtjes zingend de eerste rudimentaire versie van het lied opneemt. Eenmaal weer thuis belt hij drumster Ineke Duivenvoorde en technicus Floyd Atema op, om het nummer mee op te nemen in Duivenvoorde's Katzwijm Studio. Arnold speelt het lied voor terwijl Atema de microfoons opstelt. Duivenvoorde vindt haar partij en niet veel later staat Burial Salt in een take op een digitale audiotrack.

Het is alsof het zichzelf heft geschreven en de muzikanten enkel woord en klank geven aan de droevige gebeurtenis die zich in Ghana heeft afgespeeld. Zo komen 'de diamanten' een klein beetje terug onder hen die hen liefhadden: ‘Who can bring back our diamonds from the darkest of nights’.

Days Of Sway

Als zelfvertrouwen ontaardt in een te groot ego

De teksten van Days Of Sway zijn vaak prikkelend maar soms vragen ze ook m aandacht zoals met de single Fear Of Life. Ook dit keer hebben de Giovanni, Jeremy en Ben weer iets schurend waar je toch even moet doordenken.

Het nieuwe nummer van Days Of Sway heet Mr Confident. ,,Een liedje over mensen met een groot ego en heel veel zelfvertrouwen en eigendunk. De Trumps onder de mensen zeg maar. Hoe fijn moet het zijn om je zo te kunnen voelen, maar tegelijkertijd willen we nooit zo zijn!”, vertelt Giovanni over de nieuwe single. Giovanni gaat nog even door als hij de woorden van een wijze man gebruikt over de voormalige Amerikaanse president. ,,I'd love to see things from Trumps point of view... But I can't seem to stick my head that far up my own ass", als Giovanni deze woorden van de wijze man nog een keer de wereld in slingert.

Aan Days Of Sway zelf ligt het niet. Zij willen bescheiden zijn, maar willen andere mensen er wel voor waarschuwen.

David Huson

Mix van Spaanse gitaarmuziek met vele verschillende genres

Begin augustus brengt David Huson de single Ilusões ("illusies") uit, waarop hij als flamenco speler een mix laat horen van warme klanken met soul. Dat hij bepaalt niet stil zit, blijkt wel uit een EP die hij presenteert.

Davis is gitarist, maar componeert en produceert het ook. ,,Ik maak muziek, film en kunstprojecten waar ik mijn achtergrond gebruik als flamenco gitarist met een wijdse variëteit of andere genres, met hip-hop, electronische en Latijns-American muziek. In aanvulling daarop componeer ik en produceer ik muziek voor korte films en documentaires”, zegt David over wat hij maakt. Zijn nieuwe EP Let Me Bend It For You  heeft hij uitgebracht. Het is volgens hem een mix van Spaanse gitaarmuziek met vele verschillende genres. ,,Van harde hip-hop tot Kaapverdiaanse morna”, vertelt hij over zijn EP Let Me Bend It For You.

De komende tijd laat David meer van zich zien. Op 7 oktober zal een flamenco fusion van hem in première gaan bij FC Hyena in Amsterdam.