Met Nederlandstalig materiaal en sterke hiphop wordt het muzikale jaar afgesloten. Dat muziek niet ophoudt bij de provinciegrenzen, blijkt wel uit het materiaal, want Plancktoon bestaat voor een deel uit een Noord-Hollands smaldeel en een Zuid-Hollands smaldeel. Bij het album waar hiphop de klok slaat bestaat het gezelschap helemaal uit verschillende plaatsen. En bij het laatste gaat het zeker om niet te denken in grenzen, maar om grenzeloos te zijn.

Menselijk onvermogen in een funky nummer

Synthesizergeluid met droge beat

Freerk van Oudheusden en Casper Berkhout hebben het afgelopen jaar aandacht gekregen voor hun Nederlandstalig materiaal. Onopgemerkt is het nauwelijks, want sinds januari 2022 bestaat Plancktoon al en het afgelopen jaar hebben ze onder meer Dovemansoren en Zo Dom Zijn uitgebracht.

Op De Laatste Keer begint het tweetal met een dik synthesizergeluid gevolgd door een droge beat waarbij het bijna klinkt als een soort techno track. Plancktoon weet na een paar maten de ware aard van het liedje te laten horen en dan blijkt het een heel funky nummer te zijn. Onderwerp? Zelfbeklag en zelfkritiek. Hoe je iemand telkens over je heen laat walsen. Hoe je jezelf voorneemt er iets tegen te doen. En hoe dat toch maar niet lijkt te lukken. Menselijk onvermogen. Ziedaar het is de zesde Plancktoon single van dit jaar.

De eerste regels van het nummer klinken niet zozeer wanhopig, als wel gefrustreerd of moedeloos: "Ik kijk mezelf aan, zie daar een vreemde staan, een lege blik". Met even later een poging om er korte metten mee te maken, op een onmogelijke manier: "Ik geef een schop onder m'n hol".

Bij De Laatste Keer is herkenning aanwezig, omdat het duo aansluit bij misschien wel de tradities die veel mensen hebben in deze tijd van het jaar. Collega's en familieleden – van wie je soms maar weinig kan hebben – zien we nu nóg intensiever, tijdens kerstborrels en -brunches. Voor de één een paar uur van warm samenzijn, voor de ander een eeuwigheid vol kille frustratie. Al met al weet Plancktoon een klein voorbeeld van menselijk onvermogen te vertalen naar een lekkere funky Nederpop-track.

eyesciv

Sterke community is basis voor nieuw album

Wat ooit is begonnen als een kleding merk eyesciv, is inmiddels uitgegroeid tot een community met niet alleen muzikanten op het gebied van rap en hiphop. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van Norah Jane. Grote motor is Jeffrey Netten die onder eyesciv werkt met verschillende rappers en hiphoppers. Op het nieuwe album is het vooral hiphop en jersey wat er klinkt.

Eerder heeft hij eyesciv A Civil Matter Vol. 1 uitgebracht, maar inmiddels is er album nummer twee. Wat Noord-Holland mee te maken heeft, blijkt wel uit de namen die aan het album hebben meegewerkt, zoals XNMI die onlangs zelf de single Iemand Anders heeft uitgebracht. De andere namen op het album zijn van Mystic, NUCH, Valdo, Taze en DØS. De mensen die op het album zijn te horen hebben allemaal verschillende achtergronden. Zo organiseert Mystic zelf elke maand een ‘open mic’ in Almere onder de noemer: ‘1300bythebooks’. Dit doet hij op verschillende locaties. NUCH is vroeger bekend als Chun Sensei en heeft onder die naam ook materiaal uitgebracht. Uit Almere is Norah Jane eigenlijk de enige die niet hiphop gerelateerde is op het album. Zij is een jazz zangeres die Jeffrey op dit album een echte uitdaging geeft.

Begin als kledingmerk

‘Connecties wilden graag meedoen aan zo’n groepsproject’

Jeffrey is ooit begonnen met het kledingmerk, maar daarnaast heeft hij nog meer gedaan. ,,Ik begon fotografie te ondernemen en daarnaast ook videografie waarbij ik clips begon te maken van de artiesten. Na een tijdje kreeg ik het idee om een album te cureren en dat wilde ik doen onder eyesciv. Ondertussen na alle jaren een kledingmerk/designer zijn had ik al vele connecties opgebouwd met veel artiesten. De connecties die ik had wilde daarom hee graag meedoen aan zo’n groepsproject”, vertelt hij over zijn activiteiten.

Begin dit jaar brengt hij daardoor zijn eerste album uit. ,,Dit was eyesciv A Civil Matter Vol. 1, hierbij hadden we de releaseparty in Paradiso gehouden. Na die releaseparty heb ik nog wat losse eyesciv evenementen gegeven in Sexyland Amsterdam. Deze waren niet gerelateerd aan een albumrelease. Maar hierdoor bouwde ik wel een sterke community op”, zegt hij. Volgens Jeffrey is het zo dat artiesten ook niet vast zitten aan de groep. ,,Ze kunnen doen wat ze willen en iedereen heeft volledige vrijheid. eyesciv haalt ze alleen soms bij elkaar om een groot project in elkaar te zetten”, zegt hij hierover. De artiesten veranderen volgens hem ook bij elk album, omdat er steeds meer mensen bij de civilization komen.

Dat wat het heeft opgeleverd, want het eerste album is gepresenteerd in Paradiso. Bij het tweede album is dat niet anders, want dat doen ze een dag na de release in Sexyland Amsterdam. Er zit wel een behoorlijk verschil omdat op dit album zoals eerder gemeld anders in elkaar steekt.

,,Nu bijna een jaar later breng ik het tweede album uit onder de eyesciv naam. Dit keer met vijftien artiesten vanuit heel Nederland. Een paar bekende namen van het vorige album maar ook nieuwe namen die nog niet eerder bij eyesciv zijn geweest. Ik heb deze connecties opgebouwd vanuit jaren lang een kledingmerk hebben. Maar ook veel op evenementen nieuwe mensen weer ontmoeten. Een praatje kan je al heel ver brengen met een bepaalde connectie opbouwen”, vertelt Jeffrey.